Aseara a avut loc Gala de închidere a Festivalului Comedy Cluj, ediția a V-a, cu un premiu de excelență oferit Oanei și lui Amza Pellea, cu un cineconcert Serge Gainsbourg, pe care încă regret că l-am ratat și, desigur, cu premiile care au răsplătit cel mai bun film, regizor, actori – ca de obicei, o misie complicată pentru juriu.

Chiar după primul film vizionat în cadrul competiției – dar nu despre el! – am stat de vorbă cu Ksenia Koltsova, membră a juriului Comedy Cluj 2013, dar și un om cu 11 ani de experiență în organizarea de festivaluri pentru copii și tineri.
Ksenia a venit din Rusia, iar festivalul pe care l-a inițiat cum doi ani, și pe care îl conduce acum, Colours Of Life, se adresează publicului format din tineri care nu au ajuns încă la vârsta majoratului.

Nu am avut o agendă pentru discuție, dar am fost curioasă să aflu mai multe despre cât și cum sunt susținute asemenea evenimente culturale în Rusia și despre cum se face educație pe-acolo. Și am aflat că lucrurile nu sunt foarte diferite de România, dar și că desenele animate cu lupul cel rău și iepurașul cel isteț, alea cu pagadi, trebuie difuzate cu avertisment pentru audiență, 12+, pentru că lupul bea de stinge și are mereu câte o țigară în colțul gurii. Și nu e, vezi bine, prea educativ!

Ksenia Koltsova

Ksenia Koltsova

Un pic ipocrită toată treaba asta, dacă mă întrebați pe mine, și la ei și la noi, fiindcă violența programelor de știri, de exemplu, nu pare să fie întrecută de nici un desen animat, pedepsele divine promise elevilor la ora de religie întrec, de asemenea, imaginația creatorilor de film, iar lucrurile pe care le pot vedea copiii pe internet… Să fim serioși!

Ksenia îmi spune că e preocupată de faptul că sistemul de învățământ nu încurajează deloc elevii și studenții să gândească și să învețe lucruri în afara manualelor. De altfel, acolo se învață mai ales pentru examenele care marchează terminarea unui ciclu de învățământ: 1-4, 5-8, 9-11, apoi facultate, în funcție de ultimul examen susținut și rezultatele acestuia. Profesorii sunt gradați în funcție de performanța elevilor la examene, așa că interesul lor e să-i pregătească în funcție de asta.
De aceea încercăm nu doar să alegem cu mare atenție filmele pe care le prezentăm, dar și să organizăm cât mai multe evenimente conexe în care invităm actori, producători, scenariști și tot felul de alți oameni din lumea filmului, pentru ca elevii să interacționeze direct cu ei, să le pună cât mai multe întrebări și, astfel, să învețe ceva mai mult și diferit decât o fac la școală, spune Ksonia. Și încercăm, pe cât posibil, să aducem și profesori la proiecții, pentru că pot deprinde, din filme și atelierele noastre, instrumente noi de învățare, ceva care să-i ajute pe elevi să poată gândi, nu doar să aleagă varianta corectă în grila de examen.
Cât despre finanțările pentru proiectele culturale, Ksonia spune că trebuie să aplice în fiecare an pentru ele, nu se poate dezvolta o relație de finanțare pe termen mai lung, ceea ce face destul de grea organizarea evenimentului dar și realizarea unor planuri pe termen mai lung care să ajute festivalul Colours of Life să crească mai mult și mai repede.

Mi-a plăcut Ksenia, vorbește engleză fără nici o urmă de accent, a făcut psihologie și a studiat araba, motive suficiente de uimire pentru mine, trecută printr-o facultate de psihologie și una de limbi străine la care prima opțiune a fost… araba! :)

***

Și gata cu Comedy Cluj pentru acest an. A trecut un cincinal de la prima ediție, prilej de bucurie dar și de bilanț al organizatorilor. Eu cred că au confirmat ambiția de a oferi publicului cel mai important festival continental al filmului de comedie, am văzut îmbunătățiri în organizare și conținut de la an la an, așa că sunt deja curioasă ce anume vor face la anul! Până atunci, însă, nu uitați să râdeți. Așa cum spunea primarul Clujului la Festivitatea de deschidere, e cel mai bun medicament. Și, dacă se mai chinuie un pic guvernul, probabil că o să rămână singurul pe care ni-l permitem! :)

Share: