V-am povestit acum câteva zile despre Baletul Naţional din Georgia, faimoşii dansatori din trupa Sukhishvili care sunt (un motiv de) mândrie naţională pentru georgieni. Cu mişcări preluate din dansurile populare georgiene şi mai apoi adaptate în coreografii moderne, cei de la Sukishvili au făcut furori peste tot pe unde au avut spectacole, fără excepţie.

Dincolo de mişcare, de dansul pe vârfuri şi de săriturile înalte ale bărbaţilor, care spun poveşti despre curaj, de graţia dansatoarelor, atenţia la fiecare detaliu e un ingredient al succesului de care se bucură în întreaga lume. Costumele, adevărate opere de artă, armele războinicilor-dansatori sau muzica live întregesc armonia mişcărilor unice până într-acolo încât au fost numiţi a opta minune a lumii. La faimoasa Scala din Milano, au fost chemaţi la aplauze de 14 ori – un record!

afis
Energia pe care o emană orice spectacol al lor trece de marginea scenei şi ajunge la public, într-o generoasă expansiune a emoţiilor. Iar când spun “balet”, că aşa e numele companiei, cu balet, vă rog să nu vă gândiţi, de data asta, la vreun lac al lebedelor, că nu e cazul. Georgienii sunt mândri de ţara lor iar dansul lor e unul care vorbeşte despre luptă şi rezistenţă, e energie multă! Aşa cum s-a întâmplat odinioară, când soarta trupei era incertă din pricini de partid şi de stat, iar Iliko Sukishvili i-a urcat pe toţi în câteva vagoane de tren şi a organizat reprezentaţii în fiecare oraş.

Concurs

Dansatorii georgieni vin la Bucureşti pe 20 noiembrie ca să ne încânte cu povestea lor coregrafică. Găsiţi bilete aici dar mă bucur să vă spun că vă ofer şi eu o invitaţie dublă la acest spectacol. Şi, pentru că e vorba de un dans tradiţional, m-am gândit la o provocare legată de asta, şi anume să-mi spuneţi care sunt tradiţiile româneşti care vă plac!
Concursul durează până marti, 19 noiembrie, la ora 11!

LE: And the winner is… Justina! Stai pe langa mail :)
Totuşi, sper că v-am convins pe toţi să-i vedeţi pe georgieni. N-o să regretaţi!

Share: