Anul trecut, când FITS s-a întâmplat doar online, am experimentat o dubioasă formă de sevraj. După 11 ani de prezență neîntreruptă în Sibiul festivalier, lipsa acestei energii, și cu atât mai mult într-un context care ne-a secat pe mulți de bucurii, s-a simțit dureros de acut.
Cu atât mai mult cu cât Mark ne flutură zilnic pe ecrane amintirile din alți ani. A fost aproape o formă de masochism să mă uit anul trecut la poze din alte vremuri FITS-ești.

Prin urmare, revenirea la un FITS desfășurat în formatul consacrat* are efectul unui shot de cofeină după o serie de nopți cu prea puțin somn. Ceea ce, în paranteză fie zis, e și cazul la mine, că n-am prea avut pauză de recuperare între TIFF și FITS, așa cum n-o să am nici între FITS și Enescu. Noroc că ador munca asta!

Revenind la Sibiu, la propriu aici, ieri, în prima zi de Festival, am fost atât de încântată de atmosfera regăsită în centru, cu trupe de stradă care fac du-te vino pe pietonală, încât nu m-am îndurat să mai intru în sală. Pentru un junkie de energie din asta bună, cum sunt eu, strada a fost, ieri, providerul perfect!
Și prietenii festivalieri cu care facem o prea frumoasă gașcă de FITSoși an de an, cu glumele și poreclele noastre, cu obiceiurile și tradițiile pe care ni le-am construit în timp – nimic nu se compară cu toate astea și, deși, cum zic, mi-au lipsit, cred că pur și simplu nu-mi dădeam seama, totuși, cât de mult mi-au lipsit. Și îmbrățișările fără grijă – toți suntem purtători de brățară verde, adică vaccinați. Da, și astea!


*consacrat, adică cu spectacole care se întâmplă și se trăiesc într-o dimensiune fizică, reală, dar și online – via Scena Digitală. Ceea ce vă recomand călduros, mai ales dacă nu puteți ajunge aici, un abonament pentru toate cele zece zile de FITS e 500 de lei și vă asigură accesul virtual la conferințe, spetacole și alte evenimente, ba chiar și niște exclusivități care nu vor fi decât online, de ex Batsheva și Kibbutz.

PS Titlul este tema de anul ăsta a Festivalului. Cum nu ne poate mai potrivită, aș zice.

Share: