La finele săptămânii trecute, după o perioadă de mâncat în oraş (c-am fost în deplasare şi gazda nu gătea! :p), take out sau comandat acasă (din lipsă acută de timp), am ajuns la piaţă. Ca de obicei, la Matache, care, chiar şi fără hala-i celebră, rămâne una dintre cele mai bune pieţe din oraş.

Bogăţie şi risipă de gusturi şi culori, atât de multe încât cu greu am ales doar câteva legume… aş fi făcut ca la şaorma, cu de toate, atât de frumos şi îmbietor arătau, chiar şi crude. Sau mai ales crude. Tot pentru că, înca o vreme, rămân pe lânga casa omului, mi-am propus şi o cură, cât de cât. Dacă nu de slăbire (pentru că ficatul meu e oricum prea ocupat cu nişte medicamente pe care sunt nevoită să le iau), măcar de detoxifiere. Şi cum asta presupune să gătesc mai la abur, mai fără ulei, sare şi, drept urmare, mai fără gust, am făcut ce fac ori de câte ori am vreo dilemă culinară: am sunat la mama!

“Pune iaurt”, a zis mama, “iaurt, sana, lapte bătut, ce vrei tu, ce ai chef. Şi în ăla pui mentă, usturoi, mărar, tarhon”, şi s-a apucat să înşire toate mirodeniile care îmi plac mie. V-am zis că mama ştie!

Aşa că am făcut felii subţiri de vinete şi dovlecei coapte în tavă, peste care am pus sana (că aia aveam!) cu vreo câţiva dulăi de usturoi, salată cu broccoli (se găseşte la piaţă, proaspăt, la ţărani), roşii cherry, rucola şi nişte seminţe de dovleac cu iaurt de băut şi mărar din belşug, piept de pui făcut la abur, peste care am pus iaurt cu tarhon sau iaurt cu mentă şi castraveţi raşi.

sos
Am luat şi zmeură, probabil printre ultimele recolte de anul ăsta, peste care n-am mai pus zahăr, ca de obicei, ci Activia light cu zmeură, după care le-am lăsat un pic la frigider. Au fost delicioase.  Iar dimineaţa am renunţat la stafidele pe care le puneam lângă fulgii de porumb, că să aibă toată chestia un gust, cât de cât, şi pun un iaurt de băut cu fructe, fie că aşa e el de la mama lui, sau că pun iaurt light + fructe din Matache (mă gândesc să încerc şi cu struguri!)

(Cred că e inutil să spun că tot ce e lapte, sana, iaurt, iaurt de băut, light, cu fructe sau natur, e de la Danone sau Activia, nu? Am fost la ei în fabrică, am avut o echipă care a fost în fermele lor, seeing is believing!)

Şi încerc să mănânc trei mese pe zi, să mă opresc din lucrat şi să iau şi alea două gustări: un fruct, nişte morcov crud, tăiat pe lung, o mână de seminţe. Diseară plănuiesc sos cu seminţe de susan (preferatele mele!), da’ trebuie să mă decid peste ce-l pun.

sesameseeds
Cum ziceam, nu mi-am propus neapărat să slăbesc, mai ales pentru că, în afară de treptele din bloc (în ultima vreme nu prea merge liftul), nu am când să fac sport. Nu am când şi nici nu sunt un fan, recunosc. Aşa că urc treptele până la şapte, cu plase cu tot, înjur printre dinţi faptul că sunt, totuşi, mai încăpăţânată decât metabolismul meu (însă la fel de “sprintenă” ca el!) şi mă bucur când simt că am mai mult chef de… orice (ăsta e al treilea post pe blog azi şi mai urmează unul!, iar între timp mai fac şi pe PR-ul)!

Altfel, dacă aveţi sfaturi sau reţete, zic mersi pentru contribuţii şi poate zic şi alţii. Nu e uşor să ai obiceiuri sănătoase în ritmul meu de viaţă, dar cum anul trecut mi-am zugrăvit singură casa, nu văd de ce n-aş începe o nouă provocare. Măcar până plec la următorul festival, peste vreo două săptămâni, aşa…!

Următoarea provocare e să renunţ la zahărul din ness! Mă gândesc să-l îmbun cu nişte lapte, chiar nu cred că pot să beau ness simplu, iar dimineaţa sunt muuult prea adormită pentru preparat cafea naturală (pe aia o pot bea şi fără zahăr). Idei?

Share: