Fac relaţii publice şi comunicare de 11 ani dar nu am terminat vreo facultate de profil. Am încercat, acum câţiva ani, am şi intrat la SNSPA, dar la unul din examene o colegă a întrebat-o în şoaptă pe vecina de bancă dacă s-au se scrie legat sau nu în nu mai ştiu ce propoziţie. Am râs, am terminat sesiunea aia şi nu m-am mai întors. Până acum, nu regret decizia. Dar caut să mă perfecţionez în fiecare zi!

Azi am mai văzut nu ştiu ce promo la nişte cursuri de succes în care celor interesaţi li se spunea “trimite-ţi un CV”. Am văzut nenumărate greşeli de scriere şi de gramatică la oameni care, chipurile, fac PR, iar ăsta e un lucru care mă scoate din minţi, alături de faimosul “Lasă, mă, că merge şi aşa!”.

Din păcate, unora le merge. Dar, dragi viitori specialişti în comunicare, dacă nu vreţi să vă râdă lumea pe la colţuri, ar fi ideal să vă perfecţionaţi scrierea şi citirea. Despre alte lucruri de perfecţionat, citiţi în serialul pe care îl public zilele astea. Astăzi, episodul 3, cu Hortensia Năstase, Managing Partner la Golin Harris România – mulţumesc mult, Ho, pentru răspunsuri!

Hortensia Năstase

Hortensia Năstase

Teoria e buna, dar practica ne omoară?

Teoria este importanta. Pare clişeistic, dar este adevarat: teoria este un fundament. Depinde de fiecare dintre noi daca ne cladim castelul pe nisipuri instabile sau pe roca tare. Nu ii incurajez pe tineri sa desconsidere studiul, teoria, asa nesuferita cum poate fi ea cateodata. Este esentiala. Un parcurs cinstit al teoriei inseamna ca iti creezi algoritmi, mecanisme, o logica, un standard, repere. Concretizarea este un efect firesc daca ai teoria bine acumulata. Inversul, din pacate, nu este valabil.

Mai ales in industria noastra, este esential sa imbini echilibrat cartea cu practica. Nu am vazut specialisti de succes in PR care sa nu fi bifat cel putin foarte bine la teorie. Daca esti bine pe picioarele tale la capitolul scoala, ai o sansa mare sa fii un practician briliant. Daca nu, n-ai nicio sansa.

Ce sau cum NU trebuie să fie un bun practician de relaţii publice?
Regulile de bun practician in PR sunt regulile de bun simt pe care le-ai invatat la mama acasa, in primii 7 ani. Nu-ti uita bunul simt. Nu fi arogant. Nu fi individualist. Nu fi incorsetat in tipare de gandire. Nu te lasa dus de val. Nu fi lenes. Nu uita onestitatea. Nu minti. Nu trada. Nu-i asa ca-i ca-n viata? :)

Ce ai recomanda pentru studiu intensiv, chiar şi extracuricular? Carti, filme si/sau alte resurse.

Recomand o atitudine buretoasa si flamanda fata de viata. O iesire din confort, in permanenta. Abilitatea noastra de a  gestiona situatii si de a genera solutii, creativitatea, pana la urma inteligenta noastra – toate vin de fapt dintr-un mix de sertarase pe care le-am inmagazinat in creier de-a lungul timpului. Orice intalnire cu o informatie noua, cu o situatie noua, cu o experienta noua, inseamna de fapt un nou sertaras pe care il construiesti in capul tau.
Recomandarea mea este sa cauti mereu noi intalniri, pentru ca din fiecare in parte sigur ai ceva de retinut: o carte despre viata lui Hitler, evolutia pantofilor, un film despre Cleopatra, muzica de orice fel, nunta Biancai Dragusanu, muzeul tehnicii, o oprire in Titu, distrugerea Romanovilor, discutia cu un taran de la care cumperi slana – iti garantez ca fiecare intalnire din viata ta este o noua cutiuta in encefal. Si fiecare dintre ele vor contribui, atunci cand trebuie, la momentul tau de succes.

Si, ca sa scot metafora din zona sertaraselor :), imagineaza-ti ca viata ta e o masa de biliard, iar bilele sunt informatiile, cunostintele tale despre lume. Cu cat ai mai multe bile pe masa, cu atat mai multe sanse de combinatii reusite. Sfatul meu? Fa rost de cat mai multe bile pe masa ta de joc!

Internships – de unde ştii pe care să-l alegi şi ce trebuie să înveţi dintr-o asemenea experienţă?

Ca pentru orice in viata, primul pas este cercetarea. Cu cat mai temeinica, cu atat mai bine. Uita-te pe piata agentiilor, cauta stiri despre ele, uita-te la pagina lor de FB si incearca sa prinzi spiritul echipei, vezi daca el concorda cu spiritul si asteptarile tale, uita-te la clientii pentru care lucreaza, uita-te la personalitatea sefului agentiei :) – spiriul unei echipe este dat de liderul sau, vezi daca gasesti un numitor comun intre ce esti tu si ce este el. Fa-ti un top 5 al agentiilor preferate in care ti-ar placea sa intri pentru internship si aplica. Sunt cateva agentii de top astazi care au programe de internship bine gandite si care sunt extrem de utile pentru studenti. Unele sunt si platite! :)

Ce trebuie sa inveti? Absolut orice. Tot ce-ti iese-n cale. Si din lunch-ul mancat in cafeteria impreuna cu echipa ai ceva de inteles. Si din berea de dupa birou ai ceva de invatat. Pauzele de tigara pe balcon sunt priceless. Orice intalnire din lift este o oportunitate. Fii buretos!

Ce ţi-ai dori să poată face/ştie un absolvent de comunicare?
E foarte simplu. Criteriile  pe baza carora angajez tineri in GolinHarris sunt intotdeauna aceleasi: bun simt, sinceritate, o limba romana desavarsita si privire vie. Sunt multe povesti de succes la GolinHarris despre tineri pe care i-am angajat fara o ora de experienta, dar care au bifat la criteriile acestea. Si au ajuns departe.

Nimeni nu vrea un PR fără experienţă, dar cum să capeţi experienţă dacă nimeni nu te vrea?

Nu rata nicio ocazie. Munceste zi si noapte, oriunde ai ocazia, fara sa pretinzi, aratand doar cat de destept si pasionat esti. And the rest will follow!

Serialul cu sfaturi pentru studentii la comunicare continuă şi mâine, cu cele două doamne care conduc The Practice, Oana Bulexa şi Monica Jitariuc, iar eu vă spun că merită să reveniţi pentru răspunsurile lor. Şi, iar sunt subtilă, până când n-o să mai fiu!, profitaţi de seria asta de sfaturi şi resurse într-un cadru mai degrabă informal. După mine, şi nu doar după mine, după cum vedeţi, curiozitatea şi proactivitatea sunt fundamentale în PR.

Episodul 1: Sorana Savu, Premium PR
Episodul 2: Crenguţa Roşu, DC Communication

Share: