Ieri a început cea de a șasea ediție a festivalului Comedy Cluj, cel mai mare festival de (film de) comedie din Europa, motiv suficient pentru a mă afla în frumosul oraș pentru zece zile cu vreme bună, sau cel puțin așa se anunță, și filme la fel de bune.

Pelicula care a deschis evenimentul se numește Hector în căutarea fericirii și nu m-aș fi putut gândi la ceva mai potrivit pentru o primă proiecție într-un festival ce-și propune să aducă în fața publicului nu doar umor ci și bună dispoziție. Genul ăla de stare, știți voi, când ieși de la un film și viața ți se pare mișto, chiar dacă ai o pârdalnică de răceală care nu mai trece naibiului odată!!!

Dacă veniți suficient de des pe blogul ăsta, știți că fericirea mă preocupă. În fine, sigur că pe toți ne preocupă, dar pentru mine e o temă de cercetare aparte, de la factori economici, cum ar fi Indicele Fericirii Brute din Bhutan, sau faptul că, în opinia mea, ???a fi fericit??? e o însușire antrenabilă dar care necesită, totuși, o anumită asezare mentală. Una pe care, din fericire (!), eu o am. Mai mult, am avut și cel mai minunat dascăl de fericire pe care putea să-l ceară cineva: bunica mea, Darly. Așa că titlul și subiectul filmului au fost premise suficiente pentru care să fiu cel puțin curioasă.

poster hector

Hector în căutarea fericirii nu e un film neapărat bun, dacă e să te iei după criticii de pe Rotten Tomatoes și m-aș alătura și eu unora dintre păreri: e un pic mai lung decât ar fi fost ok pentru gustul meu și pentru poveste, o ia razna pe alocuri, pentru a sublinia unele dintre idei și are un final aproape siropos. DAAAAAAAAR e un film super drăguț, rotund, vesel și la finalul căruia, chiar dacă nu descoperi neapărat rețeta propriei fericiri – că nici nu trebuie să fie așa! – pleci convins că asta se află în mâinile tale. Hector e un psihiatru care vrea, vorba cântecului, să break free așa că pleacă într-o călătorie prin lume, să descopere ce îi face fericiți pe oameni. Ține un jurnal, trage niște concluzii – unele, aș zice, universal valabile, de genul Dacă nu ești nefericit nu înseamnă că ești fericit – întâlnește niște oameni de la care învață diverse și revine, un om nou, la viața, iubita și pacienții de la care plecase. Rotund, cum ziceam. Și foarte fain.

Și uite-așa a început Comedy Cluj 2014. Ne mai auzim, citim, împrietenim. Nu uitați să fiți fericiți!

lectii de fericire

Share: