Se pare că în vara mea festivalieră nu prea am noroc la capitolul transport! După un drum coșmăresc de la București la TIFF, când am plecat spre Sibiu de la Cluj rezervarea mea la autocar nu făcea două parale în fața argumentului “Nu mai sunt locuri!” rostit categoric de șofer. Și nu mi-e clar mereu cum face Universul când îmi pun eu ceva în cap, dar știu cum fac eu, și că nimic n-ar fi putut întârzia descinderea mea la FITS. Așa că am învins și, o vreme, treapta care delimitează spațiul șoferului de spațiul călătorilor a fost un loc numa’ bun până s-au eliberat altele.

Problemă a mai fost și cu colegul de drum, care cam duhnea a L’eau de Mirossey, varianta Stinky, dar n-a mai contat nimic atunci când am coborât în față la Continental Forum, casa mea departe de casă când sunt la Sibiu! Apropo de cazare, în Sibiu nu mai e nimic liber, nimic-nimic, nici măcar o cameră de mături! Însă poate aveți noroc și mai găsiți pe la agenții, iar dacă nu, Rășinari și Ocna Sibiului sunt destul de aprope ca să vă bucurați și de natură și de Festival!

conti (2)
Am aruncat bagajul – trebuie să mă autocorectez aici, de fapt, pentru că trollerul e atât de mare și greu încât nu poate fi arucat. Dar înțelegeți ideea! – și am pornit în pasul ștengarului către Teatrul Național Radu Stanca, să-mi revăd prietenii de-acolo și să-mi iau badge-ul. Numai bine ce-am ieșit un pic în curte, la Clubul Festivalului, c-a și răsărit o mândrețe de curcubeu fix peste teatru, ca un semn bun de început pentru Festival.

Pe urmă, iar pas obligatoriu ]n ordinea FITS-ească, am salutat teii de pe pietonală și m-am bucurat de cele două spectacole pe care le-am (sur)prins acolo și de cât de mulți spectatori erau chiar așa, din prima zi! Și am făcut o tonă de poze, apropo, le găsiți pe astea, dar și povești și alte lucruri faine pe #FITS2014, pe Facebook, Twitter și Instagram. Iar dacă tot suntem la capitolul ăsta, despre FITS puteți afla și vedea lucruri faine pe site, FB, Twitter, Instagram și YouTube.

Mai mult, organizatorii au pregătit două concursuri, după cum urmează: #selfieFITS și CheckIn FITS. Dacă primul e destul de clar din nsăși titlu (folosiți #urile pentru a intra în concurs), al doilea “este un concurs destinat utilizatorilor de Facebook prin care spectatorii sunt invitati sa dea check in la 3 dintre obiectivele, locurile de desfasurare, locatiile festivalului”. Premiile constau în obiecte promo cu însemnele Festivalului.

Ieri, pe pietonală Foto: Paul Baila | FITS 2014

Ieri, pe pietonală
Foto: Paul Baila | FITS 2014

După două reprezentații de stradă și mult entuziasm, am ajuns la Casa de Cultură a Sindicatelor, la Intrigă și iubire, spectacolul rușilor de la Maly Drama Theatre după textul lui Schiller adaptat și regizat de Lev Dodin, unul dintre invitații de marcă ai acestei ediții de FITS. Jocul actorilor și scenografia mi s-au părut desăvârșite, ca să nu mai spun că limba rusă sună absolut seducător pe scena de teatru. Chit că nu pricep o iotă, noroc cu subtitrarea!

După ruși s-a umplut cerul de artificii, tradiționalul spectacol la care cred că a asistat tot Sibiu, care pe unde ncercând să găsească locuri cât mai bune. Și au avut la ce să se uite, cam un sfert de oră de magie. Nu știu ce-i cu artificiile astea, dar au o magie a lor și doar a lor care încântă orice privitor, mic sau mare!

Foto: Paul Baila | FITS 2014

Foto: Paul Baila | FITS 2014

Târziu în noapte, nu aveam cum să ratez deschiderea Clubului Festivalului, pentru o scurtă vizită, însă, că oboseala m-a trimis repede la somn și nu mi-am refuzat odihna fiindcă FITS e abia la început și la fel și poveștile de aici! Anul acesta, poveștile de printre rânduri vă sunt aduse împreună cu UniCredit Țiriac Bank, partener principal al FITS!

Titlul nu-mi aparține mie ci lui Constantin Chiriac, Președintele FITS, și e un fragment din declarația făcută aseară, după artificii, tradițional moment oficial de debut al Festivalului. Iar acum vă invit să urmăriți filmul zilei, realizat de echipa Video a TNRS & FITS:

Share: