Criza refugiaților este, fără îndoială, cea mai mare de după WW2, și mi se pare evident că Europa încă nu e în stare să se descurce cu problema asta, de la deschideți granița/închideți granița, până la sunt oameni sărmani vs ba sunt teroriști!

Încercările de manipulare media sunt multe, și de-o parte și de alta, și vor continua să fie pentru că astea-s vremurile în care trăim și socotelile sunt pe bani.
Totuși, nu trebuie să uităm că în statistici și relatări e vorba de oameni, iar un proiect fotografic simplu, realizat de Tyler Jump pentru IRC (International Rescue Committee), redă cumva această dimensiune, arătând ce se află în bagajele refugiaților.

O mamă, 20 de ani

mama
Pălărioară pentru copil, șosete, medicamente, acte, pastă de dinți, charger, șervețele: ???Tot ce am aici este pentru ca fetița mea să fie protejată împotriva eventualelor îmbolăviri???.

Un băiețel de 6 ani: un schimb de haine, medicamente, pastă și periuță de dinți, dulciurile preferate.

sase ani
Un tânăr de 17 ani: un schimb de haine, pastă și periuță de dinți, o cremă de albire a tenului, 100 de dolari și 130 de lire turcești: Vreau ca tenul meu să fie alb pentru ca să nu se afle că sunt refugiat și cineva să cheme poliția. Sunt ilegal aici???

17 ani
Un farmacist, 34 de ani: niște bani, un telefon vechi, defect, și unul nou, încărcător și căști, un stick cu poze de familie. ???Am fost nevoit să-mi las părinții și sora în Turcia și m-am gândit că dacă mor, măcar să am pozele lor cu mine???.

34 ani
Un tânăr artist de 20 de ani: acte, o cămașă, un telefon și mici amintiri de la iubita lui și de la prieteni. ???Am avut două bagaje când am fugit din Siria, dar cei care ne-au trecut granița mi-au spus că am voie doar cu unul. Am renunțat la cel cu haine???.

artist
O familie de șapte femei, patru bărbați și 20 de copii, care și-a pierdut bagajele pe drum și tot ce-au putut salva din barcă a fost o singură sacoșă cu ce vedeți mai jos. ???Sper să murim. Viața asta, așa, nu mai merită trăită. Toți ne-au închis ușile în față???.

familie
Cred că nu e cazul să mai scriu și alte comentarii…

Share: