Asta din titlu e o vorbă pe care o avea și probabil încă o are unul din managerii cu care am lucrat în presă. Zicea asta când eu sau colegul de la Marketing ceream bugete pentru vreo campanie. Că, na, oricâta creativitate ai în traista cu care te prezinți de-acasă, niște buget, acolo, tot iți trebuie ca să faci o campanie. Sigur, provocarea de a face lucruri memorabile cu buget mic e cel mai bun exercițiu pentru antrenarea creativității. Fiindcă, nu-i așa, cu bani poate oricine!

La asta mă gândeam ieri, la workshopul susținut n cadrul Comedy Cluj, de Liviu Neagoe, creativul șef de la Good Hands, o companie care se ocupă de crearea vizualurilor pentru promovare de film: trailere și postere.

Mă trezesc uneori privind cu invidie la campaniile cu buget. Oricâtă creativitate ai avea, excuția e și ea importantă și poate face diferența. Sigur, există și varianta în care ai bani să faci o treabă brici și te arunci la cheltuieli inutile, fără strategie, fără un fir roșu, iar în final iese o tristețe de campanie.

Liviu ne-a povestit cât e de important să ai o strategie bună dublată de un vizual bun, de trailere care trebuie să te convingă, în câteva zeci de secunde, să-și dorești să vezi filmul, un afiș care sa te intrige și provoace. Cu atâta zgmomot cinematografic, fiecare detaliu e important pentru atragerea spectatorului în ziua intrării filmului pe ecrane – pentru că afară primul weekend în cinematografe e indicatorul succesului in box office.

roxanne

Iar cei de la Good Hands știu cum să facă asta, de vreme ce afișul lor pentru filmul Roxanne a câștigat premiul cel mare la echivalentul Oscarurilor pentru promovara filmelor: Golden Trailer Awards.

În ultimii ani a început și la noi să miște mai zravăn treaba asta cu promovarea filmelor, dar mi se pare că până la Hollywood mai e un drum foarte lung. Mai ales când vine vorba de oameni care nu par să fi înțeles că talentul nu e destul pentru a fi remarcat/ă… Și am o listă interminabilă de exemple în sensul ăsta. Dar… poate că într-un episod viitor al discuției :)

Share: