Când vine vorba de dieta pisicească am şi exemple bune dar şi exemple rele. De pildă, Sony nu primeşte decât extrem de rar altceva decât mâncare pentru pisici. Da, ar mânca şi carne, pateu de ficat, gălbenuş de ou, peşte, cremă de vanilie şi, mai ales, pepene galben. Dar nu-i dau decât foarte rar aşa ceva, pentru că ştiu că mâncarea lui de pisici este echilibrată perfect pentru dieta şi stilul lui de viaţă: un motan de zece ani, care are alergii şi face uşor dermatită de la mâncare (drept urmare, se scarpină, săracu’, până îi dă sângele), castrat acum trei ani şi care nu iese din apartamentul nostru decât pentru o scurtă plimbare pe palier, vizite la babe şi la veterinar.


portret dl sony

Pe de altă parte, motanul defunct al părinţilor devenise obez pentru că ai mei nu erau în stare să se abţină, aşa că-i dădeau şi lui ce mâncau ei. Plus boabe. Aşa că onorabilul Purcelino a avut chiar şi 12 kilograme, ceea ce e foarte mult! Sigur, printr-un noroc chior, multe probleme şi multe vizite la veterinar, a murit la 15 ani, ceea ce e relativ ok pentru o pisică. Dar, înainte să moară, şi-a consumat chiar toate cele nouă vieţi ale sale, ba chiar cred că şi unele pe datorie. Mereu avea câte o problemă de sănătate!

Tocmai de-aia, pentru că ştiu că aici, pe blog, sunt cititori care au pisici, am decis că e cazul să facem un pic de lumină în ceea ce priveşte bunele practici ale dietelor pisiceşti, dar şi în privinţa altor dileme legate de mâţe, oricare ar fi ele. Prin urmare, avem un veterinar, pe doamna  dr. Anca Tomşa, specialist în pisici de la Purina, care o să răspundă acestor dileme. De exemplu, eu am o listă destul de lungă, chestii pe care le-am făcut într-un fel sau altul, cum am considerat eu că e bine. Dar dacă nu era?!

E bine să mănânce ca mine?
Câtă apă trebuie să bea?
Cât si cât de des trebuie să-i dau de mâncare?
Cum e mai bine să procedăm cu pisica atunci când plecăm mai mult timp de acasă?
Motanul meu muşcă, pot să-l dezvăţ?
Cam ce anume poţi educa la o pisică?
Am o pisică adultă, dar acum aş vrea să mai iau un pui. Cum mă pot asigura că cele două se vor înţelege?
Castrăm sau nu pisicile de apartament?
Ce vaccinuri trebuie făcute pisicilor şi cât de des?
Şi aşa mai departe!

Vă aştept întrebările în comentarii la acest post până  cel mai târziu marţi, 6 august, după amiază. Răspunsurile doamnei doctor vor veni în cel mult o săptămână, într-un post separat. De asemenea, cele mai interesante două întrebări vor fi premiate cu câte o pungă mare de mâncare de pisici de la Purina ONE. Şi nu uitaţi de provocare!

Share: