Ce sunt părinţii lui, cu ce se ocupă?

Ştiţi întrebarea asta? Am auzit-o, unii dintre noi, de la părinţii noştri, când mergeam la o petrecere, când venea să ne ia vreun băiat de-acasă ori când voiam să invităm o prietenă acasă. Mă revoltam adesea, fiindcă mi se părea nedrept să judeci pe cineva în funcţie de asta. Încă mi se pare, deşi am înţeles, în timp, că educaţia primită în cei şapte ani de acasă e foarte importantă pentru dezvoltarea ulterioară.

Dar replica asta, ca atare, e un clişeu, la fel cum e Mă mut la mama, sau Nu eşti tu de vină, sau Te iubesc, dar nu sunt pregătit/ă pentru o relaţie. Sau “şocul” de a pune în scenă, pentru că aşa e scenariul, deh, două actriţe – Maia Morgenstern şi Diana Cavallioti – să se sărute. Serios?! Asta ar trebui să dea măsura unui scenariu remarcabil?!

Nu cred şi nici nu e cazul, chiar dacă scenariul cu pricina a câştigat premiul Uniter în 2010 şi a ajuns să fie jucat de patru actori dăruiţi – Maia Morgenstern, Diana Cavaliotti, Alexandru Pavel şi Mircea Rusu într-un spectacol care s-a transformat din Labirint (titlul piesei) în Love Stories (titlul spectacolului) – că, probabil, aşa “dă” mai bine la public. Toată lumea a auzit de Love Story, dar nu toată lumea ştie cine e Ariadna!

Am discutat cu trei din cei patru actori înainte să văd spectacolul, aşa că n-am putut să le adresez singura întrebare pertinentă: Cum naiba reuşiţi să scoateţi, totuşi, ceva, când aveţi de jucat un text atât de… sărăcuţ?!

S-au descurcat cu brio, totuşi, drept dovadă publicul care i-a aplaudat în picioare, minute în şir. Ceea ce, până la urmă, scuză mijloacele: spectatorii au plecat fericiţi acasă, iar ăsta e unul dintre lucrurile pe care şi le-a propus Toamna Orădeană!

Partenerul blogului pentru poveştile orădene: Cosmote.

 

_____________

Toamna Orădeană

Organizatori: Casa de Cultura Oradea, cu sprijinul Primariei Municipiului Oradea.
Sponsori: Ciuc, Golden Brau, Siemens, Vandana, Farmacia 3, Organique, Total Clean, Proges, Graf.
Parteneri: Digi 24, Zile si Nopti, Magic FM, Crisana, Jurnal Bihorean, Bihari Naplo, Bihor Online, Erdely Online, ImperoZelist Monitor, Window Pub, DreamstudioUtopiumThe 4thFloorStandout.
Masina oficiala: Mercedes prin ATP Exodus

Share: