Cu toate că toamna e ca vara, cel puțin în aceste zile de octombrie cu soare și peste 20 de grade Celsius, vacanța s-a terminat, iar studenții au început deja să învețe materia care, cel puțin teoretic (!), îi formează ca viitori profesioniști în domeniile alese. Și nu știu alții cum sunt, dar cum interesul meu e să avem studenți la comunicare cât mai bine pregătiți, am rugat mai mulți manageri de agenții de relații publice și comunicare, să răspundă câtorva întrebări legate de pregătirea în acest domeniu.
Demersul meu este inspirat, parțial, de faptul că așteptările studenților în ceea ce privește munca în PR au, adesea, mult mai mult sclipici decât există în realitate, dar și de faptul că mi s-a întâmplat, în mai multe rânduri, să am ocazia de a sta de vorbă cu studenți sau absolvenți de comunicare și să constat că socoteala din bancă nu prea se potrivește cu cea din practică.
Începe așadar, un nou serial printre rânduri, unul al cărui conținut sper să fie util pentru studenții care se pregătesc să devină comunicatori. Invitata de astăzi este Sorana Savu, Senior Partner la Premium Communication – mulțumesc frumos pentru răspunsuri, Sorana!
Teoria e buna dar practica ne omoară?
Am studiat, am predat, am intervievat, am angajat. Sau nu. Teoria e buna – cand e buna. Problema e ca, in multe cazuri, in multe scoli, ce se studiaza nu e teoria acestei meserii, nu sunt genurile ei, nu sunt bunele ei practici sau principiile ei. Sunt colectii de panseuri, eseuri filozofice, instrumente fictive de planificare si masurare care nu au nici un corespondent in lumea reala.
Exista un corpus teoretic bogat si util – dar care, culmea, nu pare sa faca parte din bibliografia pe care o parcurg studentii in facultate. Nu generalizez, nu vorbesc in 100% din cazuri, dar vorbesc in 90%. Nu se poate ca, din toata facultatea de specialitate, singurul tip de material de PR pe care sa stii sa-l scrii sa fie comunicatul de presa. Nu se poate ca, in toata facultatea de specialitate, sa nu te fi invatat nimeni cum si cand sa raspunzi la telefon sau cum sa scrii un mail civilizat. De fapt, de asta ne omoara practica. Altfel, ar fi just a walk in the park…
Ce sau cum nu trebuie să fie un bun practician de relaţii publice?
Ca sa fii un bun practician de relatii publice – la noi in agentie cel putin – trebuie sa ai bun simt si o busola morala functionala. Sa fii curios si deschis, sa-ti pese de ceea ce faci. Sa te intereseze businessul clientului, mecanismele care il duc spre succes sau spre esec, sa-i intelegi problemele sau reusitele, barierele sau libertatile. Trebuie sa vrei sa acumulezi informatie si sa o si procesezi – adica sa o folosesti inteligent. Trebuie sa stii cand e cazul sa fii diplomat si cand e cazul sa fii direct. Si, nu in ultimul rand, trebuie sa-ti placa sa scrii – mult si despre orice. Literalmente.
Ce ai recomanda pentru studiu intensiv, chiar şi extracuricular? Carti, filme si/sau alte resurse.
Cand esti senior, ajungi sa vezi toata lumea prin ochelarii de PR – si inveti din orice iti trece pe la ureche. Dar asta vine cu timpul. La inceput e mai greu – vezi un film ca “Wag the dog” sau “People like me” si nu discerni ce e real si ce e Hollywood. Nu alegi ce-ti foloseste, ci ce ti se pare ca e stralucitor sau subversiv, fiecare dupa ce se uita…
De asta, acolo unde se face pregatire efectiva pentru meseria asta, exista o bibliografie, exista manuale care trebuie parcurse meticulos si plictisitor, ca dupa aia sa le poti confrunta cu realitatea si sa poti sa tragi niste concluzii care sa te duca mai departe in profesie. Oamenii sunt lasati sa exerseze si sa greseasca fara consecinte.
La noi, multi parcurg facultatea – o lasa sa treaca pe langa ei si rasufla usurati cand constata ca s-a terminat. Vorbesc dupa vreo 15 ani de lucru la catedra, 12 ani din postura de angajator si dupa o experienta de student tocilar in ultimul hal si fara absente. Nu incercati sa ma contraziceti fara argumente solide :-)
Internships – de unde ştii pe care să-l alegi şi ce trebuie să înveţi dintr-o asemenea experienţă?
Nu am avut niciodata internship-uri in agentie. PR-ul e o meserie in care confidentialitatea e extrem de importanta – discernamantul, loialitatea, lucrurile astea intangibile toate sunt foarte importante. Nu i le poti cere unui tanar absolvent in cadrul unui internship pe care nici nu i-l platesti. I le poti cere doar daca ai un contract cu el – daca ii dai, realmente, ceva, ca sa ridici pretentii pentru altceva in schimb. Personal, nu-mi place sa folosesc munca unor oameni pe gratis – nici macar in practica, doua saptamani, daramite luni de zile. Nu mi se pare moral si, punandu-ma in postura lor, stiu ca nu mi-ar conveni.
Am trecut recent printr-un proces de recrutare – motiv in plus sa mi se confirme ca “experienta” castigata in internshipuri e un mit. Pentru mine, ca angajator, e oricum irelevanta. Pentru candidati – depinde cum isi calculeaza fiecare…
Sfatul meu pentru ei ar fi ca mai degraba sa-si perfectioneze CV-urile si scrisorile de intentie si sa mai citeasca o carte, decat sa se lase implicati in a imparti flyere sau a suna jurnalistii in urma trimiterii unui comunicat de presa. Asta nu e experienta.
Singura activitate pe care as recomanda-o inaintea unui post in agentie sau intr-un departament de comunicare ar fi voluntariatul cinstit, in ONG-uri sau in organizatiile studentesti. Pe langa faptul ca expunerea e mai bogata in asemenea situatii, ai si satisfactia ca ajuti niste oameni care nu au buget pentru a face angajari si nu au gasit o cale sa faca o economie…
Ce ţi-ai dori să poată face/ sa ştie un absolvent de comunicare?
Mi-as dori sa stie sa scrie – de toate, nu numai un comunicat de presa. Si sa stie sa citeasca inteligent presa – online si offline. Cu restul ne descurcam, daca si profilul moral e solid, desigur.
Nimeni nu vrea un PR fără experienţă, dar cum să capeţi experienţă dacă nimeni nu te vrea?
Gresit – noi vrem NUMAI oameni de PR fara experienta. Am avut situatii rare in care am angajat oameni cu experienta si rarissime in care experienta a putut sa fie valorificata bine pentru noi.
***
Serialul cu sfaturi pentru studenții la comunicare continuă mâine, starring Crenguța Roșu, Managing Partner la DC Communication. Dacă aveți întrebări, dragi studenți, vă rog să le adresați. Nu vă promit răspunsuri rapide, fiindcă agendele sunt încărcate, dar e bine să știți că profesioniștii din industria comunicării vor să vă ajute să aveți cea mai bună pregătire!