March 6

Vă recomand Poziţia copilului!

Am fost la vizionarea de presă a filmului Poziţia copilului acum două zile şi încă nu ştiu ce să scriu în textul despre filmul ăsta în afară de faptul că mi-a plăcut atât de mult încât m-am dus să-l văd din nou, în aceeaşi zi, şi la premiera de gală de la TNB. În ambele dăţi mi-au dat lacrimile la finele proiecţiei.

Mă aşteptam să-mi placă: în definitiv, echipa asta care semnează filmul e formată din profesionişti, de la producţie, la regie şi actori. Dar nu mă aşteptam să-mi placă atât de mult.

Mi-e greu să scriu despre Poziţia copilului pentru că n-aş vrea să vă povestesc faze din el – oricum nu acţiunea e de natură să te ţină cuminte pe scaun o oră şi jumătate. De fapt, nu se întâmplă nimic mai mult din ceea ce ştiţi deja din trailer: o familie şi o pleiadă de relaţii conflictuale, pe alese, dintre care cea care se evidenţiază cel mai clar e, aşa cum ştiţi, relaţia dintre Cornelia şi fiul ei, Barbu.

În fapt, tot filmul e despre relaţii, atât cele dintre personaje cât şi cele pe care Cornelia împreună cu soţul şi cumnata ei le pun la bătaie pentru ca Barbu să nu ajungă în puşcărie după ce a omorât un copil într-un accident de maşină. Şi peste tot există stări de conflict, mai mult sau mai puţin mocnit, şi toate stările astea fac tensiunea filmului, una atât de palpabilă încât fiecare nouă serie de confruntări îşi dă senzaţia că asişti la o bătaie: oameni şi lumi care şi-au pierdut raţiunea şi care, în înfruntare, nu mai au decât instincte. Unchiul victimei care vrea să le bată cu bâta pe cucoanele venite de la Bucureşti, chiar în faţa secţiei de poliţie, cei doi şoferi care se înfruntă cocoşeşte pe drum, poliţistul care, obligat de superiori să coopereze, vrea totuşi şi nişte foloase pentru sine, noroiul din curtea familiei sărace a copilului ucis în antiteză cu marmura din casa familiei bogate…

Toate aceste conflicte sunt livrate privitorului într-o înşiruire la fel de alertă ca ritmul nostru cotidian: n-ai vreme să-ţi tragi sufletul. Poate e şi ăsta unul dintre motivele pentru care n-am avut nici o problemă să revăd filmul într-un răstimp atât de scurt, la fel şi atenţia acordată fiecărui detaliu şi replică din fiecare scenă – toate astea vă vor ţine lipiţi de ecran.

Dar asta nu e tot: am lăsat la urmă interpretarea excepţională a Luminiţei Gheorghiu în rolul mamei pentru că, până nu vedeţi filmul, orice v-aş spune şi oricâte superlative aş folosi, nu aveţi cum să înţelegeţi că trebuia să-l vedeţi fie doar pentru a asista la această desăvârşită demonstraţie de talent şi maturitate actoricească. Iar dacă nu a luat şi premiul pentru interpretare la Berlin e doar o chestie birocratică: nu puteau s-o premieze de două ori pentru acelaşi rol! Filmul ăsta este, fără îndoială, în primul rând al Luminiţei Gheorghiu, iar premiul la fel.

Credit: Cos Aelenei

La conferinţa de presă de luni, întrebată ce actriţe străine ar fi văzut în rolul Corneliei, Luminiţa Gheorghiu a răspuns că în ultima vreme îi place mult Helen Mirren. Ei, dacă aţi văzut-o pe Dame Helen Mirren în Furtuna şi în Hitchcock, combinaţi mândria Prosperei şi autoritatea Almei, mai puneţi ceva peste şi o să obţineţi Luminiţa Gheorghiu în rolul Cornelia din Poziţia copilului.

Sper că v-am convins să mergeţi să-l vedeţi şi aş vrea să insist să-l vedeţi la cinema. Filmul ăsta, după cum ştiţi, a câştigat aprecierea criticii internaţionale şi trofeul Ursul de Aur la prestigiosul festival de film de la Berlin şi are şanse să fie nominalizat la Oscar anul viitor dacă primeşte (şi) susţinerea publicului din ţara sa, iar în cursa asta contează şi numărul de spectatori din sălile de cinema.

Ne-am bucurat şi ne-am mândrit cu Ursul de Aur câştigat de un film românesc aşa că, drept mulţumire, s-ar cuveni măcar atâta lucru: să-l vedem legal, la cinema, nu şutit de pe net! :)


Tags: , ,
Copyright © 2014. All rights reserved.

Posted 06/03/2013 by ruxandra in category "Filme

12 COMMENTS :

 1. By stefan on

  Da-mi voie sa te contrazic:
  1. Filmul a primit numeroase laude din partea criticilor, nu si din partea publicului larg ( vom vedea saptamana viitoare cat de apreciat a fost sau nu filmul )
  2. Din start filmul porneste cu un mare dezavantaj: este film romanesc si mai mult ca sigur nu este bine facut tehnic ( sunet, imagine, claritate, editare, etc. )
  3. Nu intotdeauna filmele primite bine de critici sunt primite bine si de public ( nu se intampla prea des ca un film cu succes la public sa aibe succes si la critici : vezi Iron man, Twilight etc. si invers )
  4. Avand in vedere aceste lucruri ( dar si altele ) filmul nu isi merita biletul ( in medie ) de 20 de ron. De ce? Doar din simplul fapt ca in aceeasi saptamana in Romania se lanseaza Oz care in mod cert va bate la nr total de spectatori Pozitia copilului ( biletul fiind tot 20 de ron in medie ). Si comparand calitatea celor 2 filme cu siguranta Oz isi va merita mai mult investitia facuta.

  Reply
  1. By ruxandra (Post author) on

   eu iti dau voie, dar…
   1. nu scrie nicaieri la mine in material ca are sustinerea publicului larg. premiera e maine. totusi, ce tu nu stii, dar eu stiu, e ca la berlin a fost vazut si aplaudat si de public, nu doar de juriu.
   2. din start dezavantajul e doar in mintea ta
   3. asa, si, unde ma contrazici?! eu sper ca filmul asta o sa placa publicului. poate nu stii, dar lumea a inceput sa aiba incredere in cinematografia romaneasca.
   4. asta e o scuza patetica pentru a suti filmul de pe net. ceea ce, totusi, sper sa nu faci!

   Reply
 2. By stefan on

  1. public larg care mai mult ca sigur nu a platit x ron pentru a vedea filmul nu?
  2. nu. este un dezavantaj care este intiparit in mintea tuturor iubitorilor de film. filmele romanesti nu beneficiaza de aceeasi calitate ca si cele straine. iar ceea ce am scris eu mai sus este perfect concret. daca vrei iti dau si cateva exemple de filme romanesti la care pur si simplu ma chinuiam sa aud ce vorbesc actorii.
  3. nu stiu unde ai observat tu o sustinere a filmului romanesc in general. este adevarat ca se mediatizeaza din ce in ce mai mult, stiri/radio/ziare pline de articole cu ” nou succes romanesc ” insa pentru mine un film are succes nu care niste critici spun ca este filmul bun, ci dimpotriva. daca publicul larg il apreciaza. eu fac pariu cu tine ca filmul nu va depasi 50.000 de spectatori in Romania.
  4. nu, nu e o scuza patetica. nu e nici macar o scuza. e o simpla “actiune” pe care o vor face zeci de mii de romani in weekend-ul care va urma.

  Reply
  1. By ruxandra (Post author) on

   mi se pare trist ca judeci calitatea unui film inainte sa’l vezi. si mi se pare trist ca nu vezi ca in ultima vreme cinematografia autohtona a dat si productii bune si foarte bune pe care inclusiv publicul, nu doar criticii, le apreciaza.
   eu nu fac pariuri doar mi se pare deplorabila atitudinea ta :(

   Reply
 3. By stefan on

  judec calitatea filmului doar din punct de vedere tehnic, unde sunt ferm convins ca va fi un esec total. nu am pus nicio clipa la indoiala calitatile regizorului sau a actorilor. oricum in ultimul timp toate productiile romanesti au fost ( si nu doar pentru mine ) un dezastru total: poker, eu cand vreau sa fluier fluier ( film mai prost ca asta n-am vazut in viata mea ), minte-ma frumos ( idee buna, dar esec ca si transpunere ) si dupa dealuri care a fost destul de supraapreciat ( clar nu merita sa se regaseasca pe lista Oscar ). In aceste conditii, nu stiu unde reusesti sa vezi un progres al cinematografiei noastre, cand toate proiectele sunt dezastruoase. si inca ceva: atitudinea mea ( si a multor iubitori de film care imi impartasesc parerea ) nu este atat de deplorabila precum o reprezinta calitatea filmelor lansate de noi.

  Reply
  1. By ruxandra (Post author) on

   cum poti sa judeci un film pe care nu l’ai vazut?! nu ti se pare nimic in neregula cu asta?!
   dar morgen? medalia de onoare? marti dupa craciun? toata lumea din familia noastra?

   Reply
 4. By stefan on

  ok. poate dupa vizionare filmului Oz , voi da un raid si pe la Pozitia copilului daca nu voi fi prea obosit. daca nu, probabil voi striga: torent rullz.
  de morgen nici nu am auzit. iti dai seama ce parere am despre el. medalia de onoare? doar cand ma uit la distributie imi vine sa injur filmul. Craciunul? asa ceva. plictisitor pana in maduva oaselor, iar despre familie nu am nimic de zis. nu mai doresc sa am experiente traumatice cu filmele romanesti.

  Reply
  1. By ruxandra (Post author) on

   sorry, dar in momentul in care critici ceva ce nu cunosti, da’mi voie sa nu am o parerea prea buna despre tine

   Reply
 5. By stefan on

  ok :). e parerea ta. oricum nu inteleg eu de ce ridici in slavi ceva ce chiar nu merita.

  Reply
 6. Pingback: MINUNATE recomandari cinefile – POZITIA COPILULUI | Cel mai MINUNAT.EU blog

 7. Pingback: TIFF Lounge cu Luminita Gheorghiu | printreranduri.eu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *