Dragi cititori, privitori, trecători, iată că am ajuns şi la episodul cu numărul 5 din serialul cu sfaturi şi resurse pentru studenţii de la comunicare. Pentru că socoteala din bancă nu se potiveşte cu cea din agenţie, am rugat mai mulţi managerii de agenţii de PR din România să spună cum devine treaba cu teoria şi practica şi cum se rupe cercul vicios al lipsei de experienţă care nu-ţi permite să te angajezi pentru că… n-ai experienţă!
Ieri am văzut o invitaţie care n-ar fi trebuit să ajungă niciodată la presă aşa cum a ajuns şi mi-am amintit o poveste de-acum doi ani, cred, în care o tânără absolventă de comunicare care nu făcea diferenţa între generare de articole şi plata unor advertoriale, argumentul suprem fiind că “aşa a învăţat la facultate”. Mă îndoiesc că aşa a învăţat însă n-am nici un dubiu că în practică există o diferenţa fundamentală între a genera şi a plăti.
De asta cred că e important ca studenţii la comunicare să ţină cont de sfaturile şi resursele oferite de practicieni. În episodul de astăzi, invitată este Imola Zoltan, Managing Partner la McCann PR – mulţumesc frumos, Imola, pentru răspunsuri! (şi colegei Melania!)! :)
Teoria e bună dar practica ne omoară?
Întotdeauna cele două ar trebui să fie complementare, mai ales în facultate când se pun bazele. Din punctul meu de vedere, teoria nu este utilizată la adevăratul ei potențial în facultățile de profil. Ar trebui ca după ce un anumit subiect este predat, să se pună imediat problema practicii. Să primești în față o situație și să te gândești concret cum te pot ajuta strategiile și tehnicile discutate, cum le aplici și le îmbini cu ideile tale pentru a rezolva problema. Iar apoi, alături de cadrele didactice să se discute unde s-a procedat corect, unde s-a greșit sau unde s-a inovat.
Teoria fără baza practică este o informație seacă ce nu produce nicio reacție în interiorul studentului doar lasa loc multor întrebări. De aceea, seminarii bazate pe studii de caz concrete ar trebui să fie cel puțin egale cu cele de teorie, să fie supervizate, explicate de profesori sau de profesionişti care să-i îndrume pe viitorii specialiști de PR.
Sunt de părere că este mult mai ușor să înveți din practică pentru că te bazezi pe acțiunile și ideile tale. Dar acest domeniu este unul în care trebuie să fii foarte bine informat și este important să înveți din experințele altor profesioniști, să știi cum să construiești ceva nou, resfreshing și interesant, bazat pe o idee veche sau plecând de la o teorie clasică.
În concluzie, studentul care vrea aibă o carieră în acest domeniu, ar trebui să caute cât mai multe informații, să pună și să-și pună întrebări, să provoace discuții și să se gândească la scenarii concrete.
Ce sau cum NU trebuie să fie un bun practician de relaţii publice?
Un practician de relații publice nu ar trebui să fie neserios, apatic sau autosuficient. Relațiile publice sunt un domeniu care cere să fii activ, rapid, foarte bine informat, comunicativ, permanent conectat si un bun diplomat.
Apoi trebuie să îți formezi un instinct bun pentru client, să fii creativ, deschis și onest.
Ce ai recomanda pentru studiu intensiv, chiar şi extracuricular? Carţi, filme şi/sau alte resurse.
Orice informație, curs, carte, film, blog care vine să întregească cunoștințele acumulate în facultate sunt extraordinare. Peste tot există o idee, un gând, un lucru care îţi poate fi de folos.
Exista multe reviste de specialitate online, bloguri ale profesioniștilor din industrie, site-uri ale marilor agenții de PR din lume sau prezentări de studii de caz care pot fi consultate zilnic.
Exista o cantitate uriașă de informații disponibila pe piața, trebuie doar sa vrei sa le accesezi. Nu as putea sa dau exemple concrete, sunt foarte multe, dar chiar şi dacă ai o baza teoretica solida, vei avea nevoie de partea practică. Aşa că aş recomanda oricărui student care dorește să profeseze în această meserie să faca practicaîn agenţii.
Internships – de unde ştii pe care să-l alegi şi ce trebuie să înveţi dintr-o asemenea experienţă?
Dacă ai cât de cât o idee despre aria în care ai vrea să lucrezi ca PR (fashion, media, FMCG, healthcare etc.) poți să te documentezi care ar fi companiile de top sau agențiile care au cele mai multe/mari conturi pe aria respectivă și să aplici la toate din lista pe care ți-ai făcut-o. Dacă nu ești încă sigur, poți să experimentezi din toate. Te vor învăța enorm de multe dacă ești determinat să acumulezi și să te implici cât mai mult în orice activitate.
Ce ţi-ai dori să poata face/ştie un absolvent de comunicare?
Mi-ar plăcea ca un absolvent să știe cum să aplice teoria învățată în facultate/la masterat, cum să o treacă prin filtrele sale și să o adapteze pentru a genera noi idei. Mi-ar plăcea să fie isteț, curios, deschis și mereu în căutare de perfecționare pentru că acest domeniu este într-o continuă schimbare.
Nimeni nu vrea un PR fara experienţă, dar cum să capeţi experienţă daca nimeni nu te vrea?
În primul rand trebuie să demonstrezi că ești destul de bun, de curios, interesat, activ să faci parte dintr-o echipă de PR. Apoi, trebuie să fii determinat să reușești, pentru că provocări există tot timpul, dar este important să ții minte că pasiunea și entuziasmul sunt contagioase.
Nimeni nu se naște învățat, iar în PR poți să capeți experiență în acest sens făcând voluntariat pentru ONG-uri, la evenimente sau în diferite asociații. Poți participa la diverse conferințe, la workshopuri și concursuri pe domeniu care te vor determina să gândești. Cel mai bine înveți la fața locului, într-o agenție/departament cu oameni deschiși, acceptând un intership de câteva luni. Așa poți simți bucuria unei reușite sau tensiunea unei crize. În funcție de cât de implicat, curios, serios ești, înveți să scrii un comunicat de presă corect, să relaționezi cu presa sau să faci parte din echipa de organizare a unui eveniment. La noi în agenție, mulți dintre cei care au venit pentru intership au continuat ca angajați.
La final de săptămână seria de sfaturi pentru studenţii la comunicare ia vacanţă, şi vă sfătuiesc să profitaţi de toamna prietenoasă, mai ales dacă faceţi facultatea într-un oraş diferit de cel natal. Însă doar până luni, când seria de sfaturi şi resurse continuă cu Tereza Tranaka, Managing Partner la Oxygen PR.
Episodul 1: Sorana Savu, Premium PR
Episodul 2: Crenguţa Roşu, DC Communication
Episodul 3: Hortensia Năstase, GolinHarris România
Episodul 4 : Oana Bulexa & Monica Jitariuc, The Practice