September 25

Sfaturi bune pentru îngrijirea pisicilor!

Mulţi dintre prietenii şi amicii meu au pisici şi mulţi dintre ei au obiceiuri de îngrijire a felinelor din dotare, unele după ureche, altele din cărţi. Eu am întrebat un veterinar, pe doamna  dr. Anca Tomşa, specialist în pisici de la Purina, cam tot ce mi-a trecut şi tot ce v-a trecut prin minte cu privire la cea mai bună îngrijire pentru pisici. Întrebările, dar şi răspunsurile, mai jos. Atenţie, sunt destul de multe, prin urmare e un post ceva mai lung decât de obicei. Dacă totuşi aveţi vreo pisică prin preajmă, său doar sunteţi curioşi ca ele, eu zic să citiţi.

http://www.dreamstime.com/stock-images-cat-reading-book-isolated-white-image30787694

Credit: Sardorrr | Dreamstime.com

– E bine ca pisica să mănânce ce mananc si eu sau e mai bine sa-i dau mancare speciala de pisici?
– Necesarul nutritional al pisicii este diferit de cel al omului. Astfel, pentru a-i oferi o nutritie optima, recomandarea este sa o hraniti doar cu hrana creata special pentru pisici pentru ca aceasta este singura care ii poate asigura toti nutrientii de care are nevoie.

– Pot sa-i dau doar boabe uscate sau e musai si plic?
– Sunt posibile si corecte mai multe variante de hranire: doar cu hrana uscata (boabe/crochete), doar cu hrana umeda (plic sau conserva), atat cu hrana uscata cat si umeda.
Alegerea uneia dintre cele 3 variante tine in primul rand de preferintele pisicii, dar si de preferintele voastre, pentru ca puteti alege dintr-o varietate de produse in ambele segmente.
Ceea ce trebuie sa aveti in vedere este respectarea cantitatii de hranire recomandate, iar in cazul in care oferiti de obicei hrana uscata, reduceti cantitatea atunci cand oferiti hrana umeda (aportul caloric trebuie sa ramana neschimbat).

– Motanul mea a fost invatat sa aiba mancare la discretie in castronul lui. Nu e lacom, mananca din cand in cand cateva bobite, cand si cat are el chef. E mai bine asa, sau sa-i dau cu portia?
– Cantitatea de hrana pe care o consuma o pisica trebuie sa se incadreze intre anumite limite in functie de varsta, masa corporala si nivelul de activitate al pisicii. De aceea, pentru a afla cantitatea de hrana necesara pisicii dumneavoastra consultati ghidul de hranire de pe ambalajul produsului. Acolo veti gasi cantitatea de hrana aproximativa de care are nevoie intr-o zi.
Recomandarea este ca aceasta cantitate sa fie impartita in 2, 3 sau 4 mese. In acelasi timp, folosind aceasta metoda de hranire, fiecare masa ii va oferi pisicii dvs posibilitatea de a se bucura de hrana proaspata. Hrana care sta in castron mai multe ore in contact cu aerul isi pierde din proprietati si calitati (miros, gust, nivel de oxidare etc), astfel, o noua portie, chiard aca este mai mica, este mai savuroasa si consumata cu mai mare placere.
Depozitati intotdeauna hrana in recipiente inchise, ferite de temperatura si umiditate excesive.

NU AMESTECĂM NICIODATĂ DIETELE

– Exista multe feluri de diete speciale: pentru pisici castrate, pentru blana, pentru digestie, gheme de blana si atatea altele. Daca o pisica are mai mute probleme de adresat (obeza si castrata, sau cu probleme de digestie si piele sensibila, de exemplu) – ii putem combina dietele?

– Hrana pentru pisici se imparte in doua mari categorii:
Hrana de intretinere, care se imparte in:  hrana destinata unui anumit stadiul de viata (junior, adult, senior) şi hrana destinata nevoilor speciale (ex : pentru pisici castrate, pentru ghemotoace de par, pentru pisici de apartament etc)
şi
Diete terapeutice (regimuri alimentare folosite ca suport nutritional in diferite afectiuni,  de ex: pentru afectiuni gastro-intestinale, urinare, renale, articulare, obezitate etc), care se vor administra doar la recomandarea medicului veterinar.
Nu se va administra niciodata un amestec de diete, ci se va prioritiza administrarea unei anumite diete in functie de afectiunea care are cele mai severe manifestari clinice.

© Lio2012 | Dreamstime.com
© Lio2012 | Dreamstime.com

Pentru a putea obtine beneficiile indicate de producator pentru un anumit produs/dieta, acesta trebuie administrat in cantitatea corespunzatoare varstei si greutatii pacientului si pentru o anumita perioada (cea indicata de medicul veerinar/producator). In cazul in care se amesteca mai multe diete terapeutice, se va obtine doar un amestec de hrana de buna calitate, dar nu se vor putea obtine efectele cumulate ale tuturor acelor diete.

Acelasi principiu este valabil si in cazul hranei de intretinere :  amestecand de exemplu o hrana pentru pisici de apartament cu una pentru pisici castrate si cu una de tip light nu se vor putea obtine efectele cumulate ale celor 3 tipuri. Astfel se va alege in cazul unei pisici castrate, hrana pentru aceasta categorie de pisici.

Pentru exemplul dat, pisica obeza si castrata, se va opta pentru o dieta terapeutica speciala pentru pisicile obeze, dar care sa ofere si protectie urinara. In momentul in care pisica a slabit si a ajuns la greutatea dorita, se va continua hranirea ei cu hrana de intretinere speciala pentru pisicile castrate si se va controla atent cantitatea zilnica pe care pisica o consuma.

Consumul pisicesc de apă

– Pisica mea nu bea apa. Cum o conving?
– Pisica poate fi incurajata sa consume o cantitate mai mare de apa prin folosirea unor vase speciale sau prin deschiderea robinetului – multe dintre pisici prefera sa bea apa care picura sau curge incet.
alta metoda de crestere a consumului de apa de catre pisici este sa ii oferiti hrana umeda, aceasta avand un procent de >65% apa, spre deosebire de hrana uscata care are aproximativ 10% apa.
De asemenea este importanta oferirea de apa din recipiente care nu retin mirosuri (de ceramica sau inox). Apa trebuie sa fie proaspata si sa fie lasata permanent la dispozitia pisicii. Se recomanda schimbarea apei in fiecare zi.
– Câtă apă trebuie să bea o pisica?
–  Cantitatea de apa consumata de o pisica variaza foarte mult pentru ca ea depinde de o serie de factori: varsta, masa corporala, tipul de hrana pe care il consuma (uscata sau umeda), alte lichide pe care le consuma (ex : lapte) sau temperatura ambientala.

© Nataliia Dvukhimenna | Dreamstime.com
© Nataliia Dvukhimenna | Dreamstime.com

Alte chestii pisicologice cum ar fi plecarea, muşcarea, castrarea, vaccinarea şi spălarea

– Cum e mai bine să procedăm cu pisica atunci când plecăm mai mult timp de acasă?
– Există două variante în acest caz:
a. Dacă plecaţi de acasă fără pisică,

 • pentru 1 –  2 zile, puteti lasa pisica singura, cu conditia sa ii lasati mancare suficienta pentru cele 2 zile in 2 sau 3 vase, la fel si apa. Pentru toaleta asigurati-va ca are 2 litiere cu nisip curat ;
 • pentru mai mult de 2 zile, varianta preferata este ca pisica sa ramana in mediul/casa ei si sa rugati o cunostinta sa o viziteze zilnic pentru a-i pune hrana, a-i schimba apa, a-i curata litiera si a petrece putin timp cu ea. De asemenea, exista pensiuni speciale pentru pisici, unele care au chiar camere video legate la initernet si care va ofera si posibilitatea de a vedea in orice moment ce face pisica dumneavoastra

b. Dacă plecaţi de acasă cu pisica

 • In primul rand asigurati-va ca locul in care mergeti agreeaza animalele de companie
 • Aigurati-va ca aveti o cusca de transport sigura
 • Consultati medicul veterinar pentru a va recomanda anumite produse special concepute pentru a evita o stare de agitatie pisicii pe perioada calatoriei

Motanul meu muşcă, pot să-l dezvăţ? Si, ca idee, cam ce anume poţi educa la o pisică?
– In cazul in care este inca pui, poate fi o forma prin care isi manifesta comportamentul jucaus dar sunt situatii in care pisica isi manifesta nemultumirea fata de diferite persoane, animale (alte pisici, caini) sau chiar agresivitatea. In oricare dintre situatii nu este de dorit sa incurajati acest comportament.
Pisicile sunt foarte diferite de caine, motiv pentru care si educarea/dresarea lor este o sarcina cu mult mai dificila. Pisicile sunt animale solitare, independente, motiv pentru care in cele mai multe situatii prefera sa fie singure si lasate in pace.

Castrăm sau nu pisicile de apartament (nu ies, nu se intalnesc cu alte pisici)?
– In cazul in care nu doriti sa aveti pui de la pisica dumneavoastra, se recomanda castrarea acesteia. Chiar daca nu intalneste alte pisici si nu iese afara, pisica poate  avea un comportament vizibil influentat de hormonii sexuali si pot aparea chiar si unele afectiuni la nivelul aparatului genital, in special la femele.

– Ce vaccinuri trebuie făcute pisicilor şi cât de des?
– Pentru a stabili vaccinurile necesare unei pisici este necesara o vizita la medicul veterinar pentru ca acesta este singurul care poate realiza vaccinarea. Schema de vaccinare se va alege in functie de varsta pisicii, produsul folosit si schema de vaccinare recomandata de producator.
Indiferent de mediul in care traieste pisica, acesta trebuie vaccinata periodic!

– O pisica-femela care de-abia a implinit 1 an, cat de des trebuie deparazitata? Lunar sau mai rar? Si cat costa o deparazitare interna/externa?
–  Deparazitarea se imparte in 2 categorii : interna, care se realizeaza aproximativ la 3 luni, şi externa, care se realizeaza aproximativ o data pe luna. Aceste initervale pot suferi modificari in functie de anotimp si de gradul de infestare a mediului. In ceea ce priveste costurile acestor deparazitari, acestea variaza in functie de produs si de masa corporala a pisicii. Produsele sunt specifice fiecarui tip de deparazitate si pot fi achizitionate din cabinete veterinare si farmacii veterinare.

– Ce parere aveti despre spalarea/imbaierea pisicilor?
– Pi sicile pot fi bineinteles spalate/imbaiate atata vreme cat aceasta operatiune nu determina un stress pentru ele. Spalarea se poate realiza cu 2 tipuri de produse: pentru spalare uscata – special conceput pentru pisici, produs sub forma de pulbere care se pulverizează pe blana pisicii si are proprietati de curatare a blanitei, pentru spalare umeda – sampon special pentru pisici.
In cazul in care pisica dvs nu agreeaza apalarea, nu insistati pentru ca ii induceti un grad foarte ridicat de stres!

– Exista o dieta speciala pentru pisicile care urmeaza sa fete si, ulterior, in perioada alaptarii?
– Da, atat pentru pisicile gestante, cat si pentru cele care alapteaza se recomanda hrana de intretinere pentru puii de pisica/juniori. Aceste produse raspund necesarului nutritional al pisicii atat din perioada in care este gestanta, cat si dupa fatare. Produsele pot fi atat umede cat si uscate. De asemenea este de retinut, ca in cazul acestor categorii de pisici (gestante sau care alapteaza) hranirea se face la discretie (nu se va administra o cantitate limitata ca in cazul tuturor celorlalte categorii de pisici). Apa proaspata si curata trebuie sa fie in permanenta la dispozitia pisicii.
aristocats***
Cu ocazia asta i-am schimbat vasul de apa domnului Sony, că era de plastic. Cu mâncarea la discreţie, deşi, vedeţi, nu e bine, cred că e târziu, iar la programul meu anapoda, ar cam sta nemâncat bietul motan, aşa că păstrăm obiceiul cu pricina. În schimb, nu mai amestecăm dietele. Că noi aşa făceam, şi nu ştiam că nu e bine!

Premiile, câte o pungă cu Purina ONE, pleacă la Anda şi la Răzvan – o să primiţi câte un mail! – iar mulţumirile pleacă la doamna doctor, pentru tot timpul alocat acestor nedumeriri de prieteni ai pisicilor! Gata! :)


Tags: , , , ,
Copyright 2020. All rights reserved.

Posted 25/09/2013 by ruxandra in category "domnul Sony", "PR sau piar

25 COMMENTS :

  1. By ruxandra (Post author) on

   tre sa admit ca e mult mai comoda… pentru mine! :)))
   sony ar manca plic mai des decat mananca. dar eu prefer varianta in care ala e asa, un premiu!

   Reply
 1. By Tudose mirela-ionela on

  Pisica mea este plecata de 24 de ire nu a venit este normal?

  Reply
 2. By lelia on

  pisicul meu ma linge pe mana, deseori nu ma lasa sa scpa pana toaleta mea nu e completa. de ce?

  Reply
 3. By Alina on

  Am un pui de pisica persana de 8 saptamani si ii dau hrana uscata de calitate buna am incercat si hrana umeda asa cum am fost sfatuita de proprietari dar a facut diaree si acum am o dilema cum voi continua doar crantanele si apa la medic avem prog. abia peste 2 saptamani pt primul vaccin

  Reply
 4. By Catalina on

  Pisica mea are o unflatura in piept. Si nu stiu de la ce… E ca un os..

  Reply
 5. By ciocoiu on

  buna…la mine e tocmai invers refuza hrana uscata, vreau doar hrana la plic..am incercat toate variatele de bobite.am incercat si sa o las nemancata cateva zile nici asa nu merge ca refuza sa manance si mi se face mie mila de ea si ii mai dau cate ceva.mentionez ca este o pisica british in varsta de 4 luni.

  Reply
  1. By Mado on

   La fel și motanul meu British adoră doar hrana la plic

   Reply
 6. By sandraNUT on

  De cadera parului pisicii nu se plange nimeni..ca pe mine m-a disperat ;)

  Reply
  1. By Cris on

   al meu este negru si groaznic de flocos si daca nu il perii zilnic (sau maxim la 2 zile) – cearceaful patului ajunge la fel de negru :))

   Reply
 7. By Alina on

  Care dreptate ai ! Din cauza mancarii din magazin…orice.. boabe consrva….ajungi la veterinar unde dai milioaneee

  Reply
 8. By Rusu Sânziana on

  Bună seara! Am o pisicuța pe care am găsit-o pe stradă în urmă cu trei luni, am fost cu ea la cabinet, a crescut, o hrănesc numai cu pliculețe pentru junior și bobițe,locuiesc la bloc. De ceva timp pisicuța se scarpina într-una și am observat că pe cearceaf rămân urme de praf din blanita! Să fie oare de la nisipul din litiera?!

  Reply
 9. By Madalina on

  Buna! Am si eu un motanal British shorthair in varsta de 8-9 saptaman, a fost adus pe un drum lung de la Chisinau la Bucuresti in conditii nu tocmai corecte, in fine…ideea este ca l-am dus la veterinar a stat o zi pe perfuzie cu antibiotic pentru ca din cauza stresului nu a mancat doua zile. si-a revenit, au descoperit ca mananca din mana usor asa, am facut si eu intocmai acasa. am intrebat fostul proprietar cu ce a fost hranit si mi-a zis ca i-a dat ou fiert, chefir 1-2% grasime si piept de pui fiert..eu ii dau pate (de pisicute evident :D) si bobite de la putina one..de mancat mananca doar daca stau langa el dar nu foarte mult..am incercat inainte cu tot felul de bobite si astea sunt singurele pe care le mananca numai ca nu le roade, 1-2 maxim si nu mai mananca…nu stiu ce sa ii fac mititelului….sa il fac sa manance si singur nu numai cu mine…sau macar sa manance consistent ca e slabut:((

  Reply
 10. By willkomm on

  Am două pisici birmaneze cu păr lung.Au 18 ani și în ultima vreme am observat că au început să facă în blăniță niste ghemotoace care parcă se fac din niște scurgeri din piele .Nu știu cum să scot acele ghemotoace din blăniță fără să le chinui prea mult.Poate știți și să mă sfătuiți cum să procedez.Mulțuesc!

  Reply
 11. By carmen pastrama on

  buna ziua! eu am un motanel Birmanez in varsta de 9 luni. este vaccinat si deparazitat la cabinet, dar cu toate acestea incepand cu varsta de 6 luni elimina lunar oxiuri incat am ajuns sa ii fac deparazitare la o luna cu repetare la 14 zile. precizez ca il cresc de la 5 saptamani cu hrana in exclusivitate Advance junior, ia foarte bine in greutate,este tinut doar in casa si pe balcon si nu imi pot explica din ce cauza persista acesti paraziti intestinali. de unde oare se poate infesta? alte animalute nu mai am in apartament. multumesc!

  Reply
  1. By Cristina Albinet on

   buna ziua, ati cerut la vet specific si deparazitare interna? ati incercat si alt tip de solutie de deparazitare adaptat la varsta si greutatea lui?
   – pentru al meu folosesc Stronghold, de la Zoetis si nu am avut probleme chiar si cand am venit eu de la bunici cu purici :)) (tot motan de apt cu acces balcon)

   de asemenea stiu de la doctorita motanelului meu ca pot face un tip de viermisori si de la purici (verificat tot la vet pentru mai multe detalii – nu mai retin info complet)

   Sper sa va ajute cat de cat info. O zi frumoasa si mieunata :D

   Reply
 12. By Leocă Cerasela on

  Buna seara..!! Am un motanel de 2 ani si 5 luni si are cam 5 kg..E normala aceasta greutate sau ar trebui sa fie mai grasut..?? Este Regele nostru de apartament si-l iubim foarte mult.
  Va multumesc frumos..!!

  Reply
  1. By goaul on

   Buna ziua. Pai depinde cum arata. Daca nu e slabanog este in regula. Dar la 5 Kg eu cred ca este ok .

   Reply
  2. By Cristina on

   Pare putin cam grasut ptr varsta aia, dar daca e vreo rasa specifica gen Main Coon care cresc mari e de inteles.

   Al meu (un metis de Angora Turceasca sterilizat – au tentinde de ingrasare) la 3 anisori avea 5 kg si veterinarul ni l-am pus la regim: ~30gr ( uneori scapam 40gr) la o masa // 2 mese pe zi

   Cel mai sigur e o vizita la vet si intrebati.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *