E unul dintre misterele lumii, pe care nici măcar cercetătorii britanici n-au putut sa-l elucideze: de ce au nevoie femeile de atâtea perechi de pantofi?!
N-am pretenţii de studii în domeniul pantofologiei feminine, oricum, nu altele decât zecile de perechi de încălţări înşirate cuminţi în pantofar ori în cutiile lor, ca să nu se strice, prăfuiască ori, Doamne păzeşte!, ca să nu ajungă material de ascuţit ghearele pentru o anumită pisică, să nu-i spunem numele, căci mi-a distrus nişte botine în felul menţionat mai sus!
Şi totuşi, de ce ne trebuie atâtea perechi de pantofi? Am încercat să găsesc vreo câteva explicaţii, atât pentru noi, doamnele, cât şi pentru domni, fiindcă îmi pare că, alături de “Da’ ce cari în geanta aia?!”, pasiunea noastră pentru pantofi e un mare mister şi pentru ei.
Există o întreagă varietate de modele şi culori. Cu toc, fără toc, cu toc înalt sau mai jos, pătrat, subţire, ortopedic, cu vârf deschis, închis, tăiat în diverse forme, într-o singură culoare sau în combinaţii, cu barete sau fără, practic e imposibil să ai doar 2-3 perechi! Iar moda e schimbătoare, în fiecare an apar alte stiluri, alte culori.
Dincolo de varietate, că eu am, de exemplu, trei, dacă nu chiar patru perechi de pantofi în combinaţia alb cu negru, e şi chestie de potriveală cu ţinuta. Una e să te îmbraci business şi alta e să ieşi cu prietenele la o bere (da, şi fetele ies la bere uneori!) sau să mergi la un spectacol de teatru. Şi mai sunt şi reducerile investiţiile pe termen lung! Guilty as charged, mi-am cumpărat odată opt perechi în aceeaşi zi. De fapt, însă, erau patru, fiindcă perechile perechilor, ca să zic aşa, sunt identice, însă pe altă culoare. De asemenea, e vorba şi de încredere. O pereche de pantofi, mai ales dintre cei cu toc înalt, poate schimba perspective şi poate transforma o zi mai puţin bună în una grozavă!
Şi tot de încredere se leagă şi îngrijirea picioarelor, fie că e vorba de instrumentele folosite de pedichiuristă ori de lipăiala desculţă pe marginea piscinei. În oricare dintre cazuri (astea, dar nu numai astea), poţi pleca acasă cu păcătoase micoze, lucruri evident neplăcute, pe care le poţi dobândi şi cu o imunitate scăzută, diabet ori dacă urmezi anumite tratamente medicamentoase, şi de care e greu de scăpat fără un tratament potrivit. Nu în ultimul rând, trebuie să ai grijă ca, atunci când tratezi piciorul, să tratezi şi pantoful, pentru ca să-ţi bagi picioarele (!) cu încredere!
Nu că “voi să vă înspăimânt”, vorba poetului, dar poate că ar fi bine să aruncaţi un ochi pe pagina asta, ca să aflaţi mai multe despre subiect şi, ta daaaa, ca să puteţi intra – prin concurs! – în posesia unei minunate perechi de pantofi. Sunt trei astfel de perechi şi zău dacă nu e un premiu mai mult decât tentant!
Eu vă urez succes şi să vă băgaţi picioarele, fără griji!, în pantofi frumoşi!
Cred ca perechile de pantofi din dulap pot echivala cu succes studiile in domeniul “pantofologiei”. Ma pregatesc si eu din greu sa imi sustin doctoratul:).