Nu știu cum se face, dar la ediția asta, printre lecții, am reușit și să văd spectacole destul de multe, cam două pe zi, dar și să am parte aproape doar de spectacole bune și foarte bune! Nu că în alți ani ar fi fost program mai slab ci cred că pur și simplu am făcut eu și alegeri greșite. Sau n-am avut dictatorul cultural cu mine, cine știe? Oricum, e o ediție superlativ de FITS și-ar trebui să vă ofticați plenar că nu sunteți aici!
Dar mai aveți vreme, totuși, până duminică!

Ieri am tropăit mărunt până am intrat la Wonderland, spectacolul celor de la Inbal Dance Theatre Company, coregrafia semnată Barak Marshall (care e aici, în festival, și e un om foarte mișto), ăsta fiind, probabil, unul dintre cele mai așteptate spectacole pentru mine la ediția asta. Am mai avut și super bafta să prind fraudulos un loc liber pe primul rând și să-i văd pe dansatori fără nici un obstacol vizual, cât de cât. Și am avut ce vedea! Tehnic, impecabili. Artistic, tot așa, ba chiar și cu replici, pe alorui, umor și chiar autoironie. Singurul lucru care nu mi-a plăcut a fost că s-a terminat prea repede!

Foto: Adi Bulboacă | FITS 2015

Foto: Adi Bulboacă | FITS 2015

Foto: Sebastian Marcovici | FITS 2015

Foto: Sebastian Marcovici | FITS 2015

Foto: Sebastian Marcovici | FITS 2015

Foto: Sebastian Marcovici | FITS 2015

Al doilea spectacol al zilei a fost În inima nopții – episodul Hamlet, o primă parte a unei trilogii pusă în scenă la Teatrul ???Regina Maria??? din Oradea de către Gavriil Pinte, după un scenariu de Gavriil Pinte, cu inserții de George Banu și Monique Borie.

Spectacolul s-a jucat într-un cub făcut din fâșii de plastic în jurul scenei din Piața Mare, e excelent construit, fără să-i lipsească absolut nimic, dar și fără să aibă vreun detaliu în plus, de la costume, scenografie și muzica semnată Vasile Șirli. Am stat cuminte pe băncuță, mirându-mă necontenit de imaginația regizorilor (buni) care, practic, pare să nu aibă limite, și talentul scenografilor de a da formă acestei ???nebunii???. Și, nu, n-am să vă povestesc mai multe! E un spectacol Made in România, mergeți să-l vedeți! Eu vă zic doar că merită toți banii dați pe o excursie până la Oradea! Insist, chiar!

Foto: Sebastian Marcovici | FITS 2015

Foto: Sebastian Marcovici | FITS 2015

Share: