Încet ne apropiem de finele acestei serii de interviuri dedicată studenţilor de la comunicare. Este un demers prin care mi-am dorit să le ofer o seamă de sfaturi şi resurse de la practicieni de seamă din industria autohtonă a comunicării, în speranţa că vor înţelege că PR-ul nu e o meserie uşoară şi că dacă se mulţumesc exclusiv cu pregătirea teoretică, la finele şcolii nu vor putea face mai nimic din ceea ce presupune activitatea de PR.
În penultimul episod, le-am invitat pe Eliza Rogalski – Head of Corporate şi Alina Damaschin – Creative Leader la Rogalski Damaschin să vă spună câteva lucruri din experienţa lor. Ca de obicei, vă îndemn să citiţi, să vă implicaţi şi să întrebaţi!
Teoria e buna dar practica ne omoară?
(Eliza) Întrebare valabilă pentru orice domeniu în România. Școlile scot niște tehnicieni minunați și niște practicieni fără inițiativă. Eu aș încuraja programele prin care încă din liceu tinerii să poată merge „în câmpul muncii??? să vadă cam cu ce se mănâncă o anumită meserie, de exemplu.
Acum, revenind la PR, zic să nu ne pierdem speranța. Dacă mă uit la mine, când am intrat în PR eram zero și la teorie și la practică. Am învățat meseria din mers, apoi m-am dus la școală ca să pun practică în niște sertărașe și să nu mai inventez roata. Poate nu-s cel mai bun exemplu de dat pentru a răspunde la întrebarea ta, însă cred cu tărie că practica este ceea ce diferențiază un candidat de altul, la fel ca și o agenție de alta, dacă vrei. Noi am avut întotdeauna loc în agenție pentru cei care au vrut să intre pe acest drum, fie în timpul facultății, fie după absolvire. Și astăzi pot să spun că ne mândrim cu câțiva colegi foarte buni practicieni, extrem de bine susținuți de argumente teoretice în tot ceea ce propun și fac pentru clienții lor.
Ce sau cum NU trebuie să fie un bun practician de relaţii publice?
(Alina) Din punctul nostru de vedere, NU-urile țin de personalitate mai mult și mai puțin de pregătirea anterioară, care poate fi un atu, dar nu întotdeauna un „must???. „Nu???-ul ține de superficialitate, de dezinteres, de lipsă de empatie sau desconsiderarea celor din jur, de invocarea prea adesea a unui „nu???, de orice manifestare care poate „polua??? mediul de lucru. „Da??? celor activi, curioși, pozitivi.
Ce ai recomanda pentru studiu intensiv, chiar şi extracuricular? Carti, filme si/sau alte resurse.
(Eliza) Aș recomanda o campanie de crisis management, eventual cu morți și răniți, eventual un cataclism. Nu vreau să fiu cinică, însă cea mai bună școală pentru un om de PR este un episod de crisis management. Niciodată nu poți să înveți atât de multă strategie și execuție cât în 72 de ore de crisis management, iar lecțiile acelea le ții minte o viață.
În rest, pentru weekend, sunt de văzut „House of Cards???, „In the loop??? și alte clasice de gen.
Țin întotdeauna lângă biroul meu ceea ce numește „Biblia PR-ului??? – „Exploring Public Relations???, Ralph Tench – o carte bine echilibrată între teorie și practică, excelent structurată, o referință pentru orice om de PR, indiferent de „vechimea??? în meserie.
Internships – de unde ştii pe care să-l alegi şi ce trebuie să înveţi dintr-o asemenea experienţă?
(Alina) Înainte de a alege, ar trebui să ai o idee către ce disciplină sau ce tip de PR îți place mai mult. Apoi te uiți care dintre agențiile de PR acoperă respectivele domenii, le citești website-ul, pagina de facebook, editorialele online, studiile de caz, le înțelegi puțin cultura și modalitatea de exprimare și aplici pur și simplu. Dacă ești suficient de determinat și încerci o abordare diferită (însemnând că nu doar trimiți un CV atașat unui email, cum am întâlnit mult prea des), cu siguranță găsești o cale să obții acea întâlnire care se poate finaliza printr-o colaborare.
Poți rezolva tema unui brief postat de agenție pe website (încearcă aici) sau poți trimite un portofoliu reprezentativ de materiale scrise anterior (nu neapărat și publicate). Rogalski Damaschin desfășoară astfel de programe de internship, oamenii pe care îi recrutam sunt extrem de atent selectați, pentru că întotdeauna ne uităm la ei ca la posibili viitori colegi. Acesta a fost și cazul celei mai noi colege, care ni s-a alăturat în vara aceasta în urmă unui scurt dar convingător internship.
Ce ţi-ai dori să poată face/ştie un absolvent de comunicare?
(Alina) Aș dori să vina către noi cu mintea și cu inimă deschisă, cu energie, cu curaj. Aș dori să ne arate că energia nu începe o dată cu întâlnirea noastră și că în trecut, nu neapărat unul legat de PR, s-a implicat în proiecte diferite, că a avut/are inițiative, pasiuni, că a fost curios, că a citit. Până la urmă întâlnirea noastră este un reper în drumul sau și e bine să vină în gară asta cu un mic bagajel de experiențe de viață (încă o dată, nu profesioniale), utile pentru el în primul rând și apoi, de ce nu, și pentru noi.
Nimeni nu vrea un PR fără experienţă, dar cum să capeţi experienţă dacă nimeni nu te vrea?
(Alina) Noi îi vrem. E important să îndrăznească și să încerce să se înțeleagă pe ei înșiși, apoi e posibil să ne înțelegem bine și unii cu alții.
După cum vedeţi, experienţa în PR nu e o condiţie pentru o carieră în domeniu. Dar celelalte lucruri de care şefii de agenţii ţin cont sunt mult mai importante. Partea bună e că acumularea lor ţine exclusiv de voi!
Mâine, în ultimul episod, avem invitat un domn, ca să nu credeţi că în PR au succes doar doamnele, fiindcă nu e aşa: Tudor Dăescu, Managing Partner la People Public Relationships Agency.
***
Episodul 1: Sorana Savu, Premium PR
Episodul 2: Crenguţa Roşu, DC Communication
Episodul 3: Hortensia Năstase, GolinHarris România
Episodul 4 : Oana Bulexa & Monica Jitariuc, The Practice
Episodul 5: Imola Zoltan, McCann PR
Episodul 6: Tereza Tranaka, Oxygen PR
Episodul 7: Ioana Mănoiu, GMP PR
Episodul 8: Iulia Tănase, IMAGE PR