Unul dintre of-urile mele festivaliere este că văd filme foarte mișto dar care nu ajung să fie distribuite în cinematografele românești și pe care eu le recomand pe blog deși știu că uneori vizionarea lor necesită oaresce lucrări nu taman ortodoxe. Nu e cazul, totuși, cu Roxanne, film românesc lansat nu cu mult timp în urmă și pe care, ce bine!, îl puteți vedea și voi cât de poate de legal, la cinema, sau pe DVD, când o apărea.

Roxanne n-a intrat în vreun top personal al producțiilor cinematografice autohtone, probabil pentru că nu am racorduri emoționale cu povestea, dar e un film ok, care are la bază o idee foarte bună, inspirată din istoria personală a regizorului Valentin Hotea. Pe scurt, Tavi Ionescu (Șerban Pavlu) își cere dosarul de la Securitate și astfel află că fiul cel mare al fostei iubite din liceu, Roxana (Diana Dumbravă) s-ar putea să fie fiul lui. Roxana este măritată acum cu Sandu (Mihai Călin, bun!), tot cu un fost coleg, medic cunoscut, și a devenit, din punkerița de odinioară, o adevărată doamnă, coafată, aranjată, rece și tristă. Sau cel puțin așa am văzut-o eu.
Roxanne 50x70
Tavi e tipul bărbatului indecis, stă în chirie cu o iubită care așteaptă ca el să-și asume relația, are o mamă bolnavă de Alzheimer cu care nu prea are răbdare, lucrează de-acasă, are timp să se plimbe prin oraș, să-și urmărească fiul la școală, la Sinaia ori să-i dea Like la toate postările de pe Facebook. I-ar plăcea să-și asume paternitatea unui copil reușit, la a cărui dezvoltare nu a contribuit câtuși de puțin, fără să se gândească dacă asumarea asta îl ajută cu ceva și pe tânărul Victor. Am oscilat undeva între milă și dispreț față de el și nici măcar semnele de maturizare presupuse de întâmplările de la finalul filmului nu mi-au inspirat sentimente mai bune față de personaj.

Mi-au plăcut, în schimb, Mihai Călin, în rolul canaliei de odinioară care și-a cizelat pornirile, Diana Dumbravă și Anghe Damian, cel care îl joacă pe Victor, și pe care l-am revăzut azi într-unul din scurt metrajele studențești – de urmărit.

Ca o picanterie, dacă vreți, la Q&A-ul de după film, o tânără din public a întrebat dacă bătrâna care a jucat rolul mamei lui Tavi în film (Valeria Seciu, apropo!) e o femeie pe care realizatorii filmului au găsit-o n vreun azil, ceva, că s-a potrivit bine pe rol. Partea mișto a fost reacția sălii, un fel de “Stai jos că ești proastă” colectiv.

***
Diseară se lasă cu film-cult, Rocky Horror Picture Show. Dar despre asta, într-un alt episod. Mâine Comedy Cluj se termină pentru mine, cu toate că n-aș pleca până la final! Gala e cu Oana Pellea și un nou cineconcert Serge Bromberg. Păi să nu te oftici îngrozitor?!

Share: