Marţi, înainte de spectacolul “Love Stories“, am stat un pic la poveşti cu trei din cei patru actori din spectacol. Mai mult cu Maia. Da, Maia Morgenstern. Înaltă, dreaptă, volubilă, deferentă, politicoasă, aprinsă, cu gesturi largi şi gesturi mici, cu schimbări de ritm, Maia îşi joacă, pe scena vieţii, propriile roluri. de femeie, actriţă, manager de instituţie artistică. Şi, cum se zice, are sala! Am luat notiţe:

Despre management artistic

Arta compromisului, în cel mai pur şi nobil sens al cuvântului. Şi o înveţi. Şi înveţi să foloseşti influenţa, pe care nici nu bănuiai c-o aveai, în scopul unei altfel de creativităţi. A crea o producţie, a duce mai departe, a schimba o lume.

Despre promovare

Da, pentru internet, da, pentru Facebook. Avem probleme cu promovarea, ne aleargă când vrem să punem afişe, trebuie să iei o grămadă de aprobări, aşa că, da, şi internet, sigur că da, să spunem ce facem, unde suntem, veniţi să ne vedeţi.

Despre intimitate

Intimitatea şi secretele, şi cât vrei, de fapt, şi ca artist şi ca om, ţin de cât vrei, tu, de fapt, să dezvălui. E o opţiune personală pe care trebuie s-o aperi, să-ţi aperi zona aceea. Intră alţii cu bocancii cât îi laşi să intre cu bocancii, cred eu. Când eu n-am vrut, nu s-a intrat! Nu mă sperie speculaţiile, nu mă sperie capcanele, nu mă sperie nimic.

Dar bugetul? Bugetul pentru Cultură?

Problema cu bugetul, că e mare, că e mic, e alta: se aşteaptă din partea actorilor un soi de… încerc să-mi aleg cuvintele aici. Dom’le, voi iubiţi ce faceţi şi sunteţi devotaţi vocaţiei voastre. Veniţi oricum, şi în orice condiţii. Asta mi se pare nedrept, faptul că dragostea noastră pentru teatru este exploatată ba chiar şantajată, că se întâmplă. Se mizează un pic prea mult – şi, oricât de puţin, tot e prea mult – pe iubirea şi nevoia şi dragostea noastră de a face artă, de a face spectacol de teatru: Dom’le, noi bani n-avem, da’ faceţi, că iubiţi teatrul.

Educaţie prin cultură?

Noi ne oferim pe noi pe scenă. E un prim pas important. Uite, aseară am jucat Maitreyi la Ploieşti, sala ticsită. Au sunat nişte telefoane, da, dar oamenii cărora le sunau telefoanele nu mai ştiau cum să le ascundă, să le calce în picioare. A doua oară le vor închide. E un cod de convieţuire. Venim mai des, veniţi mai des, şi acest cod se va stabili. Şi, oricum, eu sunt profund recunoscătoare celor care vin la teatru, care deschid uşa unei instituţii de artă ♦

Cosmote aduce printrerânduri poveşti faine de la Oradea. Le citiţi în toată această săptămână aici, pe blog.

______________________

Toamna Orădeană

Organizatori: Casa de Cultura Oradea, cu sprijinul Primariei Municipiului Oradea.
Sponsori: Ciuc, Golden Brau, Siemens, Vandana, Farmacia 3, Organique, Total Clean, Proges, Graf.
Parteneri: Digi 24, Zile si Nopti, Magic FM, Crisana, Jurnal Bihorean, Bihari Naplo, Bihor Online, Erdely Online, ImperoZelist Monitor, Window Pub, DreamstudioUtopiumThe 4thFloorStandout.
Masina oficiala: Mercedes prin ATP Exodus

Share: