Cândva, în liceu, mi-a fost destul de clar că viitorul meu o să fie legat mai mult de cuvinte și mai puțin de formule matematice. Cu toate astea, în timp, am descoperit ritm și rigoare matematică în fraze, rime, silabe și, mai apoi, în dans sau alte manifestări artistice. Am mai scris despre asta când am povestit despre Noche Bach, spectacolul lui Gigi Căciuleanu inspirat din șirul Fibonacci. Iar zilele trecute m-am întânit iar cu matematica și arta într-o formulă fascinantă.

John Edmark, profesor de design la Stanford, a desenat și apoi a tipărit în 3D obiecte de artă care au un efect de animație.

Pentru a-și realiza modelele, Edmark a început să lucreze de la vârf, iar fiecare piesă este dispusă într-un unghi de 137,5 grade (unghiul de aur) față de precedenta, același unghi pe care îl regăsim în natură la floarea soarelui, ananas, anghinare sau conurile de brad.

sq

flori

Dacă talentul și îndemânarea vă dau afară din casă, găsiți aici instrucțiunile pentru a vă realiza și voi flori din astea matematice. Eu, una, ma voi mulțumi să le admir pe cele făcute de Edmark deja și să fiu preocupată și fascinată în continuare de rigoarea cuvintelor!

Share: