Noaptea asta e noaptea cea mare şi albă în care cofeina e la mare preţ, fiindcă e noaptea Oscarurilor, mai precis cea de a 86-a ediţie a premiilor Academiei Americane de Film. Am văzut filmele nominalizate la premiile importante, am favoriţi, iar dintre aceştia ştiu deja că unii nu vor pleca acasă cu statueta. Dar mai bine să nu anticipăm, mai bine facem o scurtă recapitulare a câtorva dintre categoriile cele mai importante. În caz că aţi uitat, vă reamintesc faptul că sunt 24 de categorii. Şi că despre doamnele nominalizate pentru rol principal am discutat deja aici – Judi Dench e favorita mea, dar e posibil să câştige oricare dintre cele cinci.


oscars

Cel mai bun actor în rol principal

Chiwetel Ejio pentru pentru 12 Years a Slave
Leonardo DiCaprio pentru The Wolf of Wall Street
Christian Bale pentru American Hustle
Bruce Dern pentru Nebaska
Matthew McConaughey pentru Dallas Buyers Club

Aş vrea să câştige Matthew McConaughey, în ciuda faptului că Leonardo e favoritul (şi pot înţelege de ce), pentru că mi-a plăcut mult, da’ mult de tot!, cum a jucat în Dallas Buyers Club, şi pentru că ar fi meritat nominalizare şi în rol secundar pentru apariţia din The Wolf of Wall Street*. Nu pricep de ce a fost nominalizat Bale, dar asta e altă poveste.

dallas

Matthew McConaughey şi Jared Leto în Dallas Buyers Club

Cel mai bun actor în rol secundar

Barkhad Abdi pentru Captain Phillips
Bradley Cooper pentru American Hustle
Jonah Hill pentru The Wolf of Wall Street
Michael Fassbender pentru 12 Years a Slave
Jared Leto pentru Dallas Buyers Club

Jared Leto, chiar dacă somalezul Abdi a jucat neaşteptat de bine. Mă rog, aş putea să mă declar destul de mulţumită şi cu Jonah Hill. Dar Jared Leto, nene! L-a avut la degetul mic pe Bradley Cooper, cu bigudiurile lui cu tot şi pe Fassbender, de asemenea!

Cea mai bună actriţă în rol secundar

Sally Hawkins pentru Blue Jasmine
Julia Roberts pentru August: Osage County
Lupita Nyong’o pentru 12 Years a Slave
Jennifer Lawrence pentru American Hustle
June Squibb pentru Nebraska

Mi se pare cea mai complicată categorie anul ăsta, zău dacă nu, şi chiar dacă poate ar merita şi ele Oscar, Sally Hawkins şi June Squibb probabil nu vor câştiga. Dar între celelalte trei îmi e imposibil să mă pronunţ. Parcă aş vrea să câştige Julia Roberts. Favorita publicului este, desigur, Jennifer Lawrence şi n-am să fiu supărată deloc dacă ia Oscarul, zău că nu!

Regie

Alfonso Cuarón pentru Gravity
Steve McQueen pentru 12 Years a Slave
David O. Russell pentru American Hustle
Martin Scorsese pentru The Wolf of Wall Street
Alexander Payne pentru Nebraska

Nu am pretenţii aici, dar oricine mai puţin steve McQueen. Aş zice că cele mai mari şanse le au Scorsese, fiindcă mie mi se pare că Lupul, aşa cum a ieşit el, e meritul lui şi mai puţin al actorilor, sau Cuarón fiindcă a reuşit să facă ceva remarcabil dintr-un pariu care părea pierdut din start: Gravity. Vom vedea.

Scenariu original

American Hustle: Eric Singer, David O. Russell
Blue Jasmine: Woody Allen
Her: Spike Jonze
Nebraska: Bob Nelson
Dallas Buyers Club: Craig Borten, Melisa Wallack

Her. Pentru că mi-a plăcut, şi pentru că nu-l înghit pe Woody Allen şi mă enervează că s-ar putea să aibă şanse la Oscar.

her

Scenariu adaptat

Before Midnight: Richard Linklater
Captain Phillips: Billy Ray
12 Years a Slave: John Ridley
The Wolf of Wall Street: Terence Winter
Philomena: Steven Coogan

Nu am văzut Before Midnight, recunosc, dar şi aşa e greu. Cred că oricare poate câştiga pe merit şi nu am favoriţi. Totuşi, cred că Terence Winter pleacă acasă cu statueta.

Cea mai bună animaţie va fi, probabil, Frozen. Fireşte, eu aş vrea să câştige The Croods. Sau chiar şi Despicable Me 2. La Imagine cred că o să ia premiu Gravity, la fel şi la Montaj, iar pentru Coloană sonoră premiul ar trebui să meargă la Saving Mr. Banks. Sunt curioasă dacă Cel mai bun cântec merge la U2 pentru Odinary Love sau la familia Lopez pentru Let it go – vom vedea!

Cel mai bun film? No idea! Eu aş vrea să câştige Nebraska, dar probabil o să fie 12 Years a Slave. Din păcate, pentru că de ceva vreme n-ai mai reuşit un film să mă indispună atât de tare pe cât a reuşit ăsta!

BEST-PICTURE-OSCARS-2014

Voi ce favoriţi aveţi?

* treaba asta nu e fără precedent, apropo, s-a mai întâmplat de 11 ori, ultima dată în 2007, cu Cate Blanchett (a pierdut la amble categorii, btw – cât de crudă e treaba asta?!), dar regulile s-au schimbat între timp şi Academia nu mai permite două nominalizări ale unui actor la categorii diferite pentru actorie

Share: