Vrem o ţară mai bună, dar prea adesea pretindem lucrul ăsta fără ca noi să fim cetăţeni mai buni, fără ca noi înşine să ne ridicăm la înălţimea aşteptărilor pe care le avem de la politicieni, fără să ne dăm seama că această hulită clasă politică este exclusiv produsul nostru, noi am creat acest monstru şi tot noi, atunci când ne-a convenit, l-am tolerat lăsându-l să crească şi apoi să-şi bată joc de noi.
Românii sunt în stradă acum, cerând o viaţă mai bună. Dacă asta e sau nu o soluţie, nu ştiu. Eu, una, aşa cum am spus, nu cred că asta e soluţia, cred mai degrabă în procesul schimbării de sine. Aşa cum unii argumentează că doar dacă ieşim cât mai mulţi în stradă îi facem pe politicieni să se teamă de noi, spun şi eu că doar schimbându-ne, noi, fiecare, toţi!, facem ca societatea aceasta să fie mai bună şi, inevitabil, să avem politicieni mai buni.
Ce poţi să faci pentru tine, pentru cei din jur, pentru o viaţă mai bună?
Nu mai arunca hârtii, chiştoace, pungi, sticle pe jos, atunci şi acolo unde-ţi vine. Pune-le la coşul de gunoi.
Strange după tine. exemplu: ai aruncat bradul de Crăciun şi ai umplut scara cu ace uscate?! Mătură-le. Dada, chiar tu. Şi nu-ţi mai spune că e treaba femeii de serviciu a blocului, că de-aia o plăteşti. N-o plăteşti suplimentar pentru mizeria ta suplimentară.
Vorbeşte politicos cu cei din jur. Dacă tu ai o zi proastă nu e nevoie să otrăveşti dispoziţia tuturor! Încetează să te mai gândeşti doar la tine tot timpul!
Şi, apropo de asta, vorbeşte şi scrie corect! În felul ăsta măcar n-o să mai alegi politicieni care vorbesc agramat. Şi sunt mulţi.
Dă înapoi ceea ce primeşti: cărţi, bani, telefoane, urări, vorbe bune.
Încetează să mai ceri lucruri doar pentru că tu crezi că ţi se cuvin. Dacă ţi le permiţi, foarte bine. Dacă nu, fă în aşa fel încât să le meriţi! Abia atunci, dacă nu le primeşti, protestează!
Nu mai accepta mizerii şi abzuri, orcât de mici. Nu mai închide ochii la vanzătoarea care-ţi dă o ciungă în locul restului. Nu mai accepta să te fure la magazin. Nu, nici cu zece grame. Nu mai accepta supă rece sau mâncare cu gust îndoielnic la restaurant. Sună la Protecţia Consumatorului.
NU MAI DA ŞPAGĂ! Nici la medic, nici la secţia financiară, nici profesorului de la facultate, nicăieri!
Nu mai face blatul! Nici în transportul în comun, nici în tren.
Plăteşte-ţi amenzile! Le-ai încasat pentru că ai greşit, nu pentru că ai fost prins.
Nu mai accepta ca cerşetorii sau băieţii din parcare să te şantajeze. Nu mai accepta muzica tare dată de vecin: cheamă poliţia. Sunt obligaţi să vină!
Nu mai sta cu mâinile în sân când vezi femei bruscate, fizic sau verbal, nu mai rămâne inert când vezi părinţi altoindu-şi copilul. Şi, apropo, n-o face nici tu. Nu e vina lui că e obraznic, e vina ta şi a educaţiei pe care i-o dai.
Învată-ţi drepturile legale, respectă-le şi cere respectarea lor, atunci când îţi sunt încălcate. Nu mai pleca capul.
Nu în ultimul rând, nu începe să faci lucrurile astea de mâine. Fă-le de acum.
Gresesti cu atat de multe lucruri pe care le spui in acest post incat imi dai senzatia ca traiesti intr-o lume numai si numai a ta. Sincer si cu respect!
cateva exemple?
Pai vizavi de spaga. Nimanui nu ii place. Dar nu dai spaga, nu esti tratat cum trebuie. Asta este un adevar pe care majoritatea il cunosc. Medicii spre exemplu; stiu caz concret in care chirurgul a cerut spaga inainte de operatie. Nu ii dai? Mult succes. Schimba medicul? Trebuie sa ai timp (si bani) ca sa cauti un alt medic, ce ar trebui sa fie corect si. Daca vrei tratament cum ar trebui sa primesti, cel putin in sistemul medical, trebuie sa dai spaga. Ti-as mai da exemple, chiar personale dar imi imaginez ca ai mai auzit si tu cazuri.
Legat de amenzi, mi se pare de bun simt ce spui tu. Insa de multe ori se face diferenta si aici. Si nu ma refer la cazuri de genul ‘omul politic cutarica a incalcat legea pt ca poate, vai ce discriminat ma simt’. Ma refer la cazuri de o amploare mai mica, in care nu toata lumea care greseste plateste in mod egal (sau uneori deloc). Se intampla in Romania, la toate nivelurile, de la amenzi de circulatie la amenzi de RATB sau mai stiu eu ce. In principiu se merge pe pile. Sigur, tu le platesti ca nu ai ce face, dar altii nu.
Vizavi de drepturile legale ale cetateanului… e mai complicat decat cum spui tu. Si eu am cerut sa-mi fie respectate odata. Nu aveam martori. Ce faci atunci? Dai in judecata pt un pumn? Mult succes. Alti bani alta distractie.
M-a amuzat mai ales exemplul tau cu santajul. De obicei iti iei si un pumn si pana vine politia ‘za huligans’ sunt demult disparuti. Plangerea ta va fi inutila. Ce ai tu impresia ca rezolvi?
Inca un lucru pe care cred ca ar trebui sa il stii: gresesti si cand spui ca e vina ta ca parinte. Educatia vine in primul rand de la parinti, insa se incheaga in mediul in care traiesti. Cunosc cazuri (si nu sunt izolate, sunt convins) de parinti care isi educa copilul in spiritul celor 3 valori binele, frumosul si adevarul si nu mica le-a fost mirarea sa auda ce facea copilul lor cand iesea la joaca. Sa iesi mereu cu el nu este o optiune mai ales daca lucrezi. Deci, ce faci? Nu iti mai lasi copilul pe afara? Te muti din cartier? Mult succes.
Inca odata, vezi lucrurile intr-un printr-un filtru care de multe ori nu are legatura ca realitatea din tara asta.
Inteleg ce spui tu si chiar este de bun simt. Insa lucrurile in tara se intampla exact pe dos si nu de 1 an 2.
Spaga – daca n’ar mai da nimeni, oamenii si’ar face treaba si fara. pentru mine n’am dat niciodata spaga la medic sau altfel.
Amenzi – nici asta nu e negociabil. daca ai gresit, platesti. e atat de simplu.
Nu dai in judecata pentru un pumn. chemi politia, te duci la medico-legal samd
Parintii controleaza inclusiv mediul in care ajunge copilul – ma refer la cei mici. asa ca nu, nu e o scuza mediul.
in fine, tot ce spui tu sunt scuze menite sa’ti scuze faptul ca, de fapt, nu vrei sa faci ce trebuie. mult succes in piata! asta o sa schimbe tot!
Nu cred ca intelegi ce iti spun. De multe ori chemi politia degeaba (daca nu ai martori sau daca agresorul a fugit demult, nu vad ce relevanta are faptul ca tu iti scoti medico-legal?!?). Sugestia ta e buna, insa in multe cazuri inutila.
Fabulezi cu mediul. Copil de 4 ani, iesit la joaca, a invatat sa injure de la alti copii de 4 ani. Ce anume crezi tu ca poti controla in asta? Poti eventual sa nu-l mai lasi afara, dar asta nu este o solutie.
Vizavi de spaga… ce varsta ai? Asta cu ‘daca n-ar mai da nimeni’ e mentalitate de nepotica mea. Daca am trai intr-o utopie ar fi totul frumos. Dar pana una alta suntem mai aproape de distopie, sistemul functioneaza asa cum functioneaza iar in sistemul medical nu este necesara (cel putin nu mereu), dar de dorit.
Ce spun eu este defapt realitatea si nu scuze. Nu ma scuz pentru nimic, incerc sa iti explic cum stau lucrurile. Am dat spaga pentru ca mi s-a cerut si nu ma simt obligat sa-ti divulg circumstantele, dar in locul meu ai fi procedat la fel (sau eventual ai fi amanat operatia ceea ce mi se pare o decizie retardata). Am chemat politia asa cum tu ai sugerat insa nu m-a ajutat cu nimic (pentru ca nu putea, nu pentru ca nu ar fi vrut, insa e de retinut ideea corelata cu sugestia ta). Mi-am platit amenzile si am simtit furie cand am vazut ca altii nu le platesc din diverse motive.
In alta ordine de idei, nu am inteles ce e cu “mult succes in piata!”… Ai vrut sa spui in viata, sau chiar a fost un atac ad hominem?, lucru de prost gust de altfel. Succes cu blogul si cu atitudinea, care avand in vedere ca suntem la capitolul schimbare, necesita una :)
mult succes in piata… universitatii (e drept, poate nu esti din bucuresti), in sensul in care daca nu ti se pare ok sa respecti niste norme si reguli de conduita, poate crezi ca schimbarea se face in piata :)
(evident, in mod opus fata de ceea ce cred eu) :)
Mie imi place ce spui .. te sustin
E frumos ce spui.
Dar doar frumos.
In privinta spagii, ar trebui sa cauti putin prin istorie sa vezi de unde isi are originile.
Stai linistita, cum ti-am mai spus,: sa fim sanatosi si mai vorbim peste vreo zece ani despre asta.
eu vorbesc de prezent, tu vorbesti de manuale. cine face teorie?!
Prezentul este doar un efect al trecutului . Nu poti face abstractie de cauzalitate.
Nu vorbeam de “manuale”…de istorie , dar nu mai conteaza.
istoria nu e teorie (idealista). e o realitate din trecut.
dar lasa cum sti tu. e ok.
Buna, Ruxandra!
Incep prin a-ti spune ca am aceeasi dorinta ca si tine legata de cum ar trebui sa se poarte oamenii in societate, dar, mai am de adaugat:
Ultima ta replica la ce am avut de spus a fost intrebarea: cate din cele de mai sus am bifat? Iti raspund ca le bifez pe toate mai putin cea in care sa intervin atunci cand o persoana isi altoieste (nu la bataie ma refer) copilul.
Calatorind prin lume am avut ocazia si norocul sa invat ce inseamna civilizatie:
Daca cineva arunca ceva pe jos, te duci, ridici gunoiul si il arunci tu la cos zambindu-i politicos (nu cu dispret) daca ii intalnesti privirea, fara sa strambi din nas sau sa comentezi negativ gestul facut.
Daca stai la rand la ceva (bilete, cumparaturi etc) si cineva isi face loc si se aseaza in fata ta la coada, ii zambesti cu politete si il inviti sa ramana in fata ta cu replica: Te rog, imi dau seama ca te grabesti!, fara sa o spui ironic sau cu dispret.
Daca stai intr-un loc public pe loc si cineva trece pe langa tine si te imbranceste iti ceri scuze ca i-ai stat in cale alaturi de un zambet la fel de politicos.
Acum te intreb eu pe tine: Cate din aceste 3 exemple de civilizatie, intalnite si observate direct de mine pe strazile din Londra si Oslo, bifezi aici in Romania? Eu recunosc ca le-am bifat in tara doar pe primele doua (desi zambetele au fost cu ceva ironie si dispret).
In final ma intrebai de cei din strada, cati dintre ei bifeaza din lista ta de lucruri ce ar trebui facute pentru un trai civilizat. Iti raspund ca nu toata lumea a avut norocul sa se nasca in sanul unei familii mai culte si cu o stare materiala acceptabila care sa poata sa-i inoculeze aceste notiuni de civilizatie. Si nu putem da vina nici pe aceste familii pentru ca nu din vina lor au avut numai grija zilei de maine, muncind zilnic peste program pentru a oferi o situatie materiala acestor copii, situatii pe care ei nu au avut-o. Cu toate acestea ce fac ei este cel putin la fel de mult ca ceea ce faci tu si au aceleasi drepturi la un trai mai bun ca si tine.
Trecand peste aceasta, diferenta intre noi si tarile occidentale este faptul ca aceasta civilizatie a lor (pe care si tu o pretinzi de la romani) este rezultatul bunei functionari a sistemului social si al aparatelor ce pun in miscare statul, deci implicit a sistemului politic. Exemple: De ce in afara se fura mai putin? Pentru ca Politia este eficienta! De ce nivelul culturii este mai ridicat? Pentru ca sistemul de invatamant este bine pus la punct! De ce oamenii sunt mai relaxati, mai zambitori, mai putin rai? Pentru ca au un sistem de ajutor social ce le permite sa traiasca fara grija ca maine nu vor mai avea din ce!
Este o diagram simpla:
Poporul alege (vot sau proteste) -> Alesii pun in functiune aparatele legislative si executive -> Apare efectul masurilor acestora -> Dupa care ne intoarcem la primul pas in care se pastraza conducerea daca efectele multumesc asteptarile populatiei sau se alege schimbarea care nu garanteaza neaparat niste alesi mai buni (in acest ultim caz alegerile continua pana se vor gasi acei alesi care sa faca lucrurile sa functioneze).
Stim ca la nivel global majoritatea oamenilor au un IQ putin peste medie. In concluzie, Nu astepta de la ei, de la altii sa se schimbe.. fii tu cea care ii schimba, prin exemplu (cea mai usoara si cu rezultatele discutabile) sau prin impunere (prin alegerea conducerii ce va sustine si va impune civilizatia prin legi si aplicarea corecta a acestora).
Vrei o schimbare? Foarte bine! Incepe cu tine! Alege si Protesteaza! Stabileste TU cine vrei sa te conduca si sa te reprezinte! Manifesteaza-te activ! Civilizatia se impune!
Inchei prin a-ti recomanda o carte: http://www.ad-astra.ro/library/books/frangopol_mediocritate.pdf
andrei,
ai dreptate cu civilizatia si gradul de cultura in tarile civilizate. dar – si nu e o replica, e o constatare – nici unul dintre lucrurile despre care am scris nu e un lucru despre care oricine sa nu stie cum trebuie facut, indiferen de gradul de educatie si chiar cred ca schimbarea, in cazul asta, vine mai sanatos de jos in sus, nu de sus in jos.
cat despre exemplele cu pricina, de obicei sunt de principiul ca oamenii care arunca hartii pe jos sau fac alte chestii necivilizate vor retine mai usor un exemplu decat o dojana pe un ton urat, asa ca, daca am ocazia, asa si procedez.
(ma rog, eu le spun ca le’a cazut o hartie, pachet de tigari, sticla de plastic: le mai trebuie sau o punem la cosul de gunoi?)
merg la cot, intotdeauna am mers, am exersat genul asta de democratie. se pare, insa, ca nu e suficient, pentru ca majoritatea voteaza, adesea, altfel decat mine. asa ca.. nu stiu, eu ma gandesc ca poate e mai eficient sa schimbam majoritatea! :)
Ce spuneam ca fac strainii, inclusiv eu atunci cand ridic gunoiul altora nu o fac pentru a-i dojeni (mi se pare mai mare mustrarea in momentul in care ii pui gunoiul inapoi in mana sub diferite forme) ci pur si simplu pentru ca imi doresc o lume mai curata..
Schimbarea este mai buna de jos in sus, insa nu se va intampla niciodata. Studiaza istoria, observ ca o cam ignori (si nu ma refer la istoria Romaniei, ci la istoria omenirii). Istoria te invata greselile altora precum si caile prin care altii au reusit. Democratia reprezinta constrangeri, civilizatia de asemenea. Libertatea totala este egal cu anarhia. Crede-ma, daca in tarile occidentale s-ar aplica legile ca la noi iar lumea nu ar protesta (francezii au iesit in strada 1 luna impotriva maririi varstei de pensionare cu doar 2 ani), nu ar mai ramane pic de civilizatie.
Apreciez foarte mult ca iti exerciti dreptul de vot si sper ca incurajezi activ pe toti cei din jurul tau sa o faca. Tot ce vreau sa stii este ca avem nevoie de oameni ca tine care sa devina activi si sa se implice in conducerea acestei tari oricat de mici ar fi sansele de reusita. Nu te descuraja, la un moment dat cineva va ceda, iar daca iti doresti cu adevarat civilizatia determinarea noastra va invinge.
Keep up the good work!
PS: Citeste cartea, vei afla ca educatia este cheia; urmareste firul si vezi ce trebuie sa faci pentru a avea o educatie in aceasta tara. Lupta pentru asta; evalueaza-te periodic daca metodele tale au dat rezultate, daca nu schimba-le, implica-te mai mult. Insista!
Problema este mult mai grava decat ai enuntat-o tu. Sistemul infect si gaunos a tras Romania in jos. Lipsa de civilizatie este doar o mica parte a problemei. Citeste forumurile in care romanii de rand, care reprezinta 80% din populatie, se destainuie. Acolo vei vedea ca disperarea a luat proportii de cataclism. Nu spun ca nu sunt si jocuri din culise, stiu ca sunt, insa, sunt oameni care traiesc de azi pe maine si care nu vad nici o raza de speranta la orizont. Ce sa le spui unor asemenea oameni? Nu mai aruncati hartii pe jos! Crezi ca le pasa? Maslow spunea ca trebuie satisfacute nevoile de baza ale cuiva pentru a trece la restul. Cu stomacul gol nu mai remarci cat de frumos este soarele care tocmai a rasarit. Mergi in jos, cu privirea plecata, gandindu-te ca trebuie sa ajungi la un loc de munca care nu-ti place, facand ceva ce nu te reprezinta, asta pentru a primi la sfarsitul lunii niste bani care nu-ti ajung. Disperarea a scos romanii in strada!
sunt de acord cu asta, disperarea. dar oamenii educati fac bani mai multi, sunt mai preocupati de sanatatea lor samd
pur si simplu, eu cred ca schimbarea trebuie sa vina de jos in sus, nu invers. politicienii pe care ii avem sunt doar produsul felului in care suntem noi insine. daca am fi fost altfel, am fi stiut sa alegem mai bine. si am fi si avut pe cine!