Azi FB a oferit utilizatorilor posibilitatea de a atașa imaginii de profil un mesaj legat de International Day of Child Girl – Ziua fetelor. Sigur că intenția e foarte bună, aceea de a atrage atenția și a marca ziua (și) în felul ăsta, doar că de data asta posibilitatea de a aseza floricele colorate peste pozele de profil îmi pare cumva mai degrabă (doar) o formă de bifare ???de ochii lumii??? a interesului față de problemele cu care se confruntă fetițe și fete din toată lumea.

Discriminarea pe bază de sex începe, uneori, chiar înainte de naștere – în India, de exemplu, sunt familii care decid să facă avort atunci când află că vor avea o fată – și fetele continuă să aibă mai greu acces la educație, sunt obligate să se mărite și să facă copii când ele sunt tot niște copii, vândute, violate, abuzate sau mutilate. UNICEF are un raport pe tema asta, dar vă avertizez că nu e ușor de parcurs fiindcă descrie niște realități deloc măgulitoare legate de lumea în care trăim.

Și nu e vorba doar de țările subdezvoltate. Se pare că și în lumea ???civilizată??? educația încă e privită ca un drept al băieților, de fapt, de două ori mai multe fete decât băieți nu vor începe niciodată școala sau nu vor trece de școala primară ori de gimnaziu: un sfert din fete sunt măritate până împlinesc 18 ani. Și, dacă reușesc să-și continue educația și să scape de măritișul timpuriu, vor avea un job mai rău plătit decât un bărbat – există statistici și pentru asta.
La nivel mondial, principala cauză a decesului la fetele între 15 și 19 ani e suicidul, iar pe locul doi în acest top trist este decesul la naștere.

Sau asta, dintr-un alt raport UNICEF publicat recent: Girls between 5 and 14 years old spend 40 per cent more time, or 160 million more hours a day, on unpaid household chores and collecting water and firewood compared to boys their age.

Ce e de făcut? Poate să învățăm mai bine generațiile viitoare să nu discrimineze fetele și femeile. Și să n-o mai facem nici noi.

international-girl-day2

Share: