Pentru că octombrie este luna în care au (re)început cursurile în facultăţi şi, prin urmare, un nou stol de tineri comunicatori se va îndrepta spre piaţă în căutarea unui job în domeniul pentru care s-au pregătit teoretic. Şi pentru că socoteala din bancă nu se potriveşte aproape deloc cu cea din biroul de consultant ori specialist în comunicare. Şi pentru că încă am întâlnit tineri care se prezintă Ionescu Ionel, nu ştiu să pună o întrebare dar se cred buricul pământului doar pentru că au terminat o facultate cu perspective mişto.

Pentru toate astea, dar nu numai, am făcut această serie al cărei ultim episod îl are ca protagonist pe Tudor Dăescu, Managing Partner la People – mulţam, Tudor, pentru răspunsuri!
tudor daescu

Teoria e buna dar practica ne omoară?

Eu am inceput cu practica. Teoria am invatat-o pe parcurs. Pe mine teoria m-a omorat pentru ca am realizat cat de departe este ea de realitate. Si ce bine am face cu totii daca am aduce realitatea mai aproape de teorie.
Ce sau cum NU trebuie să fie un bun practician de relaţii publice?  

Lipsit de entuziasm, de curiozitate. Trebuie sa isi doreasca sa stea cat mai mult pe capul nostru, sa vrea sa participe la cat mai multe discutii si brainstorming-uri. Sa se bage in seama si sa nu ii fie rusine sa intrebe atunci cand ceva nu ii este clar.
In ciuda timpului extrem de strans de care ne plangem cu totii, nu stiu cum se face de mereu aratam intelegere celor care vin internship. Poate si pentru ca ne zarim pe noi, cei de cu multi ani in urma. Asa ca profitati de aceasta slabiciune a noastra. Si nu fiti dezamagiti. E adevarat, PR-ul nu se face doar la intalniri in restaurante scumpe sau in cigar club-urile din hotelurile de cinci stele. PR-ul inseamna si mult research, analiza, punere cap la cap a unor informatii, analiza iarasi, testare. Exact cum ati invatat la manual ca se face. Doar ca aici apar si priviri incruntate si termene limita foarte stranse. Dar, odata pusa semnatura pe o tactica cat de mica, ducerea ei la capat va va oferi o satisfactie extraordinara. Va veti simti ca niste mici papusari care au pus in scena un spectacol reusit!
Ce ai recomanda pentru studiu intensiv, chiar şi extracuricular? Carti, filme si/sau alte resurse.

Aseaza-te pe o banca intr-un parc, pe treptele de la TNB, mergi fara noima cu metroul si priveste oameni si situatii. Citeste-le. Trage cu urechea cand un client se cearta cu un vanzator in piata, negociaza pretul cu un furnizor de servicii. Mergi in carciumi si stai de vorba cu pictori sau scriitori veseli incercand sa-i convingi de un crez al tau. Si citeste mult. Dar nu orice.
Internships – de unde ştii pe care să-l alegi şi ce trebuie să înveţi dintr-o asemenea experienţă?  

Ai branduri care iti plac? Evident. Alege agentia care le reprezinta si incearca sa convingi ca meriti un internship in echipa care comunica pentru unul din acele branduri. La final, ori vei lucra cu pasiune si, de-acum, experienta, ori il vei uri.

Ce ţi-ai dori să poată face/ştie un absolvent de comunicare?

Sa scrie un comunicat de presa ar trebui sa stie inca din momentul in care a hotarat sa dea la Comunicare. Facultatea are menirea sa te formeze, sa te indrepte. Nu sa iti puna creionul in mana. Absolventul de comunicare ar trebui sa fie cel care ne scoate pe noi, cei vechi in PR, din rutina. Sa ne reaminteasca de ce iubim atat de mult aceasta meserie. El nu gandeste in bugete, constrangeri. El nu are un bagaj de limitari. Asa ca trebuie sa lupte pentru a ne convinge ca prostiile pe care le scoate pe gura au valoare. Trebuie sa aiba idei, curajul sa le rosteasca, puterea de a ni le vinde. Pare complicat? Noi avem la People Public Realtionships Agency manageri de PR pe care clientii ii apreciaza enorm. Si care, inca din primele zile de internship, m-au lasat cu gura cascata.

Nimeni nu vrea un PR fără experienţă, dar cum să capeţi experienţă dacă nimeni nu te vrea? 

Poti compensa prin entuziasm. Dar sa zicem ca este adevarat si nimeni nu te va vrea daca nu ai experienta. Ia-ti experienta cu forta. Fa-ti un blog. Este gratis. Ia-ti un pseudonim si joaca-te. Mergi pe strazi, priveste, documenteaza-te, analizeaza, scrie. Alege-ti un public si scrie pentru el. Vorbeste-i pe limba sa. Converseaza cu el. Intreaba-l. Asculta-l. Apoi schimba foaia. Dezamageste-l. Intelege-i reactiile. Apara-te. Ataca. Exista atatea subiecte de comunicat in jurul nostru. Nu trebuie sa fii invitat la conferinte de presa pentru a acoperi subiecte. Nimeni nu se va astepta de la tine sa fii prima sursa.

Alatura-te unui ONG. Asuma-ti sa il ajuti in comunicare, Zi de zi, cu programul unui angajat. ONG-urile au nevoie de comunicare vrand sa-si faca cunoscute viziunea, activitatile, mesajele. Ele vor sa castige bunavointa si simpatia publicurilor lor. Vino cu idei, cauta solutii si lupta-te sa le pui in practica. Si, pentru ca de cele mai multe ori nu exista cineva in teriorul organizatie care sa stie comunicare mai bine ca tine, nimeni nu te va trage de urechi prea tare daca vei face mici greseli.

Ajungi sa cunosti o organizatie din interiorul ei, intelegi mersul real al lucrurilor, iti faci un nume in randul jurnalistilor si, dincolo de CV-ul care se contureaza, capeti increderea necesara in tine. Increderea in propria persoana, atat de importanta in realitatea acestei meserii.

Aşa cum am spus, ar mai fi fost oameni cu experienţă în comunicare ale căror sfaturi şi reurse sunt utile pentru un student la comunicare. Dar nu vreau să lungesc acest serial şi, mai mult decât atât, aş vrea să cred că atât cei care au răspuns întrebărilor mele, dar şi celorlalţi, vor fi căutaţi, întrebaţi, curtaţi pentru mai multe sfaturi, reusurse, şanse!

Mâine nu mai e nici un episod, dar voi face o recapitulare a celor zece interviuri şi, probabil, voi adăuga şi părerea proprie asupra subiectului. O să doară! :)

Episodul 1: Sorana Savu, Premium PR
Episodul 2: Crenguţa Roşu, DC Communication
Episodul 3: Hortensia Năstase, GolinHarris România
Episodul 4 : Oana Bulexa & Monica Jitariuc, The Practice
Episodul 5: Imola Zoltan, McCann PR
Episodul 6: Tereza Tranaka, Oxygen PR
Episodul 7: Ioana Mănoiu, GMP PR
Episodul 8: Iulia Tănase, IMAGE PR
Episodul 9: Alina Damaschin & Eliza Rogalski, Rogalski Damaschin PR

Share: