February 20

Bătrânica

Aseară, după un film, am ieşit în faţă la Sun Plaza să fumez o ţigară până să iau metroul spre casă. Butonam telefonul când mi-a atras atenţia o bătrânică: tocmai ieşise pe uşa rotativă cu un căruţ din ăla pe două roţi cum folosesc bătrânii.

Mi-a atras atenţia pentru că era mărunţică, mergea foarte aplecat, aproape de 90 de grade, însă avea o jachetă cu nasturi la două rânduri, roşie, elegantă, şi, n-aş putea băga mâna în foc, că-s uşor mioapă, dar cred că purta perucă. Era o bătrânică foarte respectabilă şi simpatică, vă spun! Şi avea şi baston.

Cu căruţul după ea, aplecată, pâş-pâş, a luat-o în dreapta, spre treptele care duc către intersecţia de la Piaţa Sudului. Îmi era clar că îi va fi greu să le urce cu postura, căruţul şi bastonul, aşa că mă pregăteam să mă duc spre ea s-o ajut.

Pe trepte urca deja o pereche de tineri, o altă fată se pregătea şi ea să urce cam în acelaţi timp cu bătrânica, în partea de sus mai erau încă două fete. M-am uitat un pic, să văd dacă oricare dintre ei o să facă gestul firesc şi cum asta nu se întâmpla, am întins mâna după geaca de pe scaun ca să mă duc s-o ajut pe doamnă. N-a fost nevoie, totuşi.

Fata care urca singură s-a dus către ea, a întrebat-o, cred, dacă o poate ajuta, apoi a luat căruciorul şi a urcat repede cu el. L-a proptit şi s-a întors s-o ajute pe bătrână să urce. Între timp, însă, băiatul din cuplul care urcase mai devreme coborâse deja după ea şi a luat-o uşor de braţ ca să-o ajute.

Nu cred c-aş fi avut o satisfacţie mai mare nici dacă aş fi ajutat eu însămi bătrânica, fiindcă despre mine ştiu că sunt croită să-mi pese. Bucuria a fost să văd că şi alţii, nişte tineri, sunt aşa.  Gesturi mici, normale, fireşti, ştiu. Dar nu le facem prea des, fiindcă suntem prea atenţi la noi şi prea nepăsători faţă de ceea ce se întâmplă în jur.

Am zâmbit tot drumul către casă şi încă mai zâmbesc. A fost o zi bună!


Tags: , , ,
Copyright 2020. All rights reserved.

Posted 20/02/2013 by ruxandra in category "Cântece şi încântări", "ganduri printre randuri

9 COMMENTS :

 1. By sorin on

  Satisfactia solidaritatii – fericit articol – vis placut.
  (Imagination – Eberle, pe care l-am descoperit dupa Imagine – Lennon). Feericitari.

  Reply
 2. By Dina Cristian on

  Incet dar sigur vedem si schimbari in bine. La o scena similara am asistat asta vara in tramvai numai ca tanarul ce s-a oferit avea cam 9-10 ani.

  Nici nu pot sa-ti spun ce zambet avea mama lui iar el tot incerca sa-si dea seama de ce zambeste asa. :))

  Reply
 3. By O Oană on

  Gesturile astea frumoase nu numai că aduc bucuria celui care le primește și celui care le face, ci și celui care le privește :) Am mai fost martoră la asemenea scene și am zâmbit non-stop toată ziua.

  Reply
 4. By Glass and iron on

  Atat timp cat inca mai putem fi emotionati, este bine, inseamna ca nu ne-a murit sufletul. Atat timp cat inca mai putem zambi, este bine, inseamna ca nu ne-a murit bunatatea. Atat timp cat inca mai putem spera este bine, inseamna ca inca nu am murit.

  Atat timp cat inca ne emotionam, zambim si ne putem face sperante la un gest atat de normal inseamna ca ceea ce traim este mai mult un cosmar din care am vrea sa ne trezim.
  Inseamna ca domneste anormalul.

  Sunt doar putin trist … dar inca viu :)

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *