February 26

Eu, pacientul problemă!

Urăsc datul ochilor peste cap! Că e vorba de vânzătoare, funcţionari, medici sau oricine care (crede că) ştie mai bine ce simt sau ce vreau, datul ochilor peste cap mă face să-mi urce tensiunea si să simt mâncărimi în palmă!

Când am avut sinuzită şi-am făcut puncţie, îi ziceam medicului că nu simt nici o amorţeală de la xilina aia, deci canci anestezie, nema efect! “Hai, lasă, că nu mori!” a zis ditai profesorul universitar şef de secţie dându-şi ochii peste cap, după care a înfipt marele ac de puncţie perforându-mi osul, că aşa se face puncţia, deh, medieval. N-am murit, ce-i drept, dar am leşinat de durere.

Altă dată, o tanti stomatolog n-a crezut că la mine xilina nu prinde şi a vrut să-mi facă extracţia unui molar de minte pe viu. Tot aşa, cu dat ochii peste cap: “Haideţi, domnişoară, că n-are cum să doară aşa tare!”. Aveam ghemotoace d-alea sterile in gură că altfel… nu rămânea nimic steril pe-acolo!

De câteva zile mă chinuie un dinte netrebnic, iar azi l-am dus, dimpreună cu îndurerata mea persoană, la DentEstet, că aşa nu se mai putea, om cu premolar! Controlat, gel, anestezie, nu prinde, încă o anestezie, parcă a prins, curaţat zona, auch, infecţie, deci trebuie umblat pe canale. Păi… hai, zic eu, cu inima mică, mică. Neah, zice medicul meu! Nu eu, Erika, ea e medic specialist în endodonţie.

OK, au trecut doi ani de la ultima aventura stomatologică, dar… medic specialist în canale?! Bine, până la urmă, deşi netrebnic, dintele netrebnic merită ce-i mai bun, deci pe Erika Vasilescu, specialistă, cum ziceam, în canalele dinţilor. Mare noroc, cineva anulase programarea, era liberă peste o jumătate de oră! Canalele dintelui netrebnic aveau să fie asfaltate (sau ceva!) cu amalgam (sau ceva!)! Între timp am făcut şi o radiografie iar anestezia începea să-şi piardă efectul.

Alt cabinet, deci, “putem să ne tutuim?”, “putem”, hai pe fotoliu, aha, deci aşa, bine, puf, încă o anestezie! E bine? Nu e bine. Hai, încă una! Da’ acum? Parcă! A izolat “câmpul operator”, a început să-şi facă loc pe-acolo cu diverse freze, era mai mult decât suportabil. Când am ajuns la canale, însă… Nu mai era suportabil. Eram după patru anestezii deja, da? Uite, mai facem una, chiar acolo, la rădăcină. Şi am mai făcut una! Mai bine? Hm, da, parcă. Dar când a ajuns în vârful canalelor, tot nu era mai bine. Aşa că am mai făcut o anestezie, aproape în cerul gurii, şi, până la urmă operaţiunea a devenit suportabilă.

Ce am apreciat cel mai mult?! Nici o secundă, nici una mică, o fracţiune, Erika sau asistenta ei nu şi-au dat ochii peste cap la nebuna de pacientă care se plânge de dureri şi după cinci anestezii! Am nervul mort la dintele ăla aşa că până şi eu pricep că n-ar fi trebuit să mă doară! Dar m-a durut! Şi nimeni nu s-a strâmbat şi nimeni nu m-a făcut, nici un pic, să mă simt aiurea că sunt vreun pacient-problemă.

Nu-ţi dă nimeni acadele la dentist (ar fi şi culmea!), toată lumea ştie asta. Dar cred că e prima dată când, în ciuda faptului că, în contextul atâtor anestezii, părea credibilă ca un alint, durerea mea a fost luată în serios!

Mâine dimineaţă mă duc iar! :D

PS Mi s-a părut foarte tare, la cabinetul de endodonţie, lucratul prin microscop, ca în Grey’s Anatomy! Aş fi vrut să văd şi eu cum se vede un canal al dintelui netrebnic! :)Tags: , , , , ,
Copyright © 2014. All rights reserved.

Posted 26/02/2013 by ruxandra in category "Din casă", "PR sau piar", "texte de tot râsu'

17 COMMENTS :

 1. By sorin on

  ps corect este sa te asculte omul cum il asculti si tu.
  (nu putui :) durerea mea – placerea lui)

  Reply
 2. By sorin on

  Datul ochilor peste cap este un gest dezagreabil, de om infatuat. Sanatate si putere, ;) fara de durere.

  Reply
 3. By lucia on

  daca te incalzeste cu ceva am sa-ti spun ca nu esti singura care dupa o caruta de anestezii tot simti cum se zbenguie stomatologii cu ustensilele lor pe finele-ti canale :) mie mi-a explicat o draguta doctorita ca din cauza stresului ce ne copleseste doar la gandul ca durerea ne va invada din nou, noi metabolizam mai repede decat normal anestezicul; de-asta nu tine suficient. cica ar trebui sa iei un calmant usor inainte de intalnirea cu frezele …

  sanatate!

  Reply
  1. By ruxandra (Post author) on

   faza e ca eram chiar foarte calma, pentru ca la primul medic nu simtisem nici o durere, cat de mica, asa ca eram relaxata. si cand colo… scarta scarta pe canal si aaaaauuuu! ma rog, n’am putut sa articulez asa, aaaaauuuu! a fost un geamat, mai degraba, ca aveam toate chestiile alea in gura, clama, plasticul ala steril samd
   problema a fost ca la radacina era o petrecere destul de mare de bacterii care dansau harlem shake. din pricina lor nici anestezia n’a prins cum trebuie. azi, dupa tratamentul de ieri, dintr’o intepatura am scapat de dureri! :)

   Reply
 4. By Alina on

  Ma bucur ca a fost ok, si eu tot la Erika am avut parte de un tratament pe canal, tot cu microscopul :)
  E adevarat ca tehnica a avansat, dar si medicul conteaza enorm :P

  Reply
 5. By cotos on

  Eu am un dentist fara cusur..Nu am avut nici un fel de probleme cu el..Nici macar nu am simtit cand mi-a lucrat prin gura :)

  Reply
  1. By ruxandra (Post author) on

   pai nu dentistul era problema nici la mine, ci pacientul :))
   (si, ma rog, dintele netrebnic si nedus la medic cand ii era vremea!)

   Reply
 6. By Pyuric on

  Eu sunt la polul opus, nu-mi aduc aminte sa fi facut nicio anestezie, n-am avut nevoie. :)) (in afara de una completa, pt o operatie. dupa ce m-am trezit as fi vbit vreo 3 ore la telefon, dar asta am aflat dupa cateva zile, ca eu nu mai tin minte nimic :)) )

  Reply
  1. By ruxandra (Post author) on

   de la zambetul colgate ti se trage! ia sa vorbesc eu cu fetele de la GH, sa’mi dea si mie un zambet din asta, poate trec mai usor prin viata (si dentist!) :))

   Reply
 7. By Elena on

  Bag si io ca musca… Dar sigur e ok sa faca 5 anestezii?… adica nu exista vreo alternativa, alte substante active, care sa functioneze cu organismul tau, fara sa fie nevoie sa-ti bage doze de cal??

  Reply
 8. By Alina on

  Of, Doamne… deci nu-s singura fiinta la care nu a prins a 4-a anestezie… Eu zic ca la mine a fost o tehnica defectuoasa deoarece la aceeasi masea alta dentista m-a aneszeziat fara probleme. Si chestia cu stresul si cafeaua e scuza dentistului care nu stie sa faca o anestezie ca lumea.

  Reply
 9. By Alina on

  Ce e mai enervant e ca acum nu pot deschide gura decit pe jumatate si ma doare rau articulatia temporo mandibulara. Deci clar tehnica gresita.

  Reply
 10. By Ionela on

  Niciodata sa nu amanati vizita la medicul stomatolog, nu este nimic mai neplacut decat sa ajungeti sa fiti stanjeniti de zambetul vostru.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *