Sunt curioasă ca o pisică. Spre deosebire de feline, însă, eu n-am nouă vieţi, aşa că mă uit destul de mult la Discovery, ca să văd cum e construită lumea. Una din emisiunile preferate e How It’s Made. Să mă uit cum se fac bomboanele de gumă, viorile sau căluţii de lemn e una dintre plăcerile mele – mai ales ca asta ar presupune o zi în care programul meu de lucru se termină pe la ora 19, când începe emisiunea.

Tocmai de-aia, orice experienţă tip How It’s Made e o adevărată încântare pentru mine… şi mai puţin una pentru gazde, fie că vorbim de Cramele Recaş, Fabrica Timişoreana, Jolidon ori Fabrica Danone, unde am fost anul trecut şi de unde am venit cu două relatări, una pe bune şi una fantastică. Şi asta pentru ca pun muuuuuulte întrebări!

Iar la Danone, cel puţin, povestea a continuat şi vă spun imediat şi cum!
drumul laptelui
Anul ăsta, cei de la Danone au organizat un How It’s Made la nivel naţional şi i-au invitat pe toţi cei curioşi (dar şi pe sceptici) să meargă în vizită la câteva dintre fermele de la care colectează laptele pentru produsele sale. Şi cum tocmai au câştigat un loc fruntaş în Top Social Brand 2013, au gândit, desigur, o provocare şi pentru bloggeri, aşa cum v-am povestit deja.

Astfel, trei echipe, formate, fiecare, din trei “specialişti” ad-hoc şi un căpitan, au mers pe Drumul Laptelui, la fermă, apoi împreună cu transportatorii (dada, cu cisterna!) şi, în fine, CTC-işti pentru o zi la fabrică. Echipa pe care am plăcerea s-o reprezint în această întrecere se numeşte Natur. Fiindcă nouă ne place gama Natur de la Danone, dar şi pentru că tot demersul ăsta nu e despre noi, sau noi câştigând premiul, ci despre povestea unui proces colectare şi preparare a produselor lactate. Controlat, după cum o să vedeţi, dar natural.

elly

Întâi de toate, Elly Weiss a fost la fermă. Experienţa a n-a fost lipsită de peripeţii, căci reporteriţa noastră a rămas fără obiectul muncii, adică tocmai instrumentul de scris cu care lua notiţe! Dar cum oamenii de la ferma Floroaica sunt pregătiţi pentru neprevăzut, problema a fost rezolvată mintenaş, astfel că Elly a putut să-şi noteze şi să povestească despre văcuţe, locuinţa lor, hrana, muls, împerechere şi alte detalii interesante… nu într-un singur articol ci în trei patru: 1, 2, 3, 4, iar mai sus puteţi vedea o fotografie din vizita de lucru, un inginer mecanic (Elly, sic!) şi un agroinginer, dl. Iancu, gazda vizitei şi cel care a avut toate răspunsurile despre ferma Floroaica.
Later edit: Elly are şi un bonus!

Următorul blogger din echipa Natur care a pornit la drum a fost Mihai Motrescu, un tânăr medic din Cluj, care a însoţit cisterna cu lapte şi a văzut că primele filtre de control calitate sunt chiar la fermă.

“Înarmat cu un polonic de gospodină uriaşă şi un agitator de doi metri [şoferul] s-a urcat pe cisternă asigurat de tiroliana sofisticată şi  a luat lapte din toate cele patru compartimente ale cisternei. L-a dus iarăşi la analize. Oh, Doamne, ăştia-s obsedaţi cu analizele, s-au făcut câteva pentru fiecare compartiment, inclusiv analize pentru aflatoxină. Au fost toate ok aşa că s-au racordat furtunele la “arterele fabricii” şi laptele de-acuma a luat drumul iaurtului” – povesteşte dom’ doctor pe blogul său, nu fără umor, dar cu lux de amănunte, despre fiecare “pas” făcut pe Drumul laptelui cu cisterna, între ferme şi fabrică.

mihai

Ultimul blogger al echipei Natur care a intrat pe Drumul Laptelui, se numeşte Valentin Mezo şi este web-designer. Are un fecior de trei ani, Marcel, fan Cremosso de la Danone, iar mama lui este chiar controlor de calitate într-o fabrică, aşa că cetecist amator mai serios şi mai bine pregătit decât el nu există!

Sunt atâtea de spus despre vizita făcută la fabrica Danone încât nici nu știu cu ce să încep. Pot să spun însă că a fost mai mult decât mă așteptăm și că pasiunea mea pentru tehnologie și admirația mea pentru tot ce înseamnă un proces de fabricație mi-a fost pe deplin satisfăcută – povesteşte el aici. Şi pentru că a fost foarte atent şi are atâtea detalii de povestit, încă mai are de scris un text despre vizita lui – Hai, Valentin, abia aşteptăm să aflăm detaliile unui CTC-ist!
Later edit: iată-le!

***

Cam asta a fost experienţa echipei pe Drumul Laptelui! Dacă noi, Natur, vom câştiga sau nu, cred că e mai puţin important (deşi eu mă voi strădui, în “bătălia căpitanilor”, contra Oltei şi a lui Valentin) pentru că ceea ce contează, şi pentru noi şi pentru voi, cei care ne citiţi, este ca povestea de pe Drumul Laptelui să vă placă şi să răspundă oricăror întrebări despre procesele de colectare, transport şi fabricare a produselor lactate. Iar dacă nici aşa, sper că cei de la Danone vor mai organiza şi alte vizite cu public la ferme şi la fabrică, pentru ca toată lumea să aibă acces şi să priceapă că, de fapt, fabrica Danone nu e în Narnia! :D

PS just în case, câte un link şi pentru cei din juriu, că niciodată nu strică: Cristina Bazavan, Cristi Manafu si Florica & Zicu de la TVdece. Şi la organizatori, sar’naaaa! :D

Share: