Ziua a treia din tabăra de Social Media de la Pârâul Rece a adus în discuţie unul dintre cele mai interesante subiecte de la aceată ediţie: brandingul personal. Patru vorbitori de soi au pus problema pe… ecranul destinat prezentărilor, primul fiind Ştefan Liuţe de la Storience, care a avut o sesiune mai degrabă introductivă dar foarte bine documentată şi argumentată intitulată “Evangheliştii”:

E nevoie să fim propriile noaste branduri – Tom Peters
Celebrităţile nu trebuie să plătească pentru nimic datorită numelui – Dan Schawbel
Avem instrumentele pentru  te ajuta sa perfecţionezi brandul personal – Adobe
În construirea brandului tău, îţi defineşti individualitatea, maximizezi calităţile şi minimizezi defectele – PWC
Dacă chiar vrei să te ştie lumea, du-te şi fă ceva remarcabil! – Oivier Blanchard
Brandingul personal există de când lumea, numai că nu se numea aşa – Ştefan Liuţe

Aş zice că-i reuşeşte, pentru că toată lumea care ar trebuie să cunoască această informaţie ştie că Ştefan nu mai e Grapefruit ci Storience – l-am întrebat! :)

Următorul speaker din acest panel a fost Cristina Bazavan, tot despre branding personal, din perspectiva experienţei personale. La 23 de ani, Cristina era Brand Manager la Europa FM şi începea să-şi constuiască brandul personal cu două apariţii publice pe săptămână, crearea şi dezvoltarea unei nişe, comunicarea aptitudinilor şi networking. Acum Cristina s-a poziţionat (şi este) ca unul dintre cei mai buni oameni de interviu. Am reţinut unicitate, perfecţionare, comunică ce ştii să faci, nu funcţiile“, pereverează, “diferenţiază-te, altfel o să mori”.  Au fost nişte ridicări din sprâncene când, după prezentare, Cristina a susţinut că nu există talent ci doar muncă şi perseverenţă. Eu cred că există talent sau măcar un fel de “aplecare” către anumite activităţi, dar, da, absolut!, dacă nu munceşti să dezvolţi aptitudinile respective, degeaba le ai.

A urmat Mădălina Uceanu, aplaudată şi la început şi la sfârşit, şi care a vorbit despre personal branding din ampla ei experienţă de HR şi consultant de carieră, despe cum se formează prima impresie la un interviu şi care sunt motivele “oficiale” dar, mai ales, cele neoficiale de a fi refuzat la un job. Cum te vezi tu pe tine şi cum te văd ceilalţi în trei elemente definitorii: valoare, calităţi (diferenţiere) şi marketability  (credibilitate) – gândiţi-vă la lucrurile astea când vă faceţi o autoprezentare sau un CV. Nu minţiţi, că minciuna chiar are picioare scurte!

Ultima din lista vorbitorilor în panelul de personal branding a fost Daniela Caia, consultant vestimentar şi personal shopper.

Sunt trei tipuri de specialităţi care activează în domeniul modei: designerul, cel care gândește și realizează o colecție pornind de la ceea ce-l inspiră, stilistul, adică cel care preia ideea designerului și care, prin pictoriale în revistele glossy, prezentări, outfit-uri prezintă colecția publicului şi, în fine, consultantul vestimentar, cel care îl învață pe consumator să selecteze ceea ce i se potrivește şi îl reprezintă.
Daniela ne-a prezentat câteva combinaţii ten-păr-ochi şi culorile pe care persoanele respective ar trebui să le poarte. Pentru mai multe detalii v-aş da un site, dar nu ştiu dacă are, oricum o găsiţi aici.

Şi ca să vedeţi că la Daniela orice detaliu contează, meet Sasha, căţelul ei fashionist – a avut mult succes!


După personal branding a urmat Alex Negrea cu un workshop despre Facebook, nu prea am luat notiţe, recunosc, dar dacă vă interesează subiectul, treceţi pe aici.

Înainte de pauză am avut plăcerea s-o revedem pe Georgiana Gheorghe, ex-Danone, actualmente Presage, care a venit să ne povestească de pasiunea pentru… clătite, şi cum s-a dezvoltat un business din această pasiune: Creperie D’Amour – clătite fermecate dulci şi sărate. Eram chiar înainte de prânz şi cum Georgiana a vorbit de umpluturi şi combinaţii şi alte detalii clătitologice, ne-am cam dus cu gândul la produs şi mai puţin la business, ceea ce, până la urmă, e bine, că produsul contează! Iar produsul e buuuuuun – pe gustate!

După amiază ne-am jucat iar, de-a situaţiile de criză, şi de data asta echipa din care am făcut parte a câştigat clar, dar despre asta o să scriu un post separat, fiindcă e o chestiune de PR care merită discutată mai pe îndelete şi vreau şi alte păreri.

Pe final de zi s-au tras concluziile, evident şi majoritar pozitive, astfel că sigur aceasta nu e ultima tabără de Social Media by Biz. Concluziile mele? Urmează un an greu, 2013, greu pentru toată lumea şi cred că în ceea ce priveşte bloggingul şi blogosfera n-o să fie altfel. Am cam început să ne risipim, şi la propriu şi la figurat. Dacă nu ne (re)adunăm, bine n-o să fie. Şi nici bugete!

Seara s-a cântat la Vocea Blogosferei, cu concurs, cu juriu, cu scaune care se întorc şi tot ce trebuie, iar câştigător a fost Groparu! Pentru că merită, mă, d’aia! Şi după aia, desigur, am mai cântat niţel cu chitările şi cu Tecuceanul!


Felicitări, BIZ, pentru tot efortul, felicitări şi celor care au ales să vină la SMS, sunt utile întâlnirile astea (la mine e cu două “va urma” din două discuţii, de exemplu!), mulţumiri celor care au vorbit, celor care au comentat şi, desigur, celor care au investit în proiect: Danone, Staropramen, Germanos, Michelin, AFI Palace, Ford, Cosmote, Coca-Cola. GG, all!

Share: