Mulţi dintre prietenii şi amicii meu au pisici şi mulţi dintre ei au obiceiuri de îngrijire a felinelor din dotare, unele după ureche, altele din cărţi. Eu am întrebat un veterinar, pe doamna  dr. Anca Tomşa, specialist în pisici de la Purina, cam tot ce mi-a trecut şi tot ce v-a trecut prin minte cu privire la cea mai bună îngrijire pentru pisici. Întrebările, dar şi răspunsurile, mai jos. Atenţie, sunt destul de multe, prin urmare e un post ceva mai lung decât de obicei. Dacă totuşi aveţi vreo pisică prin preajmă, său doar sunteţi curioşi ca ele, eu zic să citiţi.

http://www.dreamstime.com/stock-images-cat-reading-book-isolated-white-image30787694

Credit: Sardorrr | Dreamstime.com

– E bine ca pisica să mănânce ce mananc si eu sau e mai bine sa-i dau mancare speciala de pisici?
– Necesarul nutritional al pisicii este diferit de cel al omului. Astfel, pentru a-i oferi o nutritie optima, recomandarea este sa o hraniti doar cu hrana creata special pentru pisici pentru ca aceasta este singura care ii poate asigura toti nutrientii de care are nevoie.

– Pot sa-i dau doar boabe uscate sau e musai si plic?
– Sunt posibile si corecte mai multe variante de hranire: doar cu hrana uscata (boabe/crochete), doar cu hrana umeda (plic sau conserva), atat cu hrana uscata cat si umeda.
Alegerea uneia dintre cele 3 variante tine in primul rand de preferintele pisicii, dar si de preferintele voastre, pentru ca puteti alege dintr-o varietate de produse in ambele segmente.
Ceea ce trebuie sa aveti in vedere este respectarea cantitatii de hranire recomandate, iar in cazul in care oferiti de obicei hrana uscata, reduceti cantitatea atunci cand oferiti hrana umeda (aportul caloric trebuie sa ramana neschimbat).

– Motanul mea a fost invatat sa aiba mancare la discretie in castronul lui. Nu e lacom, mananca din cand in cand cateva bobite, cand si cat are el chef. E mai bine asa, sau sa-i dau cu portia?
– Cantitatea de hrana pe care o consuma o pisica trebuie sa se incadreze intre anumite limite in functie de varsta, masa corporala si nivelul de activitate al pisicii. De aceea, pentru a afla cantitatea de hrana necesara pisicii dumneavoastra consultati ghidul de hranire de pe ambalajul produsului. Acolo veti gasi cantitatea de hrana aproximativa de care are nevoie intr-o zi.
Recomandarea este ca aceasta cantitate sa fie impartita in 2, 3 sau 4 mese. In acelasi timp, folosind aceasta metoda de hranire, fiecare masa ii va oferi pisicii dvs posibilitatea de a se bucura de hrana proaspata. Hrana care sta in castron mai multe ore in contact cu aerul isi pierde din proprietati si calitati (miros, gust, nivel de oxidare etc), astfel, o noua portie, chiard aca este mai mica, este mai savuroasa si consumata cu mai mare placere.
Depozitati intotdeauna hrana in recipiente inchise, ferite de temperatura si umiditate excesive.

NU AMESTECĂM NICIODATĂ DIETELE

– Exista multe feluri de diete speciale: pentru pisici castrate, pentru blana, pentru digestie, gheme de blana si atatea altele. Daca o pisica are mai mute probleme de adresat (obeza si castrata, sau cu probleme de digestie si piele sensibila, de exemplu) – ii putem combina dietele?

– Hrana pentru pisici se imparte in doua mari categorii:
Hrana de intretinere, care se imparte in:  hrana destinata unui anumit stadiul de viata (junior, adult, senior) şi hrana destinata nevoilor speciale (ex : pentru pisici castrate, pentru ghemotoace de par, pentru pisici de apartament etc)
şi
Diete terapeutice (regimuri alimentare folosite ca suport nutritional in diferite afectiuni,  de ex: pentru afectiuni gastro-intestinale, urinare, renale, articulare, obezitate etc), care se vor administra doar la recomandarea medicului veterinar.
Nu se va administra niciodata un amestec de diete, ci se va prioritiza administrarea unei anumite diete in functie de afectiunea care are cele mai severe manifestari clinice.

© Lio2012 | Dreamstime.com

© Lio2012 | Dreamstime.com

Pentru a putea obtine beneficiile indicate de producator pentru un anumit produs/dieta, acesta trebuie administrat in cantitatea corespunzatoare varstei si greutatii pacientului si pentru o anumita perioada (cea indicata de medicul veerinar/producator). In cazul in care se amesteca mai multe diete terapeutice, se va obtine doar un amestec de hrana de buna calitate, dar nu se vor putea obtine efectele cumulate ale tuturor acelor diete.

Acelasi principiu este valabil si in cazul hranei de intretinere :  amestecand de exemplu o hrana pentru pisici de apartament cu una pentru pisici castrate si cu una de tip light nu se vor putea obtine efectele cumulate ale celor 3 tipuri. Astfel se va alege in cazul unei pisici castrate, hrana pentru aceasta categorie de pisici.

Pentru exemplul dat, pisica obeza si castrata, se va opta pentru o dieta terapeutica speciala pentru pisicile obeze, dar care sa ofere si protectie urinara. In momentul in care pisica a slabit si a ajuns la greutatea dorita, se va continua hranirea ei cu hrana de intretinere speciala pentru pisicile castrate si se va controla atent cantitatea zilnica pe care pisica o consuma.

Consumul pisicesc de apă

– Pisica mea nu bea apa. Cum o conving?
– Pisica poate fi incurajata sa consume o cantitate mai mare de apa prin folosirea unor vase speciale sau prin deschiderea robinetului – multe dintre pisici prefera sa bea apa care picura sau curge incet.
alta metoda de crestere a consumului de apa de catre pisici este sa ii oferiti hrana umeda, aceasta avand un procent de >65% apa, spre deosebire de hrana uscata care are aproximativ 10% apa.
De asemenea este importanta oferirea de apa din recipiente care nu retin mirosuri (de ceramica sau inox). Apa trebuie sa fie proaspata si sa fie lasata permanent la dispozitia pisicii. Se recomanda schimbarea apei in fiecare zi.
– Câtă apă trebuie să bea o pisica?
–  Cantitatea de apa consumata de o pisica variaza foarte mult pentru ca ea depinde de o serie de factori: varsta, masa corporala, tipul de hrana pe care il consuma (uscata sau umeda), alte lichide pe care le consuma (ex : lapte) sau temperatura ambientala.

© Nataliia Dvukhimenna | Dreamstime.com

© Nataliia Dvukhimenna | Dreamstime.com

Alte chestii pisicologice cum ar fi plecarea, muşcarea, castrarea, vaccinarea şi spălarea

– Cum e mai bine să procedăm cu pisica atunci când plecăm mai mult timp de acasă?
– Există două variante în acest caz:
a. Dacă plecaţi de acasă fără pisică,

  • pentru 1 –  2 zile, puteti lasa pisica singura, cu conditia sa ii lasati mancare suficienta pentru cele 2 zile in 2 sau 3 vase, la fel si apa. Pentru toaleta asigurati-va ca are 2 litiere cu nisip curat ;
  • pentru mai mult de 2 zile, varianta preferata este ca pisica sa ramana in mediul/casa ei si sa rugati o cunostinta sa o viziteze zilnic pentru a-i pune hrana, a-i schimba apa, a-i curata litiera si a petrece putin timp cu ea. De asemenea, exista pensiuni speciale pentru pisici, unele care au chiar camere video legate la initernet si care va ofera si posibilitatea de a vedea in orice moment ce face pisica dumneavoastra

b. Dacă plecaţi de acasă cu pisica

  • In primul rand asigurati-va ca locul in care mergeti agreeaza animalele de companie
  • Aigurati-va ca aveti o cusca de transport sigura
  • Consultati medicul veterinar pentru a va recomanda anumite produse special concepute pentru a evita o stare de agitatie pisicii pe perioada calatoriei

Motanul meu muşcă, pot să-l dezvăţ? Si, ca idee, cam ce anume poţi educa la o pisică?
– In cazul in care este inca pui, poate fi o forma prin care isi manifesta comportamentul jucaus dar sunt situatii in care pisica isi manifesta nemultumirea fata de diferite persoane, animale (alte pisici, caini) sau chiar agresivitatea. In oricare dintre situatii nu este de dorit sa incurajati acest comportament.
Pisicile sunt foarte diferite de caine, motiv pentru care si educarea/dresarea lor este o sarcina cu mult mai dificila. Pisicile sunt animale solitare, independente, motiv pentru care in cele mai multe situatii prefera sa fie singure si lasate in pace.

Castrăm sau nu pisicile de apartament (nu ies, nu se intalnesc cu alte pisici)?
– In cazul in care nu doriti sa aveti pui de la pisica dumneavoastra, se recomanda castrarea acesteia. Chiar daca nu intalneste alte pisici si nu iese afara, pisica poate  avea un comportament vizibil influentat de hormonii sexuali si pot aparea chiar si unele afectiuni la nivelul aparatului genital, in special la femele.

– Ce vaccinuri trebuie făcute pisicilor şi cât de des?
– Pentru a stabili vaccinurile necesare unei pisici este necesara o vizita la medicul veterinar pentru ca acesta este singurul care poate realiza vaccinarea. Schema de vaccinare se va alege in functie de varsta pisicii, produsul folosit si schema de vaccinare recomandata de producator.
Indiferent de mediul in care traieste pisica, acesta trebuie vaccinata periodic!

– O pisica-femela care de-abia a implinit 1 an, cat de des trebuie deparazitata? Lunar sau mai rar? Si cat costa o deparazitare interna/externa?
–  Deparazitarea se imparte in 2 categorii : interna, care se realizeaza aproximativ la 3 luni, şi externa, care se realizeaza aproximativ o data pe luna. Aceste initervale pot suferi modificari in functie de anotimp si de gradul de infestare a mediului. In ceea ce priveste costurile acestor deparazitari, acestea variaza in functie de produs si de masa corporala a pisicii. Produsele sunt specifice fiecarui tip de deparazitate si pot fi achizitionate din cabinete veterinare si farmacii veterinare.

– Ce parere aveti despre spalarea/imbaierea pisicilor?
– Pi sicile pot fi bineinteles spalate/imbaiate atata vreme cat aceasta operatiune nu determina un stress pentru ele. Spalarea se poate realiza cu 2 tipuri de produse: pentru spalare uscata – special conceput pentru pisici, produs sub forma de pulbere care se pulverizează pe blana pisicii si are proprietati de curatare a blanitei, pentru spalare umeda – sampon special pentru pisici.
In cazul in care pisica dvs nu agreeaza apalarea, nu insistati pentru ca ii induceti un grad foarte ridicat de stres!

– Exista o dieta speciala pentru pisicile care urmeaza sa fete si, ulterior, in perioada alaptarii?
– Da, atat pentru pisicile gestante, cat si pentru cele care alapteaza se recomanda hrana de intretinere pentru puii de pisica/juniori. Aceste produse raspund necesarului nutritional al pisicii atat din perioada in care este gestanta, cat si dupa fatare. Produsele pot fi atat umede cat si uscate. De asemenea este de retinut, ca in cazul acestor categorii de pisici (gestante sau care alapteaza) hranirea se face la discretie (nu se va administra o cantitate limitata ca in cazul tuturor celorlalte categorii de pisici). Apa proaspata si curata trebuie sa fie in permanenta la dispozitia pisicii.
aristocats***
Cu ocazia asta i-am schimbat vasul de apa domnului Sony, că era de plastic. Cu mâncarea la discreţie, deşi, vedeţi, nu e bine, cred că e târziu, iar la programul meu anapoda, ar cam sta nemâncat bietul motan, aşa că păstrăm obiceiul cu pricina. În schimb, nu mai amestecăm dietele. Că noi aşa făceam, şi nu ştiam că nu e bine!

Premiile, câte o pungă cu Purina ONE, pleacă la Anda şi la Răzvan – o să primiţi câte un mail! – iar mulţumirile pleacă la doamna doctor, pentru tot timpul alocat acestor nedumeriri de prieteni ai pisicilor! Gata! :)

Share: