Guest post by Anca Amariei, Media Relations & External Communication Coordinator, Cosmote, care se află la Amsterdam zilele astea pentru a participa la o conferinţă despre PR si Social Media. Aruncaţi o privire la agendă, dar nu rataţi corespondenţa ei dacă lucraţi în domeniile astea: discuţiile şi prezentările au fost mai mult decât interesate!

Mulţumesc mult, Anca, pentru timpul acordat relatărilor! Amsterdamul e un oraş minunat, aşa că nu pot decât să sper că măcar ai scris textul ăsta undeva la o terasă draguţă! :)

ancaÎntr-o doară am convenit cu autoarea acestui blog să fac dezvăluiri în exclusivitate cu prilejul participării mele la Summitul internațional de PR și Social Media care are loc zilele acestea la Amsterdam.

Trebuie să recunosc că prima zi a fost copleșitoare, mai ales pentru că a venit și pe fondul acomodării inerente cu un loc nou. Astăzi am avut parte de câteva prezentări-școală, care, dincolo de conținut, au fost în primul rând un exemplu de bună practică pentru oricine dorește să își îmbunătățească zona de presentation skills.

O mică parte din informațiile cu care am plecat de aici și care merită împărtășite cu cititorii printre rânduri:

Mark Ragan, CEO Ragan Communications și moderator al evenimentului, a vorbit despre comunicatorul-influențator și rolul lui în era comunicării instantanee. A amintit despre bucuria acestei profesii si marele avantaj pe care îl avem din această ipostază, pentru că suntem parte componentă a revoluției conținutului. Mark a punctat câteva noțiuni inedite care definesc noul context al comunicării axate pe crearea strategiei de conținut:

–          Brand journalism – o nouă mentalitate, conform căreia orice companie are potențialul unui media outlet, dacă se respectă 3 principii de bază: targetarea corectă a audienței, măsurarea rezultatelor și crearea de conținut ușor de partajat. Noțiunea de brand journalism stă la baza construirii credibilității și a încrederii și presupune cultivarea internă a unei viziuni diferite asupra companiei.

–          Newsroom mentality – ar putea fi cheia către succesul companiei ca media outlet. Asta înseamnă fluidizarea comunicării inter-departamentale (și nu menținerea barierelor între PR, Marketing, HR etc. – de câte ori nu se întâmplă să nu știm ce fac vecinii din celelalte departamente și astfel să comunicăm fragmentat? J) și încurajarea identificării zilnice a subiectelor organizaționale cu potențial de știre (Mark vorbea despre asa-numitul news breakfast, întâlniri matinale zilnice pentru a alege „titlurile??? demne de pus pe agendă).

–          Content curation – calea către acoperirea unor nișe foarte restrânse, prin „rotirea??? subiectului astfel încât el să fie contextualizat, amprentat conform intereselor pe care le are audiența vizată. Legat de asta, Mark a vorbit despre conceptul de news jacking, care se referă întocmai la localizarea acelor știri care sunt relevante, valoroase pentru branduri.

ragan

În final, Mark a reamintit despre puterea poveștilor, acel storytelling care rămâne arma cea mai puternică în generarea unui conținut de succes. Iar exemplul de „așa da poveste???, care a încremenit sala poate fi găsit aici.

Loren Becker, Downtown Coordinator and Zappos Experience & Community Team Manager, a povestit despre o cultură organizațională care, în opinia mea, este o utopie – personal mărturisesc că nu pot să cred până nu o să o văd. Mă refer la o cultură a fericirii, care pornește de la mediul intern și comportamentul cultivat față de angajați și continuă cu o cultură a grijii față de client; la bază, principiul neașteptat conform căruia construcția unei culturi organizaționale sănătoase este, pe termen lung, mai importantă decât performanța operațională. Un mic video concludent pentru filosofia Zappos aici, iar setul de valori după care se ghidează aici.

Cindy Penders, Manager of External Communications pentru ING Olanda, a povestit cu cărțile pe față despre provocările comunicaționale pentru o industrie care stă sub semnul decredibilizării sistematice pe fondul crizei financiare. Prezentarea ei completa este disponibilă aici, însă din ea aș vrea să semnalez două lucruri cu precădere: modul creativ prin care ING a ales să comunice sponsorizarea Riskjmuseum (Muzeul de stat al Olandei) și deschiderea pe care a avut-o să vorbească despre o criză recentă a ING Olanda, gestionată ineficient (vedeți în prezentare, slide-urile 30-34 – primul răspuns al corporației a venit dupa abia 3 ore, timp în care un număr foarte mare de clienți au semnalat afișarea incorectă a soldurilor, iar peste 12.000 de tweet-uri au fost postate).

Peter von Satzger, PR Director MTV, a sintetizat perfect zgomotul comunicațional și aglomerația informațională, în care avem tot mai multe oportunități de a comunica, însă tot mai puține șanse de a fi auziți. Astfel, abordarea diferențiatoare pe care el a propus-o este departe de a fi risk-free și implică mai degrabă provocarea limitelor și asumarea unor consecințe, care, conform lui, nu pot fi decât benefice pentru brand, dată fiind industria în care operează, unde orice formă de buzz este binevenită, fie ea pozitivă sau negativă.

În final, de la Deirdre Breakenridge, CEO Pure Performance Communications, am aflat despre cartea „Social Media and Public Relations: Eight New Practices for the PR professional???, pentru care recunosc ca mi-a stârnit curiozitatea si pe care o așez pe lista de lecturi pentru perioada următoare.

Relatarea pentru prima zi a summitului se încheie aici, pentru o conexiune la cald va invit să urmăriți hashtag-ul #PRSummitING, care ieri a fost trending topic în Olanda.  Cu aprobarea autoarei acestui blog, voi reveni cu impresii și după ziua 2, precum și cu alte povești de la fața locului pe blogul propriu.

Share: