Vreau s-ajung la festivalul Plai de vreo trei-patru ani, dar abia anul ăsta am reuşit. Şi mi-a plăcut, din multe motive, de la faptul că e o energie buna printre voluntari, că locul e mişto, că am dansat, la şi după concerte cum n-o mai făcusem de ceva vreme (deja!), până la toată atmosfera din incinta muzeului, gazde, vizitatori, artişti… în afară de vreo două dudui pe tocuri şi un câine mic care avea fustă de voal (pe cuvântul meu că avea fustă! am şi martori!), nimic n-a intervenit să strice zenul de (pe) Plai.

Ok, bine, au fost nişte grade Celsius în minus şi nişte ploaie în plus. Şi poate că şi scena mică ar fi putut să fie exploatată mai mult şi mai bine, în beneficiul spectatorilor, fireşte. Dar în rest… chiar a fost ok! Şi să vreau să le reproşez chestii şi nu prea am ce fără să fiu exagerată şi fără să ţin cont că acest festival este realizat în întregime din munca şi energia unor voluntari! post plai
În cifre mai putin tipice, PLAI a însemnat şi 60 de litri de cafea consumată de către cei 80 de voluntari, 3 săptămâni de pre-amenajare, 5 zile alocate strângerii construcţiilor din lemn din Muzeul Satului Bănăţean, sute de ore de planificare, şedinţe, coordonare de voluntari, 10.000 de oameni care au trecut pragul festivalului şi, vineri, al doilea sold-out din istoria de opt ani a evenimentului, se arată în comunicatul de presă.

Avem, deci, un frumos eveniment cultural, făcut cu pasiune şi implicarea multor oameni doar pentru că vor şi pot. Nu e o ţeapă, că are deja opt ediţii. Iar ICR ştie asta. De ce spun de ICR? Pentru că au promis o finanţare (5000 de euro – se vede aici!!!) pentru acest festival şi n-au mai dat-o, iar organizatorii au aflat acest “mic” detaliu cu doar o săptămână înainte de festival. Asta după ce oricum ICR apăruse pe absolut toate materialele promoţionale şi în toate comunicările oficiale ale Plai, că oamenii s-au pregătit cu toate din vreme, aşa cum e şi normal!

Public mişto la Plai

Public mişto la Plai

După gafa din primăvară, cu proiectele eligibile şi neeligibile, după ce au dres-o, cât de cât, la contestaţii, ca să închidă gura presei (şi ce scandal drăguţ pornisem, mvai!), oamenii de la ICR o comit din nou! Uite finanţarea, nu sunt banii. Şi, din păcate pentru cei de la Plai, e a doua oară când ICR le face porcăria asta!

Mai ales după toate scandalurile care însoţesc acum imaginea Institutului Cultural Român, cum e posibil să nu dea finanţarea contractată de organizatorului unui festival şi să anunţe suficient de târziu încât să se afle, aşa cum era prevăzut contractual, pe toate materialele de promovare?! Nu ştiu dacă sau care sunt variantele legale prin care Plai poate cuantifica prejudiciul siglei ICR pe materiale, fără ca ICR să fi îndeplinit condiţia asumată public, dar sper să nu le fie prea silă să tragă ICR-ul la răspundere! Fiindcă, altfel, ICR o va comite din nou!

Imaginile sunt luate de pe pagina de FB a festivalului. Autor foto public: Alex Hreniuc.

Share: