Primele două cărţi de care îmi pot aminti sunt Căpriorul Biţă şi Motănaşul Tumbă, nu mai ştiu care dintre ele a supravieţuit încercărilor mele artistice, dar ştiu că tata îmi citea, cu seriozitate maximă, următorul text, scris, chipurile, pe coperta 4: Cine va rupe şi va măzgăli această cărticică va primi o maaaare bătăiţăăăă – îmi amintesc perfect uimirea mea la aşa ameninţare serioasă din partea autorilor. Chiar va primi?, întrebam eu şi, desigur, tata mă asigura că da! Acum pot să vă spun că i-am lungit semnificativ mustăţile lui Tumbă şi n-am primit nici o bătăiţă, na!

(La mulţi ani, tata, că-i ziua numelui tău, apropo!)

Mai târziu s-au strâns atâtea cărţi dragi că le-am pierdut numărul, dar sunt câteva pe care le recitesc cu plăcere din când în când, descoperindu-le (sau nu) valenţe şi înţelesuri noi, dar bucuroasă de fiecare dată, ca de întâlnirea cu prieteni dragi! De altfel, unul dintre motivele principale pentru care am zugrăvit astă toamnă a fost adăugarea de rafturi noi pe un perete, fiindcă nu mai aveam unde să pun cărţile noi. Şi, fireşte, rafturile nu puteau fi aşezate altfel decât pe un perete alb, perfect, proaspăt zugrăvit!

Darurile de astăzi, dacă nu v-aţi prins deja, sunt cărţi! Multe cărţi de la trei dintre editurile cu care mă bucur să colaborez:  All, Nemira şi Univers, câte un pachet de trei cărţi de la fiecare editură, fiecare pachet reprezentând un cadou pentru un cititor! Eu am ales pentru voi câte una de la fiecare, urmând ca pe celelalte două să vi le alegeţi singuri, urmând indicaţiile mele preţioase! :)))

De la ALL, am ales, desigur, cum altfel, Cartea lu’ Nedelea, adică Şoseaua Căţelu 42, despre care vă mai spun odată că e mişto şi că o să aibă şi autograf pentru voi! Apropo de asta, joi seara, pe 13 decembrie, e o întâlnire a autoarei cu bloggerii şi presa la Starbucks-ul din Mall Vitan. Celelalte două cărţi urmează să vi le alegeţi voi din colecţiile Strada Ficţiunii sau Iubiri de altădată. Găsiţi ceva recomandări şi aici, pe blog, dar chiar şi aşa, o să vă fie greu să alegeţi fiindcă sunt multe şi faine!

De la Nemira am aproape toată colecţia Bonton, şi cartonatele şi necartonatele, mă amuză şi mă relaxează, aşa că aceasta este una dintre colecţiile din care vă puteţi alege cărţile cadou, cealaltă fiind Yorick – cărţi despre teatru, şi vi le recomand cu drag pe toate! Cartea pe care am ales-o eu pentru voi poartă o semnătură celebră, Rodica Ojog-Braşoveanu, şi se numeşte Bună seara, Melania! Domnul Sony a insistat să alegem cartea asta pe motiv că personajul principal este absolut delicios, o adevărată infractoare de talie mondială dar pe care nu poţi să n-o îndrăgeşti fiindcă e o bătrânică dulce şi manierată şi are şi un motan, pe Mirciulică!

În fine, ultima editură din partea căreia primiţi astăzi daruri printreranduri este Univers, iar cartea pe care am ales-o eu pentru voi este Dona Flor şi cei doi soţi ai ei, fiindcă e picantă şi amuzantă şi pentru că îmi place autorul, Jorge AMADO, la nebunie! Şi de aici o să vă fie greu să vă alegeţi celelalte două cărţi, până şi mie îmi e greu să recomand doar două colecţii, motiv pentru care, cu excepţia celor două albume de fotografie, vă rog să vă decideţi singuri ce cărţi vă doriţi! Eu v-aş recomanda, totuşi,  Romanul secolului XX, şi să vizitaţi şi pagina cu cărţi în afara colecţiilor, că Boris Vian nu are nevoie de recomandări şi nici Soljeniţîn!

Deci! recapitulare, trei pachete a câte trei cărţi fiecare, pentru trei cititori, deci, de la trei edituri faine: All, Nemira şi Univers! Pfuai, atâţia trei n-am luat nici la şcoală! :))
Pentru a primi aceste daruri, vă rog să-mi spuneţi care a fost prima carte citită sau prima din copilărie de care vă amintiţi voi cu drag! Până pe 13 decembrie, zic, să fie vreme de… amintiri! :)

CÂŞTIGĂTOARELE

Cf prietenilor de pe FB, care mă ajută total dezinteresat cu aceste extrageri, câştigătoarele sunt Sabina, Rozina şi Ioana – felicitări! Tuturor, însă, vă mulţumesc pentru comentarii şi…. ce-ar fi să recitiţi cărţile de care mi-aţi povestit în comentarii? :)

Share: