De obicei, în cea mai mare parte a timpului lucrez de acasă şi sunt online. Când plec pe la întâlniri sau şedinţe, timpul petrecut în taxi e perfect pentru dat telefoanele alea amânate, fiindcă nu apare nici un mail, comentariu sau ştire care să mă disturbe. Dacă e urgent, sună!

În metrou, însă, e mai nasol, că e prea hărmălaie ca să vorbeşti la telefon, nu se aude om cu persoană. Başca, uneori, e şi prea înghesuială. În mod normal, când sunt pieton îmi pun căştile în urechi, ascult radio şi îmi văd de drum. Dar la metrou nu prinzi radio, aşa că ascult muzică, acelaşi playlist antic, vechi şi de demult… atât de vechi încât am şi MC Hammer pe el (no kidding!) şi uneori tre’ să sap bine ca să găsesc un cântec pe care chiar am chef să-l ascult! Şi nu pot să nu am o ocupaţie, nu ştiu să stau cuminte, pe scaun ori atârnată de bară, şi fără să mă uit la ceilalţi, mai ales că cică nu e politicos să te holbezi!

(desigur, asta nu mă împiedică s-o fac, uneori!)

Deci o preocupare pentru cei care sunt prinşi pentru câteva zeci de minute la metrou e mai mult decât nimerită, iar Vodafone s-a gândit la asta! Aşa a apărut florăria digitală (vezi mai sus) şi aşa este şi proaspăt relansata bibliotecă digitală pe care o găsiţi la Victoriei, în pasajul nou: peste 500 de titluri şi chiar câteva fragmente de audiobook la care oricine are acces gratuit prin scanarea unor QR codes.

Şi când spun oricine, chiar spun “oricine”: accesul la bibliotecă se face, gratuit, indiferent de reţea, într-un parteneriat cu Humanitas şi elefant.ro, ceea ce este, oricum, mai atrăgător decât titlurile total neapetisante pe care le găseşti în rarele automate de carte.

Iar de mâine, tot Vodafone lansează şi o discotecă virtuală, sau, în fine, aşa i-am zis eu, că îmi place cum sună bibliotecă şi discotecă, dar nu e chiar ce credeţi, vă explic mintenaş! O să avem, de mâine, cum ziceam, Zonga Music Space, tot la Victoriei, dar pe pasarelă, un loc din care îţi poţi descărca o grămadă de playlist-uri cu nume foarte haioase: muzica pentru luni dimineaţa sau pentru trezit, muzica de sala, muzica pentru pauza dintre cursuri ori de ascultat în drum spre casă şi chiar muzica de învaţat – probabil că asta din urmă nu prea o să aibă cine ştie ce succes!

În plus, în 18 staţii de metrou, o să existe, tot prin intermediul Zonga, melodia zilei, pe care bucureştenii o pot descărca tot prin intermediul unui QR Code, la alegere din trei genuri muzicale: pop, rock sau electro.

Asta nu  mai e un serviciu gratuit decât vremelnic, şi doar pentru abonaţii Vodafone, însă dacă muzică vă doriţi, preţurile sunt onorabile şi sunt cuprinse între 1,99 euro şi “doborâtorul” 3.99 euro/lunar, abonament care oferă acces la toată muzica de pe Zonga.

Deci avem bibliotecă şi discotecă! Eu aş mai vrea şi o listă interactivă cu diverse magazine deschise până mai târziu. Ceva de genul “sunt la Victoriei, e ora 22.10, de unde iaula ora asta o sticlă cu vin”?! Sau alune de pădure. Sau mâncare pentru Domnul Sony!!!

Share: