Eram aproape gata cu un text despre CSR, așa cum văd eu treaba asta, dar, până e terminat și publicat, am văzut o reclamă pe FB și se leagă prea bine de CSR și de ce-am mai zis despre subiect, aici sau pe FB, ca să nu scriu un post separat. Aș fi vrut să scriu ???de bine???, îmi pare rău că nu pot (și) cu asta, dar totuși sper să ajute un feedback onest și, pe cuvânt!, bine intenționat.
Reclama e asta:


Am dat click pentru că m-a iritat copy-ul, zic sincer. Suntem în 2017, după un tăvălug social media cu #metoo, în care sute de mii de femei au povestit despre abuz și hărțuire și violențe și agresiuni, în timpul unui scandal – mai ales afară, e drept – care a pus pe agenda discuțiilor publice, și nu numai, aceleași aspecte legate de abuz și hărțuire și violențe și agresiuni sexuale. E, fix în mijlocul acestui context, apare această reclamă pe FB, toată un roz, din care aflu cu stupefacție unde-mi stă puterea. În păr. Call me Samson, gen! Hai, serios?!
Also, suficient de ironic, agenția e Centrade (detalii), adică fix protagonista celui mai mare scandal autohton din contextul #metoo.
Later edit: Iar agenția de PR e Graffiti, proaspăt nominalizată la două categorii din Romanian PR Awards pentru această ispravă.

Deci click, cum ziceam, și am ajuns aici:

Iar părul meu-puterea mea, în fine, am înțeles că e vorba despre campania Renașterea, cea prin care femeile sunt îndemnate să-și doneze părul pentru confecționarea unor peruci care să le ofere putere femeilor bolnave de cancer. Ceea ce, dați-mi voie să spun, e lăudabil ca demers și, până acum, s-au strâns 6540 de codițe, adică păr necesar confecționării a aproximativ 800 de peruci. În România, însă, în fiecare oră o femeie este diagnosticată cu cancer la sân… Cam 7500 de cazuri noi în fiecare an. Una din trei femei diagnosticate pierde lupta cu boala.

Aș vrea să spun, că, oricât de groaznic e ca, pe lângă un sân, de cele mai multe ori, să-și pierzi și părul, puterea femeilor nu stă în părul lor, și nu mi se pare chiar cel mai încurajator mesaj – în context sau aiurea. Înțeleg cu puterea de a dărui și a ajuta, dar nici acolo nu e vorba, de fapt, despre păr. Also, nu vor fi niciodată destule peruci pentru toate femeile diagnosticate cu cancer la sân și, de multe ori, de prea multe ori, problema lor e că nu se găsesc citostatice sau proteze bune, decontate, că în marea majoritate a spitalelor care au aparat de radioterapie, cozile sunt interminabile, sau aparatul e stricat, că nu există oncologi destui sau suficient pregătiți, și nici terapeuți cu care să stea de vorbă și să le spună că nu sunt mai puțin femei sau mai puțin puternice pentru că au cancer și nu mai au un sân sau nu mai au păr, că dacă merg pe stradă doar cu bandană sau o șepcuță, de exemplu, oamenii se holbează la ele pentru că ăsta e nivelul educației.
Puterea acestor femei este dorința lor de a trăi și de a se vindeca, pentru ele și pentru cei dragi, puterea lor e aia de a lupta cu boala și cu sistemul sanitar din România.
Asta, așa, ca insight.

Și ajung la ultimul desen din landing:

Adică noi ajutăm, da’ nu așa, oricum! Fă tu bine și cumpără-ne produsele (condiția 1) dar musai și neapărat din Mega Image (condiția 2). E, și aici iar am o problemă, pentru că nu poți să spui facem CSR dar să ne iasă și nouă niște vânzări, ceva, să fie bine, să nu fie rău. Nu poți să condiționezi binele așa, nu e ok, nu e moral, nu dai nimic înapoi, ăsta nu e CSR, e o campanie de sales.

Mai departe, după ce am aflat ce și de unde trebuie să cumpăr ca să ajut, dau iar click și ajung pe site-ul fundației Renașterea, aici, unde văd asta:


Da, stimați telespectatori, reclama pe care amvăzut-o eu azi, postată pe pagina de FB a Pantene azi, duce către o campanie terminată pe 30 iunie 2017, acum patru luni și jumătate.  Iar Pantene ???face o donație???. Nu se precizează cât. Cel puțin nu în comunicat, ci în regulament, dar câtă lume citește regulamentul?!, e vorba de 1 leu pentru fiecare produs vândut, dar nu mai mult de 120.000 de lei.

***
Nu vreau să descurajez pe nimeni să aibă campanii de CSR, sunt unele absolut minunate, făcute cu suflet, de nici nu zici că e ???corporate??? acolo, ci pur și simplu oameni!
Chiar și în acest caz, o perucă e mai mult decât nimic și, da, poate că ajută la moralul unei femei care suferă de cancer, ca să nu se mai holbeze lumea – din lipsă de educație – la ea, dar și pentru căfemeile știu, că ni se tot repeta, de-a lungul vieții, că, iată, părul este puterea unei femei, armă de seducție și mai știu eu ce.  Nu e în regulă.
De asemenea, Fundația Renașterea are și o unitate mobilă de diagnostic, lucru extrem de important, pentru că diagnosticarea timpurie oferă cele mai multe șanse de viață și știm prea bine cum e cu medicii în zonele rurale, face și campanii ample de conștientizare și informare.

Totuși, aș vrea să se înțeleagă mai bine partea de responsabilitate din CSR, și să fie asumată ca atare, altfel ???ajutăm dacă cumperi/dai share/ ne faci reclamă??? e doar o campanie de sales peste care s-a turnat niște vopsea roz, și, chiar și-așa, în cazul ăsta, una care e comunicată, nu neapărat bine, la patru luni și jumătate după ce s-a terminat.

Și e păcat, pentru că femeile din România care s-au lovit de cancer chiar au nevoie de mai mult respect și de tot ajutorul pe care îl pot primi. Necondiționat.

Share: