Evenimente triste, cum ar fi probleme ce necesită ajutor specializat de instalator, apoi o listă de chestii oarecât amânate, întâlniri și planuri noi, dar și o pornire de ???nu mai suport hărmălaia asta din casă???, care s-a lăsat cu vizite la IKEA și JISK, și, peste toate astea, canicula, au amânat scrierea poveștii de la BIZ SMS Camp, ediția a noua, de la care m-am întors de câteva zile.

Și oricum, la cât de intens a fost evenimentul, mă tem că, dacă scriam imediat după, ar fi ieșit doar o listă de superlative. Pe merit, desigur, pentru că evenimentul ăsta e chiar atât de bun!
Așa, după trei zile, ideile din tabără au avut un pic de vreme să se așeze.

Sesiunea de deschidere, cea cu autoprezentările, a adus o plăcută surpriză: mulți participanți aflați prima dată în tabără, ceea ce mi-a confirmat că acest concept funcționează, de vreme ce se duce vestea și vin oameni noi. Fiecare cu așteptările lui, mai mult sau mai puțin clar exprimate, și o provocare de la Marta: să scriem ce nu ne place la cele trei categorii de protagoniști ai taberei: clienți, agenții, bloggeri. Rezultatele acestui ???sondaj??? sunt reunite la Marta pe blog și cred că ar trebui citite de cât mai mulți din industrie fiindcă, fără semnătură, s-au spus destul de multe lucruri pe bune.

marta

Și încă ceva din prima zi, tot o provocare a Martei: ce faci când produsul e mediocru sau chiar prost. Cum comunici?

S-a răspuns la asta în felurile formule, eu o să mă rezum tot la a mea: nu minți!

Dacă azi spui că produsul tău mediocru e mirobolant vei fi creat niște așteptări la înălțimea cărora nu se va ridica și atunci o să ai nu doar un produs slab și greșit comunicat despre care oricum toată lumea o să afle că e slab, ci și clienți frustrați și un renume de mincinos pentru tine și restul produselor tale.

Dacă, în schimb, o să comunici corect beneficiile pe care produsul tău le aduce consumatorilor, și către targetul corect stabilit, produsul tău mediocru poate avea chiar succes. Toată lumea visează nave spațiale, dar adevărul e că bugetele îți permit adesea doar un scuter. Și, atâta timp cât nu îți este vândut cu promisiunea unor zboruri în spațiu, scuterul e perfect!

biz sesiunea 1
După (auto)prezentări l-am ascultat pe Chinezu, vorbind cu sens despre relația bloggeri – agenții – clienți, apoi un duo oarecum inedit, Cristi Manafu și Mihai Țăranu aka Zmenta, unul dintre cei mai cunoscuți videobloggeri de pe la noi și un băiat de comitet – nu știu de ce, mă așteptam să aibă niște fumuri în cap la vârsta și succesul lui. Dar n-are. E chiar foarte ok. Mi-au plăcut ambele prezentări, dar și schimburile de replici dintre ei. Ar putea s-o pună de-un videoblog în doi!

finlandia

Da, ea e. Și e foarte mișto. Now get over it!

Pe seară s-a lăsat răcoare, da’ nu neapărat de la vremea de munte – deh, Pârâul Rece! – cât de la cocktailurile pregătite cu Finlandia. Eu nu mă dau în vânt după ghimbir, dar, cumva, ce-au mai pus domnii specialiști în paharele alea, m-a făcut să devin mai prietenoasă față de rădăcina asta parfumată! Deci party până la ore mici în noapte. Și s-a cântat la karaoke… deși unele secvențe din respectivele mini-concerte prefer să rămână pe veci trecute sub tăcere și, curând, sper, uitate!

(va urma!)

Share: