Azi dimineaţă, deja la Sibiu, vorbeam cu Mădălina despre spectacolul de aseară – Continu (Sasha Waltz) – iar ea remarca, oarecum surprinsă: “Dar ai văzut că nu s-a auzit nici un telefon în timpul spectacolului?”

E drept. Nu s-a auzit nici un telefon. Şi, dacă mă gândesc un pic mai bine, nici la proiecţiile TIFF nu prea s-au auzit telefoane sunând. Şi e bine că e aşa. Nu e bine, totuşi, că ne miră normalitatea.


vdf 2

Nu cu mult timp în urmă, minunata Oana Pellea posta pe contul său de Facebook o constatare amară:

Imi cer scuze fata de cei carora le suna telefoanele in timpul spectacolelor in care joc.  Mi am cerut scuze si asta seara… Pe viitor (ca si asta seara), voi opri spectacolul… Ca sa nu va deranjam… si il vom continua cuminti dupa ce ati incheiat convorbirea (…) caci… dragoste cu de a sila nu se poate… si nici repect, se pare…

Nu e greu să ai suficient respect pentru actul artistic din faţa ta dar şi pentru ceilalţi spectatori. De fapt, e chiar simplu.

1. Vino la spectacole înainte de ora scrisă pe bilet. De obicei e o singură uşă de acces iar oamenii de la intrare trebuie să se asigure că ai un bilet valid. Durează un pic. Şi poate vrei şi o apă sau floricele – şi asta durează.

2. La film e ok să ai floricele. La teatru, însă, nu. E total nepoliticos să mănânci la teatru. Chiar dacă e genul de loc relaxat unde se serveşte şi mâncare (gen Godot). Nu foşni, nu te foi, nu vorbi tare, nu vorbi mult.

3. Dacă ai întârziat, nu te purta ca o ţaţă, cu mâinile la şold, că tu vrei să stai pe locul tau, mai ales când filmul sau spectacolul a început deja. Ai întârziat, te aşezi unde găseşti loc liber. Sau nu te asezi. Sau nu mai intri. E vina ta ca ai întârziat, nu a celorlalţi spectatori!

4. Pentru numele Thaliei, fă duş înainte (îmi pare rău, dar e foarte neplăcut să ai în imediata apropiere un miros acru de transpiraţie)

5. Pune telefonul în mod silenţios. Sau, şi mai bine, închide-l. N-are sens să răspunzi doar ca să spui că nu poţi vorbi la telefon.

Astea sunt lucrurile care mă deranjează pe mine şi cred că sunt chestii de bun simţ. Dacă le-am aplica, toţi, poate că experienţa unui film sau a unui spectacol de teatru ar fi încă şi mai plăcută. Hai să încercăm, hm?

(mi-a plăcut mult activarea Vodafone la TIFF, apropo de asta. Foarte mult!)

Share: