Nu e un secret pentru nimeni, cred, că cei de la BIZ au tot felul de idei şi proiecte, şi nici că muncesc la ele până le pun la punct şi au succes. Numere speciale, interviuri, subiecte fierbinţi dezbătute pe larg şi multe altele şi-au găsit locul (de multe ori în exlusivitate) în paginile revistei sau în cadrul evenimentelor pe care cei de la Biz le organizează. În mai, pe 21, vor organiza nu doar o conferinţă dedicată marketingului, Best Marketing (ediţia a treia), dar vor lansa, în premieră, şi Anuarul directorilor de marketing din România – un instrument ce se va dovedi foarte util, vă promit!

Apropo de eveniment şi de acest catalog al directorilor români de marketing am discutat un pic cu Marta Uşurelu, redactor şef şi owner BIZ, despre ce fel de informaţii găsim în Anuar, dar şi ce vom afla la conferinţa din mai. Mulţumesc, Marta, pentru răspunsuri, iar vouă… Lectură plăcută!

– E greu, uneori, sa dai de un director de marketing dintr-o companie. Uneori e greu si sa-i afli si numele! De crezi ca se intampla asta?!
– Nu sunt de acord cu niciuna dintre explicatiile pe care le gasim directorilor de marketing care nu apar, ca si cum ar ascunde ceva. Se stie, sunt si companii in care doar anumiti oameni au voie sa faca declaratii, dar nu sunt cele mai multe.  Din pacate, cele mai multe sunt cele unde nu se comunica nimic din ce face departamentul de marketing. Legat de cat e de greu sa afli cine e la marketing sau sa ajungi sa vorbesti cu directorul departamentului, atat timp cat lucrezi in domeniu, stiu unde si pe cine sa intrebi. Nu este greu asa cum e cand nu esti jurnalist sau cand nu esti un veteran in domeniu.

Pe de alta parte, pentru noi, cei care-i stim, provocarea este sa-i faci sa vorbeasca, sa iasa la evenimente, sa spuna lucruri interesante, sa iasa din paradigma teoretizarilor sterile si a limbajului corporatisto-lemnos si, mai presus de orice, sa iasa din sfera autosuficientei.

marta usurelu

– Voi faceti un anuar al marketerilor din cele mai importante companii romanesti, si cred ca se va dovedi o resursa utila. Povesteste-mi un pic cum lucrati la “catalogul” asta si ce informatii vom gasi acolo.
– Pregatim prima editie a Anuarului Directorilor de Marketing din Romania, un nou produs editorial Biz. Am pornit in acest demers dintr-o nevoie pe care am resimtit-o chiar noi de-a lungul anilor, atat ca publicatie ce acopera si subiecte din zona industriei de comunicare, cat si ca organizatori de conferinte de marketing & advertising. La fiecare subiect pe care-l dezvoltam sau eveniment pe care-l organizam, “scanam” piata pentru cele mai puternice tendinte, cei mai buni vorbitori, cele mai de impact campanii si de fiecare data ne loveam de inexistenta unui produs care sa reuneasca informatii despre oamenii care deseneaza strategiile de marketing si influenteaza felul in care brandurile comunica.
Am ales sa facem un anuar al directorilor de marketing, si nu unul al campaniilor, sau al brandurilor, pentru ca in esenta, in spatele oricarui brand stau niste oameni, nu doar niste teorii, strategii  si mecanisme. Vrem sa stim cine sunt oamenii care creeaza branduri si campanii, ce i-a format, ce-i defineste, care le-a fost parcursul profesional. Astfel de informatii o sa regasiti in Anuar. In plus, o sa identificam cele mai noi tendinte in industria de comunicare la nivel global si alte cateva resurse extrem de utile pentru oamenii de marketing, fie ca se afla la inceput de drum, fie ca au 15-20 de ani experienta in spate.

100 directori de mareting

– Ce vom putea afla la conferinta Best Marketing pe care  o organizati pe 21 mai? Tendintele noului sezon de marketing? Cine pe ce mizeaza?
– Tendintele sunt, la fel ca in ultimii ani, cu accent mare pe digital. Incep insa sa se cearna cei care au ceva relevant si coerent de spus in mediul acesta de cei care fac online pentru ca este la moda, pentru ca “da bine” in prezentari. In fiecare an apar concepte noi, anul acesta as spune ca este anul “real time marketingului”. Ramane sa vedem cat de solid este acest concept, cat de mult se poate declina in strategia de marketing si care-i este impactul pe termen lung dincolo de cateva activari punctuale.

– In fine, te intreb ca jurnalist de business dar si ca owner al unui produs si organizator de evenimente: departament de PR/Comunicare in cel de Marketing sau departamente separate (fireste, insa, strans legate)?
– Dupa ce ani la rand PR-ul s-a luptat sa-si castige un loc distinct in industrie, in ultimul timp asistam reinventarea acestuia prin extinderea spre ariile de care initial s-a demarcat. Tind sa cred ca ne indreptam spre unificarea dintre PR si Marketing, sub o singura umbrela, cea a comunicarii integrate. In cele din urma, conteaza sa existe o idee coerenta care sa reprezinte brandul si care sa fie apoi declinata cu mijloace specifice de PR, marketing, branding, advertising, digital ♦

Share: