Când vine vorba de dieta pisicească am şi exemple bune dar şi exemple rele. De pildă, Sony nu primeşte decât extrem de rar altceva decât mâncare pentru pisici. Da, ar mânca şi carne, pateu de ficat, gălbenuş de ou, peşte, cremă de vanilie şi, mai ales, pepene galben. Dar nu-i dau decât foarte rar aşa ceva, pentru că ştiu că mâncarea lui de pisici este echilibrată perfect pentru dieta şi stilul lui de viaţă: un motan de zece ani, care are alergii şi face uşor dermatită de la mâncare (drept urmare, se scarpină, săracu’, până îi dă sângele), castrat acum trei ani şi care nu iese din apartamentul nostru decât pentru o scurtă plimbare pe palier, vizite la babe şi la veterinar.
Pe de altă parte, motanul defunct al părinţilor devenise obez pentru că ai mei nu erau în stare să se abţină, aşa că-i dădeau şi lui ce mâncau ei. Plus boabe. Aşa că onorabilul Purcelino a avut chiar şi 12 kilograme, ceea ce e foarte mult! Sigur, printr-un noroc chior, multe probleme şi multe vizite la veterinar, a murit la 15 ani, ceea ce e relativ ok pentru o pisică. Dar, înainte să moară, şi-a consumat chiar toate cele nouă vieţi ale sale, ba chiar cred că şi unele pe datorie. Mereu avea câte o problemă de sănătate!
Tocmai de-aia, pentru că ştiu că aici, pe blog, sunt cititori care au pisici, am decis că e cazul să facem un pic de lumină în ceea ce priveşte bunele practici ale dietelor pisiceşti, dar şi în privinţa altor dileme legate de mâţe, oricare ar fi ele. Prin urmare, avem un veterinar, pe doamna dr. Anca Tomşa, specialist în pisici de la Purina, care o să răspundă acestor dileme. De exemplu, eu am o listă destul de lungă, chestii pe care le-am făcut într-un fel sau altul, cum am considerat eu că e bine. Dar dacă nu era?!
E bine să mănânce ca mine?
Câtă apă trebuie să bea?
Cât si cât de des trebuie să-i dau de mâncare?
Cum e mai bine să procedăm cu pisica atunci când plecăm mai mult timp de acasă?
Motanul meu muşcă, pot să-l dezvăţ?
Cam ce anume poţi educa la o pisică?
Am o pisică adultă, dar acum aş vrea să mai iau un pui. Cum mă pot asigura că cele două se vor înţelege?
Castrăm sau nu pisicile de apartament?
Ce vaccinuri trebuie făcute pisicilor şi cât de des?
Şi aşa mai departe!
Vă aştept întrebările în comentarii la acest post până cel mai târziu marţi, 6 august, după amiază. Răspunsurile doamnei doctor vor veni în cel mult o săptămână, într-un post separat. De asemenea, cele mai interesante două întrebări vor fi premiate cu câte o pungă mare de mâncare de pisici de la Purina ONE. Şi nu uitaţi de provocare!
Am intrebat si pe Facebook, dar nu strica daca scriu si aici, nu? O pisica-femela care de-abia a implinit 1 an, cat de des trebuie deparazitata? Lunar sau mai rar? Si cat costa o deparazitare interna/externa? Medicul meu veterinar insista pentru deparazitare lunara, chiar mai des, desi o cunostinta tot medic veterinar, din alt oras, spune ca prea des nu e ok. In plus, mai niciodata nu plec de la o vizita cu mai putin de 60-100 de lei, ceea ce deja mi se pare cam mult.
Buna. De fix 4 zile m-am facut cu un motanel. Baiat, o luna si jumatate, a primit numele Til, l-am salvat dintre masini. Pricajit, murdar, plin de purici. L-am dus in seara aia la veterinar, am luat nisip si ceva carnita mi-a dat domnul doctor. Dar nu o mananca. Vrea mancare de pisici Purina (a luat domnul meu ceva pentru cei mici) si lapte la siringa. Termina 60ml instant. Problema mea e ca nu stiu sa am grija de el :) A prins curaj si alearga musca, zgarie (i-am taiat putin unghiutele), sare ca nebunu. Nu stiu ce sa ii dau de mancare insa ca sa il ajut. Oricum stiu ca tre sa merg la veterinar cu el ca se chinuie cand face treaba mare. Na, am impartasit :)
Eu la deparazitare externa la pui de o luna jumatate am dat 15 lei ..
Motanul meu se zgarie pana isi face rana intre nas si ochi, i se vindeca, il fac cu rivanol si dupa o vreme iar se scarpina.De ce face asta?
ai observat ce anume ar putea fi legat de acest obicei? mancare? iesit din casa? si cati ani are?
Mancarea oricarui animal de companie trebuie sa fie echilibrata, este ceea ce am realizat din acest post.
Ce parere aveti despre spalarea / imbaierea (ca sa sune mai sofiisticat) pisicilor?
Exista o dieta speciala pentru pisicile care urmeaza sa fete si, ulterior, in perioada alaptarii?
Buna,am o catelusa yorkshire terrier de 1 an si10 luni,de 3 zile a fatat 2 puiuti si au murit(nu i-am putut trezi sau erau deja morti) desi cu 5 zile inainte am facut o ecografie si erau in perfecta stare :((… prima ei fatare.am fost la veterinar cu ea si mi-a dat un gel cu care sa o dau pe mameloane pe baza de menta sau nici nu stiu ca nu mi-a zis dar asa miroase sa-i tina rece…si sa faca foamea cateva zile asta mi-a recomandat veterinarul,nici macar n-a consultat-o … iara acum am sesizat ca are scurgeri vaginale maronii este normal?multumesc
maria, s’a inchis partea cu intrebarile. si, oricum, era despre pisici. imi pare rau ca nu te pot ajuta, sper sa fie bine catelusa ta :)
Buna seara!De ce se spune ca cainele e mult mai inteligent decat pisica?
Buna seara!Ce sa fac sa nu mai fie asa fricoasa când o scot afara catelusa mea de un an si 6 luni rasa shish tzu o scot in fiecare zi si nui trece frica de scos afara se lasa tarata afara pe strada cu greu o fac sa mearga merge cu coada intre picioare si in casa e vioaie vesela alearga e iubitoare.
nu prea pot sa te ajut eu. poate ar fi bine sa intrebi un dresor?
succes!
Dintre pisica si caine care are simtul dezvoltat care simte când se intampla ceva rau stapanului?
Buna seara!Am o catelusa shish tzu de 1 an si 9 luni.Ma gândesc sa imi iau si un golden sau labrador desi stau la apartament.Ce credeti se vor intelege?
Bună ziua. După sărbătorile pascale am adoptat o pisicuta de afara, în vârstă de 3-4 luni, aceasta fiind foarte tăcută, avea ochisorul drept închis și ii curgea. Când respira se auzea un hârâit în piept, nu avea glas deloc și acea și o hernie intercostala. I-am făcut tratament cam o luna cu antibiotic, asta la indicația medicului veterinar. Pe lângă asta, a avut și tratament i jectabil, deoarece se răcește foarte repede. Am sterilizat-o și operat-o de hernie. Este jucăușă, mănâncă foarte bine, a luat în greutate, a mai crescut, dar ii miroase foarte rău gurița, glasul i-a revenit doar în proporție de aproximativ 30%și continua sa aibă hârâitul în piept și nasul înfundat câteodată. Sunt din Lupeni, jud. Hunedoara, iar aici nu avem medici veterinari specialiști cu aparatura pentru diagnosticarea problemelor. Aștept răspuns, va rog! Va mulțumesc.
Cu stima,
Macovei Andreea.