La finele săptămânii trecute am fost, din nou, la SMS Camp, ediţia a şasea, în acelaşi loc devenit deja familiar, Porţile Regatului, şi în aceeaşi formulă de lucru şi de distracţie: companii, agenţii, bloggeri, împreună cu orgnizatorii, gaşca de la Revista BIZ. Apropo de asta, mă înclin, Marta, pentru ambiţia şi optimismul tău de a ţine la aceeaşi masă toate cele trei categorii de mai sus şi de a dedica, din când în când, câte o delicată smetie, acolo şi atunci unde e nevoie… :)

Pentru noi distracţia a început în maşina lui Horaţiu, alături de ceilalţi doi pasageri, Groparu şi Ionuţ Tecuceanu, şi mai multe nu mai spun, că ce se întâmplă în maşina lui Horaţiu rămâne în maşina lui Horaţiu!

Primul dintre speakeri a fost Sorin Psatta de la Graffiti BBDO, un publicitar & integrator de toată admiraţia, cu umor şi autoironie, profesor şi, de asemenea, (mândru) tată de Matei Psatta – aşchia nu sare departe de trunchi! Ce am reţinut de la Sorin: nu putem să NU comunicăm (şi tăcerea e tot o formă de comunicare, apropo), content is currency, un brand reprezintă o promisiune, social media – new way of running a business (apropo de company culture şi altele), ROI devine Return of Engagement. Şi câteva exemple pozitive de interacţiune a unor branduri cu el  – puteţi “săpa” niţel pe pagina-i de FB, ca să vedeţi despre ce vorbesc, sunt chiar faine întâmplările.

Foto by Ivo

Foto by Ivo

După Sorin Psatta a urmat partea cu autoprezentarea, un fel de “scopul şi durata vizitei”, când cei mai mulţi s-au referit la networking, idei noi, studii de caz şi, desigur, distracţie. Eu am zis că aş vrea să-mi regăsesc optimismul. Fiindcă văd şi chestii faine, dar parcă nu ne mişcăm suficient de repede spre comunicare integrată, conţinut şi alte bune practici.

Chinezu a vorbit despre ABC-ul în Social Media, adică triunghiul Agenţii, Bloggeri şi Clienţi, cam ce rol are fiecare în reuşita unei campanii şi că e important să cunoşti  (personal) omul din spatele blogului. Fireşte, prezentarea a avut şi exemple legate de Blogal Initiative – mai multe detalii aici.

Ultima prezentare din prima zi a fost un fel de “surpriză a emisiunii”, Marta Uşurelu, redactor-şef la BIZ, care a vorbit din nou despre încrederea pe care o are în bloguri şi blogosferă (de altfel, de două luni, are şi ea blog), a trecut rapid printr-o istorie a blogosferei şi apoi a spus câteva lucruri despre fiecare dintre cei trei actori ai scenei Social Media. Bloggerii ar trebui să fie obiectivi în subiectivismul lor, să se dezvolte, să nu se lase îmbătaţi de putere şi să se transforme în ambasadori de brand şi/sau consultanţi. Agenţiile nu cunosc bloggerii şi blogosfera, au parti-pris-uri şi ajung să lucreze cu aceeaşi 5-6 oameni, nu au proiecte pe termen lung cu bloggerii, nu au obiective foarte realiste, trebuie să măsoare mai bine rezultatele, să fie mai creative şi să caute performanţa.  Clienţii ar trebui să ştie ce face concurenţa lor în Social Media, să angajeze agenţii cu experienţă în digital, să aibă idei clare şi rezultate pentru campanii, coerenţă şi aşteptări realiste.

Floare la ureche, ce să mai discutăm! :)

În seara primei zile ne-am strâns toţi pe lângă focul de tabără şi, mai apoi, cu pariciparea lui DJ Hans, am cântat şi dansat cu toţii până la ore mici din noapte, ceea ce a făcut trezirea destul de complicată. Chiar şi aşa, însă, tot ne-am adunat (aproape) toţi a doua zi în sala de conferinţe pentru a-l asculta pe primul speaker…

Va urma

***

Aşa cum se cuvine, pentru că s-au implicat şi cred în întâmplări frumoase şi networking la înălţime, vă amintesc şi sponsorii acestei ediţii: Staropramen, Cora, Cosmote, Romtelecom, Calif, UniCredit, Danone, Coca-Cola, Samsung, Caroli.

Share: