Atâta timp cât practicianul de PR face legătura între organizaţie şi publicul său, împărţit pe categorii – asta deja e teorie! – într-un mod din care să beneficieze ambele entităţi, e perfect. Detaliile acestui demers sunt, însă, nenumărate şi cam orice pas greşit poate duce la o criză, una pentru care teoria nu te pregăteşte niciodată aşa cum o poate face practica.
Mai mult, nu ştiu să existe vreun manual de crativitate în PR şi comunicare. Reţetele succesului sunt unice pentru fiecare succes în parte, iar campaniile copiate nu vor avea niciodată acelaşi efect, aşa că e nevoie să nu te blazezi dacă vrei o carieră în PR.  Stiţi voi: Stay hungy! Altfel, aş adăuga, o să muriţi de foame! :)

O carieră frumoasă în PR au Oana Bulexa şi Monica Jitariuc, cele două Managing Director de la The Practice şi protagonistele episodului 4 din serialul cu sfaturi şi resurse pentru studenţii la comunicare – multumesc mult pentru răspunsuri, doamnelor! :)
Ca şi până acum, vă recomand să citiţi cu atenţie aceste sfaturi şi recomandări. Nu vă vor garanta jobul mult visat în PR, dar, cu siguranţă, vă vor oferi o perspectivă suplimentară celei din manualul de comunicare!

Oana Bulexa şi Monica Jitariuc

Oana Bulexa şi Monica Jitariuc

Teoria e buna dar practica ne omoară?

Practica nu omoara, ci de fapt ofera mult ravnita experienta. Ce e important insa e ca practica nu ar trebui sa inceapa odata cu primul contract de munca, dupa ce ai terminat facultatea, ci mult mai devreme. Poti sa exersezi, sa pui in aplicare ce ai invatat in teorie comunicand pentru un proiect de la liceu sau pentru organizatia studenteasca in care esti inscris…tot practica este si da, conteaza mult, pentru ca vine la pachet cu invataturi, cu succese, cu esecuri, cu… experienta. Oscar Wilde spunea ca experienta e numele pe care il dam greselilor noastre. Dar la fel de adevarat e ca cine nu munceste, nu greseste.

In general, le recomandam tinerilor sa invete cat mai mult in facultate si in aceleasi timp sa nu uite sa faca multe in timpul facultatii. Le recomandam sa se alature unui ONG si sa faca project management sau comunicare in mod voluntar, sa caute proiecte interesante la care sa participe sau poate sa isi puna in practica propriile proiecte. Important este sa faca practica! De oriunde se poate invata ceva si orice experienta e un avantaj. Mai mult, le recomandam sa munceasca, sa citeasca, sa aiba multa ambitie si cu siguranta ca toate acestea se vor concretiza si intr-un job bun.

Ce sau cum nu trebuie să fie un bun practician de relaţii publice?  

Poate ar fi mai util sa spunem ce sau cum trebuie SA FIE un bun practician de relatii publice. Sa fie curios, creativ, empatic, rabdator, responsabil, sa stie sa scrie bine (si nu ne referim doar la caligrafie :-) ), sa aiba gandire logica si morala solida si, desigur, sa ii placa oamenii. Vorbim despre relatii publice, iar o relatie nu se prea poate cladi daca nu te straduiesti cu toate puterile si resursele.

Ce ati recomanda pentru studiu intensiv, chiar şi extracuricular? Carti, filme si/sau alte resurse.

Principala recomandare este sa faca multe, multe inainte sa faca in cadru organizat. Dar am mai spus asta deja.

Sa citeasca Holmes Report, sa ii urmareasca pe Twitter si LinkedIN pe profesionistii in comunicare de la agentiile locale si internationale (acolo va putea urmari parerile lor) sau sa urmareasca pe Facebook si nu numai companiile de relatii publice (va intra in contact si cu viata de agentie, si cu partea de work: campanii, instrument de PR etc).

Mai mult, sa urmareasca festivalurile internationale si locale de PR sau care au categorie de PR: aici va putea parcurge si vedea studii de caz ale campaniilor nominalizate sau premiate… toate acestea pot deveni repere si sunt foarte, foarte utile.

Internships – de unde ştii pe care să-l alegi şi ce trebuie să înveţi dintr-o asemenea experienţă?  

Aici depinde foarte mult de ceea ce iti doresti cand decizi sa aplici pentru un internship. Poti sa vrei un internship care la final sa se concretizeze doar cu o semnatura pe fisa de practica sau sa vrei sa petreci timp invatand pe bune ceva in domeniul acesta. Daca suntem in cazul din urma, le recomandam tinerilor sa aleaga inteligent un internship. Pot lua in calcul: referinte despre agentia respectiva, pot intra in contact cu fost participanti la internship si pot colecta feedback etc. Apoi, odata intrati in programul de internship, sa stie cum sa beneficieze la maxim de el. Cum? Prin curiozitate, dorinta de a se implica in cat mai multe si mai variate proiecte, ambitia de a “fura meserie”, curajul de a avea o opinie.

Ce v-ati dori să poată face/ştie un absolvent de comunicare?

Inainte sa stie si sa faca, ne-am dori tare sa fie intr-un anume fel un absolvent de comunicare ce vrea sa lucreze cu THE PRACTICE  In primul rand, sa fie pasionati de domeniul relatiilor publice, sa fie curiosi, sa aiba baze teoretice temeinice, sa isi doreasca sa gaseasca solutii creative, sa fie mereu interesati de ce se intampla in jurul lor – sa fie mereu la curent. Dupa 8 editii de Seasoned by THE PRACTICE  programul pe care il derulam de mai bine de 2 ani, putem spune ca am trait bucuria de a descoperi astfel de tineri in fiecare generatie.


Nimeni nu vrea un PR fără experienţă, dar cum să capeţi experienţă dacă nimeni nu te vrea?

Ba noi zicem ca te vrea :-)! Din ce in ce mai mult. Uite, o sa ne dam pe noi exemplu, pentru ca ne stim cel mai bine. Noi chiar oferim tinerilor oportunitati. Sărbătorim, cum am spus, 2 ani de la lansarea programului de internship Seasoned by THE PRACTICE. Până acum, în cadrul acestui program au aplicat pentru internship-uri în agenția noastră peste 200 de studenți și proaspăt absolvenți ai facultăților cu profil de comunicare, iar 25 dintre ei au si ajuns sa faca practica la noi. Si aproape din fiecare ediție de internship am pastrat oameni in agentie. Opt interni ambițioși și creativi care au arătat că se preocupă în mod deosebit de viitoarea lor carieră în relații publice au devenit angajați al agenției. Pentru detalii despre programul de internship si pentru activitatea THE PRACTICE in general, urmariti-ne pe pagina noastra de Facebook.

Încă sunt puţin surprinsă că, în ciuda deschiderii de care au dat dovadă manageri de agenţii cu vechime în PR, nu văd că se profită de asta. Seria asta de interviuri nu e doar o altă pagina dintr-un manual. E o şansă pentru voi, studenţii la comunicare. Profitaţi!
Mâine, în episodul cinci al seriei, răspunde printrerânduri Imola Zoltan, Managing Partner McCann PR.

***
Episodul 1: Sorana Savu, Premium PR
Episodul 2: Crenguţa Roşu, DC Communication
Episodul 3: Hortensia Năstase, GolinHarris România

 

Share: