Când lucrezi în relații publice nu prea poți să dispari când ai tu chef, să închizi telefonul și basta! Sau poate că poți, nu știu, eu am preferat să nu încerc, fiindcă, dacă apare vreo problemă, e mult mai ușor s-o rezolvi la început. Și pentru că informațiile ce pot fi relevante pentru oricare dintre clienții tăi nu bat la ușă să te întrebe când ai chef de ele.

Așa că, deși mi-am luat lumea în cap câteva zile, sunt de găsit, totuși, iar serialul cu resurse și sfaturi pentru studenții la comunicare continuă, așa cum am promis, cu Tereza Tranaka, Managing Partner, Oxygen PR – mulțumesc frumos pentru răspunsuri, Tereza!

Tereza Tranaka

Teoria e buna dar practica ne omoară?

Teoria este si ea importanta, este fundamentul meseriei pe care o practicam. Iti va fi de folos sa ai notiunile de baza. Nu sunt convinsa insa ca teoria din cartile facultatilor mai este de actualitate, intrucat domeniul PR-ului evolueaza intr-un ritm ametitor. Totusi, asa cum bine au punctat colegele mele de breasla in postari anterioare pe aceeasi tema, ceea ce cautam sunt indeosebi calitatea omului si un set de skills-uri profesionale de baza.

Practica te va ajuta sa evoluezi mult mai rapid profesional. Este ca-n viata. Cu fiecare experienta traita, te imbogatesti ca om, te dezvolti, inveti lucruri noi si evoluezi. Experienta de pe teren, aplicata, este cu atat mai valoroasa cu cat este mai diversa. Tinerii trebuie sa isi deschida ochii si apetitul pentru PR in stagii de practica. Numai aici vei realiza ce inseamna cu adevarat meseria de PR – lucrand cot la cot cu oameni cu experienta, in echipe, pe proiecte reale si facand fata provocarilor de zi cu zi.

Ce sau cum NU trebuie să fie un bun practician de relaţii publice?

Cred ca si in meseria noastra, ingredientul esential este “common sense”. Dupa care vin un nivel ridicat de EQ (inteligenta emotionala), adaptabilitatea, o curiozitate nativa si aptitudini de comunicare. Si bineinteles, trebuie sa iti placa si sa crezi in ceea ce faci. Restul se invata, vine cu experienta. De asemenea, jobul unui PR este foarte solicitant si trebuie sa fii capabil sa tii pasul cu un ritm foarte alert. De ce este solicitant? Pentru ca trebuie sa fii acolo pentru client in permanenta, fiindca tu ii protejezi reputatia, iar in era digitala, totul evolueaza cu viteza luminii. Inclusiv o stire negativa. Dar intram prea mult in detalii. Dupa cum spuneam mai devreme, calitatea omului este esentiala – si, de multe ori, cel mai greu de gasit.

Ce ai recomanda pentru studiu intensiv, chiar şi extracuricular? Carti, filme si/sau alte resurse.

Practica ramane pe primul loc si este de nepretuit. Dupa care intervin evenimentele si conferintele din domeniu (si aici nu ma refer doar la PR ci si la evenimente de marketing si digital, pentru ca PR-ul este complementar / un element cheie dintr-o strategie mai ampla). Citeste ZF. Intelege lumea de business pentru ca acolo sunt clientii pentru care vei lucra. Citeste site-uri si bloguri de specialitate, precum cel pe care te afli chiar acum. Aboneaza-te la newsletterul Mashable sa fii la curent cu cele mai noi trenduri si tehnologii care ne influenteaza industria. Si gandeste global / integrat – nu PR de sine statator, ci PR in contextul mai amplu al marketingului, si pana al strategiei de business al unei companii. PR-ul este o piesa din puzzle, dar trebuie macar sa treci prin toate piesele pentru a avea viziunea de ansablu si a-l rezolva.

Internships – de unde ştii pe care să-l alegi şi ce trebuie să înveţi dintr-o asemenea experienţă? 

Alege-l pe acela de unde ai de invata cel mai mult, unde sunt provocarile cele mai mari si unde simti ca exista compatibilitate cu echipa/ viziunea companiei. Din orice internship, ai ce invata – nu numai meserie, dar si lucrurile nespuse si nescrise care vin odata cu aceasta. Dinamica echipelor, muntele de munca din spatele proiectelor care par atat de glam din exterior, conduita de business, modul in care abordezi probleme sau gasesti solutii, samd. Trebuie sa fii deschis si sa absorbi orice ti se ofera, pentru ca orice experienta te face mai valoros pe plan personal si profesional.

Ce ţi-ai dori să poată face/ştie un absolvent de comunicare?

Mi-as dori sa fi facut cateva stagii de practica si sa fie capabil sa intre in paine din prima zi de lucru, sa lucreze bine alaturi de echipa si sa fie dornic sa invete, sa evolueze. Sa cunoasca canalele de comunicare, sa stie ce inseamna un raport de evaluare si sa abordeze cu entuziasm noile provocari pe care i le vom oferi. 

Nimeni nu vrea un PR fără experienţă, dar cum să capeţi experienţă dacă nimeni nu te vrea?

Nu astepta pana la absolvire sa iti cauti primul job. In PR sau in orice alt domeniu, activitatea extra-curriculara si experienta practica este cea mai valoroasa pentru un angajator. Avem colegi care au inceput cu stagii in departamente de customer service, sau chiar care au lucrat in alte domenii. Munceste! Daca nu iti gasesti din prima in PR, nu sta locului. Dupa cum spuneam, orice experienta de munca este valoroasa. Implica-te, fa voluntariat, intra in asociatiile studentesti, in incubatoare de creatie samd. Vreau sa vad activitate pe CV, nu cursuri peste cursuri sau masterate. Si noi in cadrul Oxygen avem stagiari, iar de multe ori acestora li se ofera pozitii permanente fie in cadrul echipei noastre sau a altor departamente din grupul nostru de companii (advertising, digital, trade, social media, innovation, mobile, BTL samd).

Mie îmi place mult cum studenții, mai ales cei de la comunicare, sunt educați de profesorii lor să pună multe întrebări, să fie curioși, să-și dorească să afle tot ce pot, de la oricine pot, să fie înfometați și dornici să schimbe lumea în bine! – Da, sunt ironică. Studenții nu prea sunt așa. Mai multe sfaturi pentru ei aflăm mâine, de la Ioana Mănoiu, Managing Partner, GMP PR. Poate învață, una-alta, că, iată, au de unde:

Episodul 1: Sorana Savu, Premium PR
Episodul 2: Crenguţa Roşu, DC Communication
Episodul 3: Hortensia Năstase, GolinHarris România
Episodul 4 : Oana Bulexa & Monica Jitariuc, The Practice
Episodul 5: Imola Zoltan, McCann PR

 

Share: