Se discută mult zilele astea despre legislația împotriva fumatului și mă gândeam aseară că e, de fapt, o legislație împotriva fumătorilor! În realitate, singura campanie anti-fumat de care pot să-mi amintesc e aia cu Mihaela Rădulescu care întreba lumea de pe niște afise cât blocul dacă fumatul e singura plăcere și care, în cel mai bun caz, ca fumător, putea să te ducă cu gândul la ???tigara de după???. Make sex not smoke! Meh…

Dar , dincolo de interzicerea fumatului în diverse locuri, prin alte țări calul se sare cu un avânt pe care eu nu reușesc să mi-l explic logic. Vorbesc despre pachetele generice.

Introduse deja în Australia, fără vreun prea mare efect, se pare, pachetele generice urmează să devină obligatorii și aici, pe bătrânul continent, în UK și Irlanda, deocamdată, deschizând larg ușa pentru practici anti-brand dar, mai ales, pentru contrabandă, de vreme ce modelul pachetelor cu pricina, însoțit de descrieri amănunțite, se găsește pe net, la îndemâna oricărui traficant! Și, da, ce-i drept, sunt oribile:

plain packs
Nici măcar nu mă voi lega de afirmația cu ???Fumatul cauzează…???. Nu c-aș fi în vreo fază de negare a faptului că fumatul nu e sănătos, dar cred că acel ???poate cauza??? e mai onest dacă luăm în considerare orice studiu pe tema asta. Bașca, știu cazuri de persoane care au trăit bine-mersi, până la vârste înaintate cu țigara la colțul gurii și cazuri de nefumători (tata, de exemplu) care au afecțiuni cardiace destul de avansate. Deci nu vorbim de asta.

Dar, totuși, cand a devenit ok să reduci la zero valoarea unor branduri de miliarde?! Companiile producătoare de țigări au fost din ce în ce mai puse la colț în ceea ce privește marketingul. În regulă, bine, nu promovăm fumatul, dar chiar să le reduci la ???Nume Brand??? scris cu aceleași fonturi pe toate pachetele?!
La nivel mondial, dreptul de proprietate intelectuală este unul dintre cele mai importante, cu legislație stufoasă asupra fiecărui aspect legat de asta, dar, când vine vorba de companii care contribuie imens la bugetele naționale, le violăm cu seninătate acest drept? Brandurile astea valorează miliarde, iar un asemenea precedent e periculos pentru orice producător.

Cum ar fi, de exemplu, să avem plain packaging și pentru alte produse considerate nesănătoase?!

plain pack other
Dincolo de valoarea brandurilor și de dreptul lor legal de a se diferenția, (măcar) prin ambalaj, de concurență, măsura încurajează comerțul ilegal de țigări, ducând la pierderi importante la bugete, dar și la un risc crescut pentru sănătatea celor care nu vor renunța la fumat, pentru că, evident, în pachetele contrafăcute (mai ieftine) se poate pune orice fel de bazaconie de plantă uscată atâta timp cât nimeni nu are control asupra conținutului.

Deci se pierd bani cu procesele intentate de companiile producătoare, se pierd bani pentru că o să crească contrabanda, și toate astea fără să fie clar că pachetele generice au vreo contribuție grăitoare la scăderea fumatului. Ba, mai mult, Philip Morris a arătat că, în Australia, după introducerea pachetelor generice, fumatul a crescut. La fel și contrabanda, apropo.

Așa că mă întreb care e, totuși, logica unei asemenea măsuri și unde e limita rezonabilă între așa-zisa grijă pentru sănătatea populației și violarea cu bestialitate a drepturilor de proprietate intelectuală ale brandurilor de tutun. Și pe cei care lucrează în industrie, de la cultivatori până la tanti care vinde țigări la butic pentru un leu pe cartuș, cine îi protejează? Șomajul lor cât o să coste?

Din nou, scriu clar: fumatul nu e sănătos, o știe toată lumea. Nici excesul de zahăr, alcool, grăsimi, smogul și multe altele nu sunt sănătoase. Și, cu toate astea, nimeni n-are o problemă cu consumul lor. Dar dacă fumatul e cel mai groaznic criminal, de ce nu-l interzicem de tot? Să-l scoatem în afara legii, ca pe droguri. Nu să băgăm pachete generice, nu să-l interzicem în locuri publice, apoi în baruri, cluburi, cafenele, discoteci. Nu! Să-l interzicem de tot.

Dar firește, așa ceva n-o să se întâmple, pentru că fumatul și fumătorii contribuie semnificativ la bugetele naționale: în România, pe locul doi după produsele derivate din petrol. Așa că le luăm banii c-o mână, în timp ce cu cealaltă ne facem că luăm măsuri împotriva fumatului și, în același timp, nu avem nici o problemă cu publicitatea la alcool, de exemplu. Dacă asta nu e ipocrizie, atunci nu știu ce mai e!

Iar mie, una, ipocrizia îmi dăunează foarte tare sănătății!

Share: