Ziua a doua din tabăra de social media de la Pârâul Rece ne-a găsitun picobosiţi dar nerăbdători să demarăm discuţiile despre starea SM în 2012, viitorul, aşteptările şi aprecierile bloggerilor, dar şi proiectele şi proiecţiile agenţiilor şi companiilor.
Mă aşteptam, ca să fiu onestă, la nişte lucruri un pic mai bine structurate, la mai multe gânduri despre planurile de viitor, la mai multe propuneri despre ce am putea să facem pentru ca lucrurile să fie mai bine făcute, mai profi, cu rezultate mai bune şi creativitate.
Primul vorbitor a fost Vali Petcu aka Zoso, care a vorbit, şi el, despre partea mai puţin roz a situaţiei, dar a venit şi cu câteva gânduri despre viitor: Am adunat like-uri, dar n-am făcut nimic cu ele. Am renunţat să mai scriem pe blog, dar ne-am apucat să facem consultanţă, în fapt, orice altceva decât conţinut, am făcut campanii cu toate brandurile, indiferent dacă ni se potriveau sau nu.
2013: companiile vor renunţa şi vor lucra cu oameni care pot livra rezultate, vor fi mai puţini bani în SM, si că n-a fost o idee bună să se renunţe la bloguri pentru joburi de consultanţă.
Ce contează? 3C: Conţinut, comunitate, constanţă & 3D – dragoste, diferenţiere, design. Să scriem articole mai bune. Simplu şi la obiect!
Andrei Roşca a avut o prezentare intitulată Planul de campanie în Social Media şi ceva în plus în care a descris strategia şi planul de campanie: obiective de business, audit activităţi actuale pe social media, analiză competiţie şi mediu, buget. Dupa care obiectivele de business sunt rediscutate, urmează alegerea canalelor, tactici şi planul editorial. Şi, desigur, monitorizare! Nu mai scriu alte detalii că poate o să vi se pară că puteţi şi voi, cei mai lipsiţi de experienţă. Şi n-o să vă iasă bine, parol, şi după aia o să ziceţi că social media e naspa!
Concluzia lui Andrei: Să muncim. Sunt de acord!
A urmat Radu Băzăvan aka Groparu care a vorbit – foarte fain şi argumentat – despre importanţa blogului de companie. Vă dau doar un motiv aflat din expunerea lui: datorită blogului, o companie a vândut de un milion de euro unui singur client! V-a(m) convins?
Gabriel Oană a vorbit despre conţinutul video: ce tip de video se poate pune: info, fun, educaţie. De ce intră oamenii pe YouTube: să se distreze, să înveţe, să nu se plictisească. Dragi companii, dacă, potrivit profilului pe care îl aveţi, puteţi oferi plus-valoare clienţilor prin formule video, profitaţi! Şi ţineţi minte: clipurile lungi trebuie împărţite pe capitole iar durata optimă a unui clip este între 3 şi 5 minute.
Sebastian Bârgău a vorbit despre personalizarea relaţiei brand – blogger, iar Costin Cocioabă a avut o prezentare intitulată “Social Media e încă vie!”. Întrucât canalele îndeobşte considerate ca aparţinând Social Media mişcă, livrează, consumă bugete (încă), cel mai sigur e că are dreptate!
Două companii, Cosmote şi Michelin ne-au povestit câteva lucruri despre CSR şi cum au comunicat o campanie de CSR, respectiv despre activitatea în Social Media. Michelin ne-a şi provocat la o joacă cu desene, stickere, carioci şi alte elemente cu care trebuia să construim nişte poveşti despre #siguranţarutieră – ne-am distrat!
Ultimul dar nu cel din urmă vorbitor al zilei a fost Toma Nicolau, care a vorbit despre proiecte speciale în Social Media, amintind #prinNeamţ, deşi ştiu că Toma a fost implicat în mai multe şi cred că şi-ar fi susţinut mai bine punctele de vedere dacă amintea mai multe proiecte.
După masă ne-am jucat, iar!, de-a campaniile de social media cu nişte brief-uri reale date de clienţi reali, prieteni ai SMS Biz Camp. Echipa din care am făcut parte era cât ce pe să câştige, 2-2 la voturile juriului cu ceilalţi clasaţi în frunte, şi un jurat indecis care până la urmă i-a ales pe ceilalţi fiindcă au pus şi buget! Oricum a fost un exerciţiu binevenit, cred, pentru toţi cei implicaţi!
Pe seară ne-am distrat cu karaoke, cântat la chitară şi-o bătaie cu zăpadă mai ceva ca-n copilărie! Restul sunt detalii: ce se întâmplă la SMS rămâne la Pârâul Rece, inclusiv dimineţile cu treziri complicate!
Chiar ma intrebam despre ce se discuta acolo, ce este cu acele prezentari despre care citeam pe facebook. Acum mi-am satisfacut curiozitatea.