Cred că tocmai am văzut cel mai fain şi mai autentic spectacol de la Ideo Ideis, ediţia 2013. În lipsa unui alt titlu, i s-a spus “Masterclass cu juriul Ideo Ideis”. Şi nu, nu a fost ceva gen “Învăţăturile juriului Ideo către participanţii la Festival”. N-a fost, aşadar, cu sfaturi, cu faceţi aia, sau faceţi aşa, a fost… despre ei.
Meritul regiei îi revine lui Cătălin Ştefănescu, el a fost cel care i-a provocat (minunate provocări, apropo) cu întrebări scurte, formulate pentru fiecare în parte şi cu întrebări comune, pentru toţi cei patru: Medeea Marinescu, Marius Manole, Andi Vasluianu şi Vlad Zamfirescu.
Am aflat, în felul ăsta, care au fost primele spectacole de teatru şi filme pe care le-au văzut. De exemplu, în cazul lui Marius Manole, a fost vorba despre un film… cu el, “Bulgărele de humă”, în care, îşi aminteşte actorul, aveam şi replică la Dorel Vişan. Medeea a văzut Mama, filmul Elisabetei Bostan, adaptare după Capra cu trei iezi – dacă nu-l ştiţi, vă rog să-l vedeţi, e foarte frumos, indiferent de vârsta pe care o aveţi.
Am luat notiţe cam cu tot ce s-a spus. Unele chestii le voi păstra pentru mine, pentru că m-au atins într-un mod extrem de intim şi de personal. Vlad Zamfirescu, de exemplu, spunând despre felul în care l-a învăţat bunica lui fericirea – căutaţi lecţii de fericire aici, printre rânduri, ca să înţelegeţi de ce mi-au dat lacrimile când a povestit asta.
Strategii de împăcare cu sine. Manole: Anularea orgoliului. Pe mine orgoliul nu mă lasă să fiu fericit.
Râdem de naivitate sau ne împlineşte? Medeea: Naivitatea e un dar care ne îmbogăţeşte, îţi permite o curiozitate şi o generozitate a emoţiilor şi sentimentelor pe care reţinerea adulţilor ar îngrădi-o. Oamenii maturi nu-şi dau voie să greşească, şi pierd.
Definiţia personală a generozităţii. Andi: Să fiu generos cu mine. Când fac asta sunt la fel şi cu ceilalţi. Când sunt rău cu mine, sunt rău şi cu ceilalţi.
Ce-i spui fiului tău dacă te întreabă de ce există metaforă pe lumea asta? Vlad râde şi spune că i-ar zice ceva despre oboseală, apoi că ar chema-o pe Mihaela (soţia lui) să-i sufle şi că, în cele din urmă, i-ar spune că e ca şi cum ai poze mai multe cu un lucru, şi le pui împreună ca să ai o imagine completă. Matei, băiatul cel mai mare al lui Vlad, are cinci ani.
Cine i-a influenţat în teatru? Marius: Victor Rebengiuc, Medeea: Carmen Stănescu, Andi: Sanda Manu, Vlad: Ion Cojar.
Ce anume te demotivează? Manole: Răutatea gratuită.
Ce anume te entuziasmează? Medeea: Bunătatea. E semn de inteligenţă.
Ce te motivează? Andi: Iertarea.
Ce te convinge? Vlad: Textul bun.
Ce crezi că e cel mai urât în România? Marius: Că nu ştim să respectăm. Nici pe noi, nici pe ceilalţi.
Ce crezi că e cel mai frumos în România? Medeea: Că ştim să supravieţuim.
Ce ar trebui să fie mult mai mult în România? Andi: Oamenii (cu sensul de oamenii ar trebui să fie mult mai oameni, şi a fost răspunsul meu preferat)
Ce ar trebui să fie mult mai puţin în România? Vlad: Mitocănie.
Pina sau Chaplin? Manole: Chaplin.
Bach sau Mozart? Medeea: Mozart.
Brando sau Tarantino? Andi: Tarantino.
Ion Cojar sau Constantin Stanislavski? Vlad: Ion Cojar.
Carte, film sau muzică?
Marius: Billy Elliot.
Medeea: Dinu Lipatti.
Andi: The Perks of Being a Wallflower.
Vlad: Gerry.
Şi asta e ceea ce vă pot spune despre acest spectacol, fiindcă n-aş putea reda în cuvinte povestea lui Marius Manole din Actorii Ninei Berberova (am plâns, Manole, futui!) sau un fragment din viaţa tatălui Medeei, Ion Marinescu, cel care a făcut imagine pentru zeci de filme româneşti, sau amintirea lui Vlad Zamfirescu a primei vacanţe cu fiul lui cel mare, Matei, care l-a întrebat unde e dopul de la mare, ori poveştile lui Andi Vasluianu despre găştile de cartier din Pantelimon, cartierul în care a crescut, sau despre colegul său de serviciu – înainte să fie actor, Andi a fost…tâmplar. Şi multe altele.
Da, nu a fost cu sfaturi. Dar întrebările lui Catalin şi răspunsurile celor patru au fost tot atâtea poveşti din care, oricine a vrut, a învăţat multe. Eu, una, doamnă, domnilor, vă mulţumesc din suflet pentru lecţii şi sinceritate!
***
La Ideo Ideis, zilele astea, se întâlnesc oameni şi idei, gânduri şi poveşti, teatru şi educaţie. Mai bine şi mai mult, cu greu se poate! Ii (ne) gasiţi peweb, pe Facebook şi pe #ideoideis.
Ideo Ideis este un proiect finanţat de A.F.C.N, realizat în parteneriat cuMinisterul Tineretului și Sportului şi sprijinit de Memo Plus ca parte din proiectul „Români frumoşi???. Evenimentul și-a găsit prieteni la Volksbank, Rinf,Millefiori, Illy, H&M, TelDrum, Pro Invest, EuroCar, Aurelian Săndulescu și SC Brain SRL.
Parteneri: Primăria Municipiului Alexandria, Indygen, BORȚUN•OLTEANU,FITS, UNATC, Godot Café-Teatru, Muzeul Județean Teleorman, Societal,WeAreHere, Conciato, Focus pe Germană, Liceul Pedagogic Mircea Scarlat, Catalactica, Consiliul Județean Teleorman, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Teleorman.