Sunt puţine momentele în care ştiu, fără doar şi poate, că voi fi fericită peste an, dar Concertul de Anul Nou susţinut de Filarmonica vieneză în fiecare 1 ianuarie e unul dintre acestea. De restul cam trebuie să mă ocup personal. Ocazional, se ocupă şi alţii :)

Îmi amintesc de primul dintre aceste concerte văzut la TV dar, în acelaşi timp, urmărit şi pe twitter, în 2011. A fost o experienţă cu atât mai faină, să poţi împărtăşi bucuria cu oameni complet străini, de parcă întreaga reţea socială ar fi fost o uriaşă sală de spectacol – una în care era ok să vorbeşti, însă.
Ei bine, la concertul din 2014, Filamornica din Viena face un pas în plus către cei care sunt pe reţelele sociale.

Astfel, pe 1 ianuarie, începând cu al doilea bis (Dunărea Albastră), vom avea la dispoziţie #prosit2014 pentru a face urări în toată lumea, via reţele sociale, şi mi se pare minunat că s-au gândit să unească oamenii din toată lumea în felul ăsta – concertul se transmite, în 2014, în 92 de ţări, este un nou record.

prosit2014

Foto: Terry Linke

La concertul din 2014, Filarmonica din Viena va fi condusă, pentru a doua oară, de către Daniel Barenboim (care a fost prezent şi la Festivalul George Enescu de anul ăsta, apropo), iar programul include şi piese la prima interpretare în cadrul acestui concert (cele cu steluţă):

Eduard Strauss
Helenen-Quadrille op. 14

Josef Strauss
Friedenspalmen Walzer op. 207*
Palms of Peace • Rameaux de la paix

Johann Strauss I
Carolinen-Galopp op. 21a*

Johann Strauss II
Egyptian March op. 335

Receive My Embrace, Ye Millions
Walzer op. 443

Stormy in Love and Dance
Polka schnell op. 393

Ouvertüre zu Waldmeister

Klipp-Klapp Galopp op. 466

Tales from the Vienna Woods
Walzer op. 325

Joseph Hellmesberger II
Vielliebchen Polka française op. 1*

Josef Strauss
Bouquet-Polka Polka schnell op. 188*

Richard Strauss
Moonlight Interlude from Capriccio*

Joseph Lanner
The Romantics Walzer op. 167

Josef Strauss
Teasing Polka mazur op. 262*

Prank Polka Polka schnell op. 98*

Léo Delibes
Pizzicati aus Sylvia*

Josef Strauss
The Secret Powers of Magnetism (Dynamides) Walzer op. 173

Without a Care! Polka schnell op. 271

Programul a fost alcătuit pentru a ţine cont de trecerea a 100 de ani de la izbucnirea primul război modial, iar Barenboim a fost invitat în mod special (şi) din acest motiv, fiind cunscute eforturile sale pentru pace în diferite zone de conflict ale lumii – în 2011 a organizat un concert în Fâşia Gaza, de exemplu, şi este laureat al Westphalian Peace Prize.
După programul de mai sus urmează bisul. Concertul se termină, în mod tradiţional, cu Marşul Radetzky, moment în care, inevitabil, mie îmi dau lacrimile – de-aia şi prefer să văd concertul ăsta singură, fiindcă sunt o sentimentală*!  Şi gata, noul an, oricare şi oricum ar fi el, n-are decât să înceapă!

Costumele şi florile

Costumele balerinilor de la Baletul de Stat din Viena, care ne vor încânta în cadrul trasmisiei de miercuri, sunt create de celebra Vivienne Westwood. Tartanul ei special nu va lipsi, dar vom vedea şi rochii ce aparţin colecţiei Gold Label Spring 2014, realizate din tafta cu mătase. Momentele de balet sunt filmate în palatul/muzeul vienez Lichtenstein, iar coregrafia îi aparţine, la fel ca anul trecut, lui Ashley Page.

tafta
tartan
De asemenea, încă de vineri, au început pregătirile pentru aranjamentele florale ce ne vor încânta de-a lungul concertului – o parte din ele vor pleca acasă cu cei care s-au aflat în sală, ce alint pe ei! Lorenz Pridt, cel care se ocupă de aranjamentele florale alături de o echipă formată din 14 oameni, spune că în acest an vom avea 30.000 de flori, în nuanţe de roz şi purpuriu: trandafiri, garoafe, cale, orhidee, crini, dar şi aranjamente cu frunze şi viţă. Provocarea este cu atât mai mare cu cât nu e uşor să împodobeşti Golden Hall în aşa fel încât să se vadă frumos în sală dar şi la TV, florile să pună şi să fie puse în evidenţă de lumini, dar să ascundă şi camerele TV – motiv pentru care se lucrează împreună cu ORF, cei care se ocupă de transmisia live.

flori viena
Dat fiind că cererea este atât de mare, cei care îşi doresc să vadă acest concert live şi pe care mama lor nu i-a adus pe lume într-o familie de nobili austrieci care-şi lasă moştenire locurile în sală, se pot înscrie la loteria pentru bilete, începând cu 2 ianuarie, pe site-ul Filarmonicii. Eu fac lucrul ăsta de câţiva ani, deja!, dar până acum n-am avut noroc. Poate la anul!

trandafiri
* doar în prima zi a anului şi doar vreme de două ceasuri! :D

Share: