La FITS, pe lângă teatru, muzică și dans, există și câteva expoziții, iar ieri am văzut câteva dintre ele, respectiv trei dintre cele de fotografie, semnate Radu Afrim, Silviu Purcărete și Mihaela Mihai, expoziția de marionete a Ulyanei Tymoshenko și, desigur, zidul lui Dan Perjovschi. Îmi doresc să ajung și la celelalte, firește, deși nu mi-e clar când, dar m-aș bucura dacă aș vedea măcar desenele și gravurile lui Marcel Chirnoagă, la Casa Artelor, și fotografiile lui Sebi Marcovici din Piața Mică.

Despre cea a lui Afrim a scris Chinezu, la Mihaela Marin mă așteptam, oricum, să găsesc imagini bune (de altfel, e unul dintre fotografii oficiali ai FITS) – expo e axată pe ipostaze surprinse în spectacolul OIDIP, pe care o să-l văd mai la finele săptămânii – , la Silviu Purcărete am găsit imagini despre care sunt sigură că au o poveste, fie una imaginată de autor, fie cea pe care imaginile sale au sugerat-o imaginației mele. Cum ar fi asta (fotografia, nu povestea!):

marea lui SP
Niciodată pozele cu poze nu ies ca cele originale, că lumină, că ecran, că setări, și nici asta nu face excepție. Excepție, însă, de excepție, mi se par imaginea și povestea pe care o spune. Foarte mult mi-a plăcut! Și, la fel și seria de portrete din curtea TNRS, acolo unde e și Clubul FITS și unde au acces doar cei cu badge. O să recunoașteți, cu siguranță, unele fețe familiare:

expo purcarete
(Sorry, din nou, că nu e cea mai grozavă reproducere, m-am simțit nițel ca la furat de cireșe când am făcut poza asta, că parcă n-aș fi dat din casă, așa că am făcut-o repede!)

Mi-a plăcut foarte mult și expoziția de marionete a Ulyanei Tymoshenko de la Mojo Cafe. Personaje celebre din dramaturgie, create dintr-un soi de plastic, costumate și fardate până la cele mai mici detalii, impresionant. Am aflat că Ulyana e măritată cu un român, artist și el, grafician și autor de benzi desenate.

Hai să văd dacă le ghiciți!

Tot aproape de teatru, TNRS mai precis, adică fix pe partea exterioară a gardului său, Dan Perjovschi își expune din nou desenele și poveștile în cadrul proiectului Ziarul orizontal – Orașe în mișcare, surprinzând realități nu neapărat din cele mai amuzante. Ironia e inclusă!

WP_20140611_035 (2)
WP_20140611_047
Iar dacă priviți cu atenție, o să observați și câteva tușe de anul trecut, ceea ce mi se pare cu atât mai fain!

Iată! Dacă nu mai găsiți bilete la spectacole în weekend (mai sunt câteva, totuși, pe ici, pe colo), e bine să dați o fugă la Sibiu. Cultura e accesibilă, se găsește chiar și pe… garduri!

_____

Nu uitați, poveștile festivaliere vin printrerânduri alături de UniCredit Țiriac Bank, partener principal al Festivalului, și că puteți urmări FITS pe site, FB, Twitter, Instagram și YouTube, și pe #FITS2014, unde mai postez și eu gânduri și imagini.

Share: