Evenimente triste, cum ar fi probleme ce necesită ajutor specializat de instalator, apoi o listă de chestii oarecât amânate, întâlniri și planuri noi, dar și o pornire de ???nu mai suport hărmălaia asta din casă???, care s-a lăsat cu vizite la IKEA și JISK, și, peste toate astea, canicula, au amânat scrierea poveștii de la BIZ SMS Camp, ediția a noua, de la care m-am întors de câteva zile.
Și oricum, la cât de intens a fost evenimentul, mă tem că, dacă scriam imediat după, ar fi ieșit doar o listă de superlative. Pe merit, desigur, pentru că evenimentul ăsta e chiar atât de bun!
Așa, după trei zile, ideile din tabără au avut un pic de vreme să se așeze.
Sesiunea de deschidere, cea cu autoprezentările, a adus o plăcută surpriză: mulți participanți aflați prima dată în tabără, ceea ce mi-a confirmat că acest concept funcționează, de vreme ce se duce vestea și vin oameni noi. Fiecare cu așteptările lui, mai mult sau mai puțin clar exprimate, și o provocare de la Marta: să scriem ce nu ne place la cele trei categorii de protagoniști ai taberei: clienți, agenții, bloggeri. Rezultatele acestui ???sondaj??? sunt reunite la Marta pe blog și cred că ar trebui citite de cât mai mulți din industrie fiindcă, fără semnătură, s-au spus destul de multe lucruri pe bune.
Și încă ceva din prima zi, tot o provocare a Martei: ce faci când produsul e mediocru sau chiar prost. Cum comunici?
S-a răspuns la asta în felurile formule, eu o să mă rezum tot la a mea: nu minți!
Dacă azi spui că produsul tău mediocru e mirobolant vei fi creat niște așteptări la înălțimea cărora nu se va ridica și atunci o să ai nu doar un produs slab și greșit comunicat despre care oricum toată lumea o să afle că e slab, ci și clienți frustrați și un renume de mincinos pentru tine și restul produselor tale.
Dacă, în schimb, o să comunici corect beneficiile pe care produsul tău le aduce consumatorilor, și către targetul corect stabilit, produsul tău mediocru poate avea chiar succes. Toată lumea visează nave spațiale, dar adevărul e că bugetele îți permit adesea doar un scuter. Și, atâta timp cât nu îți este vândut cu promisiunea unor zboruri în spațiu, scuterul e perfect!
După (auto)prezentări l-am ascultat pe Chinezu, vorbind cu sens despre relația bloggeri – agenții – clienți, apoi un duo oarecum inedit, Cristi Manafu și Mihai Țăranu aka Zmenta, unul dintre cei mai cunoscuți videobloggeri de pe la noi și un băiat de comitet – nu știu de ce, mă așteptam să aibă niște fumuri în cap la vârsta și succesul lui. Dar n-are. E chiar foarte ok. Mi-au plăcut ambele prezentări, dar și schimburile de replici dintre ei. Ar putea s-o pună de-un videoblog în doi!
Pe seară s-a lăsat răcoare, da’ nu neapărat de la vremea de munte – deh, Pârâul Rece! – cât de la cocktailurile pregătite cu Finlandia. Eu nu mă dau în vânt după ghimbir, dar, cumva, ce-au mai pus domnii specialiști în paharele alea, m-a făcut să devin mai prietenoasă față de rădăcina asta parfumată! Deci party până la ore mici în noapte. Și s-a cântat la karaoke… deși unele secvențe din respectivele mini-concerte prefer să rămână pe veci trecute sub tăcere și, curând, sper, uitate!
(va urma!)
“Nu minti!”, zici? Lectia asta o da Marta Usurelu, care isi minte zilnic publicul, vanzandu-i publicitate mascata sub numele de “presa”? Revista aia a ei ofera continut platit de la cap la coada, iar tupeul cu care e prezentata ca un model de succes in presa e uluitor.
“Nu minti”, zici? Și cu toate astea ti se pare Chinezu un model? Chinezu, cu afacerea aia a lui, cu bloggeri fomisti, cu 1 unic, care scriu despre diverse piscoturi, ca sa se umple Chinezu de bani?
nush ce revista biz citesti tu, dar eu gasesc mereu continut interesant acolo. ba chiar am si publicat in biz. si n’am mintit deloc, parol!
iar chinezu poate fi un model in termeni de munca depusa pentru blogul lui si tenacitate. nu trebuie sa’i copiezi. nici pe el, nici BIZ-ul, nici n-ar fi indicat. dar poate ca ai ceva de invatat de la fiecare dintre ei, hm?