March 6

Fabrica Danone e în Narnia, se ştie!

Acu’ vreo zece zile 30 de oameni, dar nu chiar, că e vorba de bloggeri, am mers să vizităm fabrica Danone. Am scris deja un text despre asta, însă acum, că s-a scurs ceva timp, vraja pe care ne-au făcut-o acolo îşi pierde efectele, aşa că pot să vă spun cum a fost cu adevărat.

Întâi de toate, nu ne-am deplasat cu un autocar ci cu o locomotivă care a poluat foarte tare oraşul. Ceaţa aia de acum câteva zile, o mai ţineţi minte? Era de la locomotiva Danone! Apropo, tot ei sunt de vină şi pentru gropile din oraş. Nu ştiu cum, dar sigur ei sunt, nu credeţi?

Ce magie, ce vrăjitorie au făcut, nu am de unde să ştiu, dar cerul era senin şi se reflecta frumos în clădirea de sticlă unde compania îşi are sediul şi birourile. Ba era chiar soare, ca s-o zic p-a dreaptă! Fireşte, ceea ce nouă ni s-au părut tablouri cu copii erau, vezi bine, nişte poze cu diavoli tasmanieni care rânjeau. Dar na, noi, toţi 30, eram spălaţi pe creier chiar în acele momente, aşa că noi am văzut lumină, curăţenie şi zâmbete. A, şi pentru că veni vorba, fata de la recepţie mânca seminţe şi se uita la un meci de fotbal!

Georgiana, Bogdan şi toţi ceilalţi pe care i-am întâlnit acolo s-au concentrat tare mult pe parcursul întregii vizite în aşa fel încât nouă doar să ni se pară că gemul de fructe, fix ăla care se pune în iaurt, are gust bun, de fructe. De fapt, probabil am mâncat nişte lipici Pelicanol amestecat cu cerneală!

Iar în fabrică… De fapt, care fabrică? Câmp viran, nu e nici o fabrică, puteţi să mergeţi să vă convingeţi că nu e acolo clădirea! Nici rezervoarele imense în care şade laptele, nici maşinile care aduc lapte. De fapt, care lapte, nu?, că există atât de mulţi deştepţi pe internet care ştiu ei mai bine că nu există lapte în Danone decât pe etichete, că ditai firma internaţională, cu aproape 350 de milioane de consumatori la nivel mondial, s-a strecurat abil, din 1919 încoace, prin legislaţia a aproape 50 de ţări din lumea asta mare! Probabil au avut noroc, nu?

În fine. La fabrică se schimbă foaia, ne dau şoşoni, halate, căşti şi ochelari de protecţie, şi noi, neştiutorii, ni le punem, fără să ne dăm seama că ăsta e modul în care urmează să vedem, ştiţi voi, o fabrică de lactate şi nu ceea ce era, de fapt, acolo!

În primul rând, toate recipientele uriaşe pentru lapte, pasteurizare, separare şi toate ţevile sunt din carton vopsit cu argintiu, nu din metal. Fireşte, aşadar, că prin ele nu trece nici un lichid, altfel s-ar face terci. Logic, nu? Toţi oamenii aia pe care i-am văzut făcându-se că muncesc în fabrică erau actori de mâna a şaptea angajaţi cu ziua, ca să ni se pară nouă treaba treabă! Sunt aproape sigură că pe unul din domnii din camera de control l-am văzut într-un film semnat Sergiu Nicolaescu, era pe un cal şi încasa o smetie de la Mihai Viteazu!

Pentru că, na, chiar şi figuranţii, sau mai ales figuranţii!, sunt scumpi, nişte scumpi!, nu erau prea mulţi. Ceilalţi erau, după cum urmează: nişte marmote care lipeau etichete, o pereche de pinguini responsabili cu depozitele frigorifice, care zburau din raft în raft cu agerimea cu care prind peşte în ocean, două pisici responsabile cu CTC-ul, nişte urşi koala care dansau graţios în jurul dulceţurilor, şi, în fine, un vultur care supraveghea tot şi despre care am aflat că se numeşte MIG Brother! Nu sunt foarte sigură, dar cred că erau şi cei doi krilli din Happy Feet 2, lupul din Scufiţa Roşie şi alte personaje care există doar în binecuvântata imaginaţie a scriitorilor de basme!

De fapt, abia la SMS Bucureşti, când ne-a arătat Georgiana filmul mi-am dat seama că se turna un film, vedeţi bine, am avut dreptate cu asta, că nimic din ceea ce se vede mai jos nu e, nu are cum, vorba aia!, să fie adevărat! Apropo de asta, când nu vă uitaţi la ele, iaurturilor Activia le cresc nişte dinţi mici şi ascuţiţi, Actimelurile dansează cadril, cât despre smântână, ce pot să spun?! Ciorba pe care am dres-o cu smântâna Danone săptămâna trecută m-a ajutat să lipesc toate cărţile din casă între ele şi apoi, pe toate, de tavan, atâta aracet conţine!!!

In vizita la fabrica Danone from razvanbb on Vimeo.

Mă simt datoare să spun că acest text a fost sponsorizat de Institutul pentru Încurajarea Libertăţii de Exprimare din Coreea de Nord în colaborare cu un grup de veveriţe vesele din Narnia. Charlie şi Fabrica de Ciocolată sunt, de asemenea, responsabili şi, la fel, Fraţii Grimm.

NB Ca să nu existe discuţii, ce-aţi citit mai sus e un pamflet. Adevărul despre ce am văzut la Danone e în articolul ăsta.


Tags: , , , , , ,
Copyright 2020. All rights reserved.

Posted 06/03/2012 by ruxandra in category "Dileme

8 COMMENTS :

 1. By mastic on

  Cum iti explici ca iaurturile astea nu se strica atat de repede asa cum ar trebui sa se strice? Suspiciunile sunt ca acesti insi folosesc un produs care incetineste foarte mult procesul normal pe care il urmeaza orice cultura lactica. Sfat, foarte serios. Nu hraniti cu produse Danone, repet, Danone, copii mai mici de 3 ani. Pentru relatii suplimentare intrebati pe la spitalele de copii de genul Institutul de ocrotire Emilia Irza, Marie Curie, Grigorescu, etc, etc. Pe la sectiile cu aia care s-a stricat la burta. Si nu asta ar fi problema, ca te strici la burta, copil fiind fara o flora intestinala complet formata si obisnuita cu astfel de produse de inhibare a germenilor, dar e un semn.

  Reply
 2. By ruxandra (Post author) on

  eu imi explic, dar cred ca nu are sens sa’ti explic si tie, pentru ca oricum nu m’ai crede, nu? :)

  Reply
 3. By Carmen D. on

  Intr-adevar produsele Danone sunt magnifice. E o pura intamplare ca un grup de bloggeri au fost chemati acolo din pura simpatie pentru bransa si nici un alt motiv comercial. Ce citim despre aceasta mirabolanta vizita este doar din entuziasm si 100% dorinta de a impartasi informatii despre superbele procese de productie si extraordinara preocupare a tuturor angajatilor pentru populatie. Si da, evident si alte branduri maaaari au doar o singura preocupare si anume binele tuturor oamenilor prin urmare chiar este imposibil de redat in cuvinte ce lucruri minunate fac cu totii. NU polueaza, nu pun ingrediente decat 100% biologice, nu exploateaza NIMIC, NICAIERI…. Puncte puncte si sa revenim la somnul constiintei.

  Reply
 4. By mastic on

  Mai bine incearca sa explici asa zisul adevar din celalalt text despre produsele Danone si ale altor fabrici asemanatoare, ca toate sunt la fel. Pot sa-ti sintetizez otrava in conditii exceptionale de asepsie, folosind chiar produse naturale, rezultatul insa este tot otrava. Cert este ca fabrica asta produce ceea ce produce o mare parte din industria alimentara moderna, insa foloasele pe care omul le are sunt discutabile, pentru mine insa exista in plus dezavantaje evidente. Daca niste bacterii, levuri, etc, etc nu sunt in stare sa consume produsul intr-un timp rezonabil, acesta este periculos pentru consumul uman. Pentru copii sub 3 ani poate da tulburari de digestie, grave, si in plus alergii, la fel de neplacute. Pentru ceilalti oameni se adauga celorlalte produse care le afecteaza sanatatea, dar asta e, bine ca nu mai avem grajduri si iaurtul in ulcele de lut al bunicii din beci, se traia greu atunci, acum e mult mai usor, balonarea nu normala.

  Reply
  1. By ruxandra (Post author) on

   mastic, vreau sa vad si eu documente ref ce spui, sa scrie in fisa, negru pe alb, ca in urma rezultatelor analizelor a rezultat ca vreun copil sufera de la iaurt. si dupa aia vobim. ce zici tu sunt vorbe pe care nu le probezi. cum as putea sa am incredere in asta mai mult decat ceea ce am vazut cu ochii mei!?

   Reply
 5. Pingback: Natur, pe Drumul laptelui Danone | teamcomm.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *